Berta Sándor

Indiában tehénenergiával mennek az olcsó laptopok

Az One Laptop Per Child (OLPC) program fejlesztői többször is hangoztatták, hogy nyitottak minden új és szokatlan elképzelésre.

Nos, Arjun Sarwal, az OLPC csapatának egyik tagja most egy ilyen ötletről számolt be, bizonyítva, hogy az emberi találékonyság valóban szinte határtalan. Minden olcsó laptopnak van egy kurblija, amelyek meghajtásával akkumulátoraik feltölthetők és az így nyert energia segítségével működtethetők. Indiában hatékonyabb megoldást találtak ki.

Egy helyi faluban is számos OLPC XO eszközt kaptak a helyi gyerekek, problémát okozott viszont, hogy mivel működtessék őket. Sarwal leírta, hogy számos ötlet is felmerült, azonban kénytelenek voltak egyiket a másik után elvetni. Először a napenergiára gondoltak, azonban kiderült, hogy a faluban nincs annyi napsütéses óra, illetve nem elég erős a napsütés, emiatt nem érné meg egy ilyen rendszer kiépítése.



A mini vízerőmű és a szélkerék használata szintén nem volt lehetséges, mert egyrészt nem volt ekkora folyó vagy patak a környéken, másrészt a környéken nem elég erős a szél. A dízel- vagy benzinüzemű aggregátorok alkalmazását pedig azért vetették el, mert kiderült, hosszú távon túl drága a működtetésük. Mivel nincs túl sok kerékpár a környéken, így a biciklidinamók használata is kiesett. A helyiek ezután azt kezdték kutatni, hogy miből van sok a településen. Ekkor jött a mentőötlet.

"A lakosoknak nagyon sok tehenük van, amelyeket munkára használnak a földeken. Éppen ezért egy olyan rendszert terveztünk meg, ahol a tehenek körbe körbe járva működtetik egy régi Fiat dinamóját, amely így elegendő áramot biztosít" - írta az OLPC egyik fórumában Arjun Sarwal. Arról nem szól a fáma, hogy a szent tehenek ilyen jellegű alkalmazása vajon nem von-e maga után konzekvenciákat. Mivel azonban az állatok csupán más jellegű munkát végeznek, így minden bizonnyal a helyi vallási vezetők is engedélyezték a tehenek dinamó meghajtására való használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #25
    Kurbli nincs, de egy jo oreg fiat dinamo azert volt. Alapvetoen arrol van szo, hogy a ahelyett, hogy a gyerekek tekernenek fejenkent egy dinamot, inkabb egy tehen teker egy nagyobbat. A megoldas oka pedig pont az, hogy vegul megis csak kihagytak a kurblis dinamot, ami pedig jo otlet lett volna. (igazabol egy labpedalos megoldas lenne az igazi, amit toltokent lehet a laptophoz csatlakoztatni, mert akkor mas keszulekeket is lehetne rola tolteni, pl. a falu mobiltelefonjat is)
  • turul16 #24
    Van rajta ? Nem arról volt szó, hogy mégsem lessz ?
  • squirell #23
    De akkor ki dolgozik a földeken? Ha a tehén dinamót hajt, gyerek lapitopizik ...
  • HUmanEmber41st #22
    Tehénszar => metángáz ez annyira egyszerű...
  • sweech #21
    nem, mert ketten vagyunk :D
  • metaljesus #20
    ezek szerint én vagyok az egyetlen akinek az jutott az eszébe hogy a tehenek mennek körbe valami malomban!
  • lee56 #19
    tehénenergia, mégis mi másra lehet gondolni XD (nem tom ki találja ki itt a címeket, de nagyon kreativ emberke lehet :D)
  • Rage47 #18
    én is:DD
  • GulaSoft #17
    Na most akkor lusták kurblizni? Ha van rajta minek a tehén? Tesiórán feltöltik :-)
  • M0RN1NGST4R #16
    mindenki arra gondolt, mert indiában abból van a legtöbb.