Gyurkity Péter

500 laptopot hiányolnak az amerikai adóhivatalnál

Egy belső vizsgálat szerint az amerikai adóhivatal nem kezeli kellő óvatossággal az adófizetők személyes adatait. Az elmúlt három évben összesen mintegy 500 laptop tűnt el a hivataltól, bizalmas információkkal.

A vizsgálat lefolytatói arra a következtetésre jutottak, hogy az Internal Revenue Service (IRS) még mindig elmarasztalható a személyes adatok kezelésének körülményei, valamint az ellopott laptopok magas száma miatt. A hivatal legfőbb bűne, hogy a szükséges intézkedéseket csak 2006 végén kezdték el életbe léptetni, jóllehet az aggodalomra okot adó első jelek már három évvel korábban megjelentek.

Az említett három év alatt ugyanis csaknem 500 - egészen pontosan 490 - laptop tűnt el, amelyből sokat a hivatal alkalmazottainak otthonából és autóiból loptak el, százat pedig közvetlenül az IRS épületeiből. Ezeken a számítógépeken nagy átlagban mintegy 15-20 esetet tároltak, a végső adat szerint pedig összesen mintegy 2000 állampolgár személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Mindez meglehetősen rossz fényt vet a hivatalra, amely a vizsgálat szerint a bizalmas adatokat sem kezeli megfelelően.

A megvizsgált 100 laptop közül 44 esetében ugyanis úgy találták, hogy az adófizetők bizalmas információit titkosítás és minden egyéb védelem nélkül tárolták, vagyis bárki aki megkaparintja a készüléket, minden további nélkül hozzáférhet ezen adatokhoz. A rendszerbe való belépéssel sem lehet nagy gondjuk, hiszen a jelszavas védelem vagy hiányzik, vagy leegyszerűsített, amit nem nehéz megkerülni, feltörni. A friss ajánlás szerint a rendszeradminisztrátoroknak minden asztali gépet és laptopot át kell vizsgálniuk, hogy elkerüljék a hasonló malőröket, az alkalmazottakat pedig arra figyelmeztetik, hogy vegyék igénybe a titkosítási lehetőségeket.

Az IRS nem az egyetlen amerikai szervezet, amely nagy számban veszíti el laptopjait. Az FBI hasonló okok miatt került górcső alá nemrég, miután kiderült, hogy 44 hónap alatt 160 készülék tűnt el a Szövetségi Nyomozóirodától. A szám kétéves időszakra vetítve már 317-re rúg, ami szintén több kérdést vet fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bandypappa #7
  hát turul te se örülnél neki ha ellopnk az adataid és másnap csöngetne az interpol az ajtódon, hogy merényletet követtél el kuala lumpurba. Az amerikai társadalom tulnyomó többsége informácioval kereskedik, és ez sokaknak aranyat ér.
 • Wittgen #6
  Látszik, hogy az országok APEHjei a legnagyobb gengszterek
 • turul16 #5
  "egy személy adatai kb 15 dollárt érnek"
  Honnan veszed ? Milyen adatai ? Kinek kell ?
 • Kaadi #4
  egyáltalán laptopokon miért vannak kényes információk, amit az alkazmazottak hazavihetnek? létezik távoli elérés, amivel az info soha nem kerülne ki a zárt környezetből, csak meg lenne jelenítve egy külső munkaállomáson. ezeket a gépeket a tulajok akár el is adhatták, nem is kis felárért. egy személy adatai kb 15 dollárt érnek, tehát 100 személy x 15 USD + egy notesz már min 2000 USD.
 • mad mind #3
  De csak akkor ha magas beosztású vagy. Ha egy főnök elveszít egy laptopot, akkor kap egy másikat, ha egy beosztott, akkor örülhet, ha csak a laptop értékét kell megfizetnie.
 • AranyKéz #2
  Hát bazd már meg, esküszöm elmegyek hivatalos szervekhez laptopokat csórni. Eme és hasonló hírek szerint nem lehet túl nehéz.
 • Scamp #1
  490 laptop eladó!Érdeklődni nálam lehet :D