Berta Sándor

Percre pontos akkumulátor-telítettség jelzés

A Texas Instruments kutatói olyan új érzékelőt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a mobil készülékek tulajdonosai pontosan tudhatják, hogy meddig tart akkumulátoruk üzemideje.

A megoldás azért előnyös, hogy mert így percre pontosan megállapítható, hogy mennyi ideig használható még az adott mobiltelefon, vagy hogy mennyi ideig lehet készenléti üzemmódban. Ráadásul megnövelhető az akkumulátorok üzemideje is, hiszen nem kell túl korán feltölteni őket. Az amerikai vállalat munkatársai szerint az érzékelőnek köszönhetően a mobil készülékek üzemideje ilyen módon akár a másfélszeresére is növelhető.

Jelenleg az akkumulátorban lévő energiát a mért feszültségértékek alapján számítják ki, ez azonban változhat, akár annak köszönhetően is, hogy az eszközt különböző hőmérsékleti viszonyoknak teszik ki. Az új chip viszont képes 1 százalékos pontossággal megállapítani az akkumulátorban még meglévő energiát. A legfontosabb jellemző az impedanciaérték, amely egyaránt változhat a hőmérséklet, az akkumulátor kora és az energiaigény miatt. Amennyiben viszont az impedanciaérték ismert, akkor az érzékelő képes a kapott adatokat korrigálni. Így például az érzékelőchiphez kifejlesztett szoftver képes lesz felismerni, hogy ha valaki éppen befejezi a beszélgetést és tájékoztatni a telefon operációs rendszerét arról, hogy még mennyi energia maradt az akkumulátorban. A chip akár az akkumulátorba is beépíthető.

"Akár 30 százalékát is elveszíthetjük az akkumulátorban lévő energiának, ha túl korán kapcsoljuk ki készülékünket. Az új, pontosabb érzékelőknek köszönhetően az akkumulátorokban tárolt kihasználható energia akár 50 vagy 100 százalékkal is növelhető lesz" - jelentette ki Richard DelRossi, a Texas Instruments egyik, a projektben résztvevő kutatója. Hasonló programon dolgozik többek között a Motorola és az Intel által támogatott PowerPrecise cég is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #8
    Vegre valami ertelmes fejlesztes.

    "ha telefonál, zenét halgat vagy java (egyébb) programot futatt, akkor sokkal gyorsabban fog merülni ..."
    Ezt mind bele szamoljak,merik a feszt,aramot,homersekletet,impedanciat.Gondolom a kondik ESR meresehez hasonloan nagyfrekvencian merik a belso ellenalast es abbol mar jol lehet kovetkeztetni a toltottsegre.

    A sony infolithium technikaja pedig nem tul pontos.Uj akunal meg ugy kb 5-10 perc pontosagu,de hasznaltabb akunal kb annyit er mint a mobilok 3-4 palcikaja.Mar pedig pont a hasznalt akunal volna igazan ertelme a pontos visszajelzesnek.
  • Neerpelt #7
    Igen, és (t)rendkívül pontatlan, jobb lenne, ha nem lenne... xD
  • Petka #6
    Százalékos kijelzés elvileg még mindig van a sonyericssonoknál.
  • maestro85 #5
    Nyilván megmondja a chip, hogy mennyi energia van hátra, a telefon, pda pedig feldolgozza azt, és megmondja kb. hogy mennyi ideje van hátra. Nehogy egy lyen apróságon bukjon el egy technológia... Egyébként nagyon király ez. Tetszik nekem is. Fogalmam nincs hogy az UPS-en és info LiIon Sony aksin mennyire precízen működik ez, de legalább mostmár nem csak ezekben lesz. Régi ericcsonokban is volt ilyesmi, az nem volt nagyon precíz, de már az is nagyon hasznos volt, ellenben a mostani 3 egységekkel szemben.
  • Sir Quno Jedi #4
    Na nekem az UPS-em is ilyen.
  • wanek #3
    A Sony videokamerái, amik ugye infoLithium aksikkal mennek, mindig percre pontosan kiírják a hátralévő időt, figyelembe véve az aktuális üzemmódot. Tehát pl. ha a kamerám saját beépített lámpáját használom, és kiír egy hátralévő időt, ahogy kikapcsolom a lámpát, a hátralévő idő azonnal nagyobb lesz.
    Nincs ebben semmi ördöngősség, nekem csak az a bajom a hírrel, hogy ez egyáltalán nem újdonság, ilyen már a múlt század vége óta létezik a Sony-nál :)
  • Inquisitor #2
    Megint megy a vakítás, nyilván nem lehet még sacc per kábé se megmondani perc pontosan az aku élettartamát, mert rohadtúl nem mindegy, hogy adott eszközzel (PDA, mobil, stb.) miket fog csinálni a user. Nyilván ha telefonál, zenét halgat vagy java (egyébb) programot futatt, akkor sokkal gyorsabban fog merülni ...
  • wanek #1
    A Sony által gyártott infoLithium-ok ezt már évek óta tudják...