Kruza Richárd

Töltsük fel mobilunkat - konnektor nélkül!

A jövőbeli "nanogenerátor"-al lehet hogy egy nap mobilunk vagy PDA-nk feltöltéséhez csupán sétálnunk kell majd egy kicsit, vagy a lemerült kütyüt rá kell csatlakoztatnunk a vérkeringésünkre.

A Georgia Tech bemutatta a "nanogenerátor" prototípusát, mely a fizikai mozgásunk, hanghullámok vagy a vér vagy egyéb folyadékok keringéséből nyeri ki a hordozható eszözeinkhez szükséges elektromos áramot. A dolog ma még talán ijesztőnek hat, de a haditechnika alapjain nyugvó készülékek néhány év múlva elvileg már kaphatóak lesznek.

Kutatók máris merész megállapítást tettek, miszerint az ilyen apró generátoroknak köszönhetően egy nap talán már nem is lesz szükség elemekre és akkumulátorokra. "Egy cipőbe szerelt ilyen szerkentyű birtokában járkálás közben tudnánk előállítani a mobil eszközünkhöz szükséges elektromos energiát" - mondta Zhong Lin Wang, a Georgia Tech's School professzora. Wang professzor azt jósolja, hogy a prototípusra épülő berendezés öt éven belül kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Wang szerint egy ilyen megoldás sok területen hasznos lesz majd. "A hadseregben egy ilyen generátor táplálhatja például a bombadetektorokat vagy a hordozható biokémiai érzékelőket. A gyógyászatban egy testbe implantált verzió táplálhatja az olyan elektromos berendezéseket, mint amilyen például egy vérnyomást ellenőrző rendszer. A sokat utazó személyeknek pedig szintén nagyon hasznos, mivel biztos hogy nem merül le mobiltelefonjuk vagy bármilyen mobil eszközük, akármennyit is utaznak.

Wang professzor nanogenerátora lényegében úgy működik mint egy miniatűr szélmalom vagy vizierőmű. A készüléken belül mikroszkópikus méretű tekercsek mozognak oda-vissza minden egyes megmozdulásnál. Mozgás közben ezek egy szilicíum elektródával érintkezve parányi elektromos szikrákat hoznak létre. Wang szerint egy ilyen készülékbe a jövőben több millió, vagy akár milliárd parányi cink-oxid vezetéket is el lehet majd helyezni.


Wang elmondása szerint "A tudományos koncepcióból mostanra prototípus lett" - de a kutatóknak még sok tennivalójuk van a sorozatgyártásig. Wang professzor szerint az elkovetkező hónapokban először is azon fognak dolgozni a tudósok, hogy a készülék a jelenleginél nagyobb áramerősséget tudjon produkálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #24
    "...kikapcsolasa utan visszaall az eredeti allapot" az ozonlyuknak is elkene ezt mondani..
  • uniu #23
    Maga Tesla elmelete nem itt van felhasznalva benne, hanem ott, hogy ez a mikrohullam visszaverodik a magaslegkorrol a Foldre, meghozza tobbszorosere erosodve...(talan a skalarhullam elmelet volt ez)
  • kvp #22
    A fenti nanogenerator egy megnovelt feuletu piezo mikrofon. Ilyen van a legtobb mobiltelefonban is, csak a kis feluletuk miatt nem tudnak eleg aramot termelni. Ez a megoldas kepes kis meretben eleg nagy mikrofont gyartani, ami a termeszetes rezgeseket (zajokat) kepes atalakitani elektromos energiava. Az elso telefon is hasonlo volt, nem volt benne erosito ezert a beszed hangerejetol fuggott a feszultseg es az ativelheto tavolsag. Az otlet jo, de nincs benne sok uj.

    A tesla fele rendszerek jok voltak, ma is mukodnenek csak eppen tonkrevagnanak minden integralt elektronikat. Sot meg maga tesla is felrobbantott egy korabeli generatort az egyik kiserletevel. (par kilometerrel odebb a kozeli kisvaros egyetlen generatorat, amit ki is kellett fizetnie) Az auto is ilyen atviteli rendszert hasznalt. Az eljaras hatalmas hatranya a nagy energiaveszteseg es az, hogy az elterjedt biologiai letformak nem kepesek hosszu tavon eros elektromagneses terben elni. (pl. az emberek sem)

    A harp tobb antennabol all, amik tobb dologra jok. Vannak olyan antennak amik kepesek hosszu hullamon adni, ez a jel korbepattog a fold felszine es az ionoszfera kozott. Vannak amik kepesek nagyon husszu hullamon adni, ezek a jelek atmennek a fold kergen is, tehat barhol foghatoak (0.01 baud-os az ado, tehat ennel meg egy ember is 100-szor gyorsabban gepel). Ezen kivul van egy nagy teljesitmenyu mikrohullamu adojuk, ami az egyik tesla fele kiserlet elvegzesere is alkalmas. A rendszer gyakorlatilag egy nagy mikrohullamu sutokent is elkepzelheto, es a fold magneses vedopajzanak kilyukasztasara is alkalmas. (igy pl. a felszinen lehet tanulmanyozni a kozmikus sugarzast) Jelenleg nem hasznaljak, es a muholdfelveteleken elegge lerobbant allapotban van. Az idojarast nem valtoztatja meg jobban mint egy sima kiserleti atomrobbantas es kikapcsolasa utan visszaall az eredeti allapot. Mivel direkcionalis, ezert csak az ur iranyaba lehet vele sugarozni, tehat csak az allomas feletti legterre es ionoszferara lehet hatasa. (viszont szep sarki fenyt general)
  • brueni #21
    már nincs.

    sajnos...
  • ferceg #20
    Stillsuits ? :)
  • bandypappa #19
    Itt a közeljövöben mán nem drotokrol lesz szo. Dolgoznak már a proteinalapu memorián, atomi szintü kvantumszámitogépeken amit a vérkeringésbe lehet fecskendezni meg a nanotechnológia is szakitani fog a jövöben.
  • MEdievil #18
    "vagy a lemerült kütyüt rá kell csatlakoztatnunk a vérkeringésünkre."
    ez csak engem ijeszt meg ennyire? meg én nem szívessen drótoznám be magam
  • bandypappa #17
    Kössz a pontositást, de azért müholdakkal könnyebb a kommunikácio, ez viszont nem változtat tesla geniusán.
  • UnnameD #16
    A földbeszúrt égő/neon nem nehéz mutatvány, egy adóállomás közelében is remekül világítanak :) Igazság szerint lehet mühold nélkül is távolra rádiózni (lásd amatőr rádiósok), a hullám az ionoszféráról visszaverődik a földre, és onnan újra az ionoszférára... és így eljut a Föld bármely sarkába is. A HAARP-ot letagatják mint fegyver, vagy mint éghajlatváltoztató masina, persze nemtudni valójában képes-e erre. Amire képes, hogy az ionoszféra egy részét felizzítja rádióhullámok segítségével.
  • bandypappa #15
    jah, na de maestro85 kicsit nehéz lenne müholdak nélkül rádiojeleket sugározni magyarországrol ausztráliába, mer a büdös életben nem fogják venni az adást, mert a föld leárnyékolja, ezé köllenek müholdak. Pontosan én se tom hogy müködik a légköri fegyver, de tesla megcsinálta és nagyot törült. Oroszországban megcsinálta tesla, ezt a légkört befolyásoló kütyüt és 2 km-re a készüléktöl földbeszúrt egy villanykörtét és világított. Olyan személy nincs a földön, aki mindent tud az elektromosságrol.