Berta Sándor

Miniatűr generátorok mobil készülékekhez

A Mobile to Energy (M2E) Power nevű amerikai cég jelentősen javítani szeretne a hordozható eszközök energiaellátásán, ehhez a felhasználók mozgási energiáját használnák fel.


Regan Warner-Rowe kezében
a mikrogenerátor prototípusával
Az M2E mérnökei olyan miniatűr generátort alkottak meg, amelynél a felhasználók mobiltelefon-használatakor bekövetkező kézmozgása segít feltölteni az elemeket. A kutatók szerint módszerük az eddigi, hasonló megoldásoknál hatékonyabb és azoknál hosszabb üzemidőt is biztosít. "A hagyományos eszközökhöz képest háromszoros-hétszeres teljesítmény növekedést értünk el, ami lehetővé teszi, hogy a berendezést a jövőben a mobil készülékek kiegészítőjeként alkalmazzák" - mondta Regan Warner-Rowe, az M2E menedzsere.

A fejlesztőmunka során az amerikai vállalat az Idahói Nemzeti Laboratórium munkatársaival (INL) működött együtt. A kutatóknak sikerült elérnie, hogy a korábbi megoldásoknál használt mágneses anyagok segítségével az eddigieknél nagyobb mágneses mezőt hozzanak létre és ezt jobban is használják ki. A technológiát először továbbfejlesztik és a tervek szerint várhatóan az Egyesült Államok Hadserege is alkalmazni fogja.

"A távlati célkitűzéseink között szerepel a miniatűr generátorok méretének további csökkentése, ezzel párhuzamosan pedig a teljesítményük minimum szinten tartása. Azonban míg ez megvalósul még legalább két évnek kell eltelnie" - közölte Regan Warner-Rowe. A technológia előnye, hogy szinte ugyanazokat az anyagokat használják fel, mint a hagyományos lítium-ionos elemek készítésekor, így az eszközök semmivel sem drágábbak társaiknál, viszont 30-40 százalékkal kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak.

Korábban számos hasonló, a mobil készülékek energiaellátásának javítását célzó ötlet született. Christian Croft például a futás közben keletkező mozgási energiát alakította át, a német Frauenhofer Intézet mérnökei pedig testhő elektromossággá történő átalakítására alkalmas áramköröket fejlesztettek ki. A brit Orange mobilszolgáltató cég kínálatában már megjelent az első szélenergiát használó mobilakkumulátor-töltő, míg egy nanogenerátor segítségével - a mobilunk vagy PDA-nk feltöltéséhez - elég csupán sétálnunk egy kicsit vagy a lemerült kütyüt rácsatlakoztatunk a vérkeringésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chm #7
    "A technológiát először továbbfejlesztik és a tervek szerint várhatóan az Egyesült Államok Hadserege is alkalmazni fogja."

    Elvégre a kib@szott hadsereg az első :)
    Mondjuk eleve esélytelen ez a technológia mert nem igazán minősül Gyorsan fogyó eszköznek, a fogyasztói társadalmonak gyorsan fogyó eszközökre van szükségük!
    Az ilyen technika halva születik mint a vízzel működő auto ... stb ...
  • Epikurosz #6
    Bodor Péter
  • Epikurosz #5
    Bodor Péter székely ezermester (lásd: Wikipédia) állítólag egy pénznyomót rejtett lakásának küszöbe alá. Mindig, amikor valaki benyitott a házába, nyomott egy bankót. Így nem is ő volt a pénzhamisító. :-))
  • roliika #4
    Megjegyezném, ezt nem a csodás mérnökök alkották meg, maximum tökéletesítették, ez egy magyar 1 éves találmány, amit a Nokia vásárolt meg!!!
  • KLT #3
    Eszembe jut a legenda, talán Edisonról szólt.
    Egy barátja szóvá tette, hogy csinálhatna már valamit a kapujával, mert nagyon nehezen nyílik, mire a válasz:
    valahányszor bejön valaki, felhúz nekem egy vödör vizet a kútból, ezt nem lehet már könnyíteni...
    :)

    :)))

  • Flashy #2
    bocs, le kell tennem, elfáradtam :) bár ez a poén a tekerős töltőhöz is megy.
    de amúgy nem rossz végülis olyan tevékenységből energiát lopni ahol az a kis veszteség nem hiányzik (pl séta közben töltődik az aksi de nem fáradok jobban mint amúgy, vagy a felesleges testhő amit izzadással úgyis csökkenteni kéne), feltéve hogy az energialopó berendedés előállítása, üzemeltetése és kezelése nem emészt fel több energiát és állít elő káros anyagokat mint amennyit egy aksi, mert akkor egyszerűbb ha veszek egy pót aksit és még spórolok is vele (magamnak meg a világnak).
  • tunyo902 #1
    Kimegyek a margit szigetre oszt fölfutom az aksit