Gyurkity Péter

2011-re a noteszgépek veszik át a vezetést

Az előrejelzések szerint az asztali konfigurációk terjedésének üteme tovább lassul, míg a mobil szegmens képviselői töretlen lendülettel bővítik saját piacukat. 2011-re több noteszgép lesz a vásárlók birtokában.

A negyedik negyedévben az asztali számítógépek forgalma mindössze 7 százalékkal növekedett, míg a mobil összeállítások ennek dupláját, 15 százalékot produkáltak. Az IDC előrejelzése szerint a folyamat az évtized végéig folytatódni fog, ami 2011-re az erőviszonyok gyökeres változását eredményezi majd. A globális piacon több noteszgép lesz mint asztali konfiguráció, ami a mobilitás további előretörését jelzi.

A változás még egyértelműbben kirajzolódik, ha a teljes 2006-os évre vonatkozó adatokat vesszük alapul. Ezek ugyanis azt jelzik, hogy egy év alatt az asztali számítógépek mindössze 2 százalékkal növelték forgalmukat, míg a noteszgépek - tehát a kézi, akár zsebben is elférő készülékek nélkül - az elismerésre méltó 26 százalékot érték el. Előbbi összeállításokból azonban még mindig több fogyott, hiszen összesen 138 asztali konfiguráció talált gazdára tavaly, míg a noteszgépeknél 82 millió volt a végleges adat. A folyamatban jelentős szerepet tölt be az Egyesült Államok, ahol a kocka már 2005-ben fordult, ekkor adtak el egy év alatt számszerűleg is több noteszgépet.

Szakértők többnyire a vállalati ügyfelek érdeklődésének csökkenésével, illetve módosulásával magyarázzák a jelenséget. Kiemelik azonban, hogy a Vista megjelenése ideiglenes robbanást idézhet elő az asztali eladásokban (ez majd várhatóan a 2008-as adatokban mutatkozik majd meg), ám ennek lecsengése után minden folytatódik tovább. A váltás felgyorsulása különösen az érettebb piacokon lesz majd megfigyelhető.

Ami a szervereket illeti, itt a virtualizáció, vagyis a több különböző operációs rendszer egyidejű futtatásának hardveres támogatása idézhet elő változásokat. Az IDC szerint ez főként az eladásokban mutatkozik majd meg, mivel jóval kevesebb szervert vásárolnak majd az érdeklődő cégek, az üzleti ügyfelek jó része inkább a virtualizációval igyekszik majd biztosítani a takarékoskodást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #48
    Mások az igényeink:) Én is elfogadnék egy UMPC-t, de messze nem tudnám kihasználni...
  • sathinel #47
    ok bár én inkább örülnék egy ilyen kis win gépnek mint egy laptopnak. Amire használnám arra jobban megfelel.
  • asysoft #46
    Azt ugye tudod, hogy egy típusból különböző felszereltségű példányok is lehetnek? Egyébként ez a típus nem 3 éves, és egy éve kb 200e lehetett az ára egy hasonló felépítésűnek abból kiindulva, hogy a nyár elején vásárolt hasonló felszereltségű Albacomp gép volt 170e, és azt az ára miatt vettük:)
    Ha szerinted egy PDA megcsinál mindent, amit ez, akkor gratulálok, és sok sikert a farzsebben hordáshoz (h1940-esemet mérete miatt nem szeretem mindig hurcolni, pedig nem számít valami nagynak, éppemiatt el sem tudom képzelni, hogy valaha PDA-telefon kombóm lesz).
    Kétségtelen, hogy egy asztali gép mindig olcsóbb lesz, de ez a mobilitás ára.
  • asysoft #45
    Attól függ, mit akarsz vele csinálni. Ha játszani, semmiképp.
    Linuxból az Ubuntut próbáltam, az ment vele egész jól, csak a WLANhoz nem volt driver (de találtam rá a neten több megoldást is). Ha esetleg úgy döntenél, hogy mégis engedsz Vista-DVD-t a gép közelébe, HP oldaláról le lehet tölteni a drivereket az összes eszközhöz, és az Aero Glass is megy-csak pakolj bele minimum 1 Giga memóriát:)
  • sathinel #44
    HP NX 6110 notebook
    Intel Celeron M350J processzor (1,30 GHz 1 MB cache)
    2x256 MB DDR-RAM
    40 GB 5400 rpm merevlemez
    15" TFT/XGA kijelző
    DVD+/-RW meghajtó
    56k modem és 10/100 Ethernet csatoló

    Ez korrekt laptop? hát körberöhögne az összes haver ha megmutatnám.. Egy PDA ami ennyibe kerül megcsinál mindent, és még win-is fut rajta. Csak épp a farzsebben hordom nem egy ekkora kiszerelés. Hát ha ennyit költessz egy gépre akkor: 3200+AM2 athlon, ASUS M2V alaplap, 7600GT, 1 Giga memória,250Giga WD winyó, és még sorolhatnám amit ezen a pénzen megkapsz. Lol ez egy 3 éves laptop kb.... Ha ezt kéne vennem vagy valami mást, akkor inkább ASUS P525 PDA+telefon+kamera, HP iPAQ HW6915, ACER C530 PDA és még marad pénzed ....
  • Match #43
    Ajánlanátok asztali helyett? (hosszútávra...).
    Linux + XP lenne rajta, vista még egy összekarcolt dvd-n tokban sem kerülhet a közelébe :)
  • asysoft #42
    Mint mondtam, nem igazán játszom rajta, csak az előbb említetteket próbáltam ki, azokkal nem volt gond. Egyébként itt egy (korántsem teljes) lista, hogy mi megy rajta, és mi nem. (Felbontáshoz: ahogy assdf mondta, csak a TFT saját felbontásán ad jó képet, a többit átméretezi és így egy életlen vacakot kapsz. Sajnos nem 1024 a TFT natív felbontása, hanem 1280*800 (16:10 arány), és ezt a legtöbb játék -alapból legalábbis- nem támogatja, így mindenképp átméretezi a képet. Mindenesetre szerintem inkább 1024, mint 800*600, mert közelebb van a natívhoz, de lehet ez hülyeség:))
    Alig melegszik (T2300-as CoreDuo-val szerelt), és terhelés esetén is csendes. Mondjuk ágyon még nem próbáltam vele netezni (olvasni sem szeretek úgy), de szerintem nem lehet vele gond, ha mégis, a már említett hővédelem lekapcsolja.
    Hangkártyája engem meglepett (integráltaktól rosszabbat vártam), és a hangszórója sem gyászos. Zajosnak nem zajos, de néha belehallatszik 1-2 dolog-mondjuk nem fejhallgatóval használom, így ez lehet csak a hangszórónál van így.
    Az összerakás összességében jó, csak egyetlen helyen nyikorog: a touchpadtól jobbra (tehát ahová támaszkodsz gépelés közben, a lehető legjobb helyen...), ezt tartom a gép legnagyobb hibájának:(
  • assdf #41
    Ennek az az oka hogy a nativ felbonátása ennek az lcd-nek 1024*768. Ezen ad jó képet. Ez minden lcd-nek a sajátja. Persze tud 800*600 csak hatványozottan rosszabb a képe, mivel ez nem crt.

    -melegedés: ugye van speedstep, azaz ha nem használod a procit csak 300-800 mhz-en fog menni. másrészt meg van bennük hővédelem, leáll magától ha túlmelegszik igy nem lesz semmi baja. Persze annyira nem egészséges erre apellálni, de egyszerüen megoldható, én pl olyankor alá teszem az egeret.
    -nem zajos a hangkártya
    -nem hajlik nem ropog, elég strapabiron van összerakva, én használom voanton buszon és nncs vele gond.
  • Match #40
    Hát, kérdésem elég sok lenne :)
    Játékok érdekelnének, mert néha azért jól esik 1-2 game-el elszórakozgatni, de pl most is simán elvagyok egy diablo 2-vel is.
    Munka szempontjából pedig tuti visz mindent ami nekem kell.

    Amik érdekelnének:
    - játékok, miket próbáltál, támogatják e az integrált karit rendesen (egyébként miért favorizálja mindenki az 1024-et? 800x600 nekem elég :D)
    - mennyire melegszik? pl ha valami puha dologra teszem le (ágy stb), és lezárja az alját, akkor rövid időn belül elbúcsúzhatok tőle?
    - A hangkártyája mennyire zajos? (az ilyen integrált cuccoknál gyakran még az ablakméretezést is hallani a hangszórón).
    - Mennyire van stabilan összerakva? Üzleti noti, tehát gondolom nem gagyi, persze nem is arra gondolok hogy ha földhözvágom túléli e, hanem pl amikor nyitod fel a monitort akkor hajlik e össze vissza (lenovo n100) illetve recseg ropog (lenovo n100 :D).

    Most úgy hirtelen ennyi jut eszembe.
  • asysoft #39
    Nekem nx7400-asom van, ha érdekel valami, kérdezz:)
    Játékokból poénból kipróbáltam a Q3-at, 1024*768-ban (natív, wide-os felbontást alapból nem támogatja, lehet cfg-szerkesztéssel elő lehet csalni) maxon egész jól ment (timedemok 80 felett voltak), NFS:U2 viszont (szintén 1024-ben, mert miért is kéne wide monitorokat támogatni:)) ~25 FPS-el cammogott jobb pillanataiban, minimumon.