Gyurkity Péter

Terjedőben az internetes cenzúra

Újabb jelentés erősítette meg azt a korábbi megfigyelést, miszerint világszerte egyre több országban lépnek fel az internetes szólásszabadság ellen. Diktatúrák és demokráciák egyaránt igyekeznek korlátozni a gondolatok megosztását.

Az Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE) 212 oldalas jelentésben foglalta össze az utóbbi időszak fontosabb megfigyeléseit, tapasztalatait, amelyeket a világ számos országából gyűjtött példákkal igyekeznek alátámasztani. Ebben a korábbi tanulmányokhoz hasonló álláspontra helyezkednek: az internetes cenzúra egyre jobban terjed, ahogy egyre több kormányzat igyekszik kifogni a szelet a szólásszabadság vitorlájából.

"A gondolatok szabad kifejtése sohasem volt olyan egyszerű, mint az internet korában. Mégis, ezzel egy időben az internetes cenzúra gyors terjedésének is tanúi vagyunk" - áll többek között a jelentésben, amely egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy számos ország játszi könnyedséggel alkalmazza, illetve bővíti ki saját korlátozó intézkedéseit, rendeleteit. Itt nemcsak a szólásszabadság hagyományos "ellenfeleire" kell gondolnunk, hiszen arra már korábban rámutattak, hogy számos egyéb ország is hasonló korlátozásokon gondolkodik. Ezek közé tartozik Izrael, amely jövőre vezetné be saját megoldását.

A jelentésben emellett malajziai és kazah eseteket említenek súlyos példaként. Előbbi esetében az Iszlámra és a királyi családra nézve káros gondolatok, kijelentések terjedését szeretnék megakadályozni, utóbbi pedig a jelentés szerint már-már a szovjet időkre emlékeztető vehemenciával igyekszik felkutatni a kártékony disszidenseket és általában véve a másként gondolkodókat. Mindez tovább súlyosbítja az állami monopólium, amelynek révén rendkívül drága és lassú eléréseket biztosítanak a lakosoknak.

A jelentés egybecseng az OpenNet Initiative nevű szervezet májusban megjelent tanulmányával, amelyben szintén hasonló következtetésekre jutottak. Arra azonban továbbra sincs válasz, hogy milyen módon lehetne jobb belátásra kényszeríteni a cenzúrázó országokon, kormányokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #55
    A "kamuelnyomas" legfeljebb az oskozossegben lehetett helytallo megfogalmazas.
  • szivar #54
    Aha. Ez csak közvetlenül rám vonatkozik ha jól sejtem.
    Javaslom tekintsd meg az apróbetűs szöveget, mielőtt a tényekről szeretnél beszélgetni...
  • Mike #53
    ez igy van
    attól még hogy vitatkozunk, nem kell egymást gyülölnünk :)
  • braeburn #52
    Bomyolult kérdések ezek és nem vitázni akartam. Sarkítani viszont értelmetlen. Az éremnek több oldala van és semmi sem az, aminek létszik. Részemről pacifista vagyok, ami manapság kissé viccesnek tűnhet és ezért látom másképpen. Attól, hogy te eltérően gondolkodsz, lehetnénk még akár a legjobb barátok is. :)
  • Mike #51
    az nem ugyanaz
  • braeburn #50
    "soha ne feljtsd el, hogy a fasiszták elvesztették a második világháborút, míg a kommunisták nem"
    A hidegháborút viszont igen. Kina, É.Korea és Kuba esete más egy kicsit. Ami azt illeti elgondolkodtató, hogy hány tízmillió nem kommunista élete árán és kinek a segítségével sikerült ez a győzelem. Nem is beszélve a legyőzött "fasiszta" országok jelenlegi gazdasági állapotáról, na persze egy két kivétel azért akad ezekeközt is: Horvátország, Magyarország, Románia és Szlovákia, hogy csak a legismertebbeket említsem. :)
  • Mike #49
    meg kamuelnyomás ellen, amikor sok zavartagyú idióta azt hiszi, proletárdiktatúra van
  • rigidus #48
    "A vélemény nyilvánítás szabadsága nem ad például jogot arra, hogy az állampolgár - tegyük fel - lázadást szítson"

    Lazadni elnyomas ellen szoktak.
  • Mike #47
    akkor meg? maradjunk a tényeknél ha lehet
  • szivar #46
    Értenek hozzá? Ne röhögtess már. Jelenleg a világ szinte összes országában a vezetők csak a saját érdekeiket nézik. Nézd meg hogy mennyit értenek a kedves politikusok pl. a számítástechnikához vagy bármi máshoz, amiről nap mint nap törvényeket szeretnének hozni vmi. lobby eredményeképpen.

    Persze a képviselők között is van kivételek, de ezek ritkák mint apácazárdában a pornófilmforgatás.