Gyurkity Péter

2010-re egy napra nőhet a noteszgépek működési ideje

Az Intel véleménye szerint a noteszgépek akkumulátorai öt éven belül akár egy teljes napot is kibírnak majd újratöltés nélkül, így a noteszgépek jóval hatékonyabbá - és értékesebbé - válnak majd a felhasználók számára.

A jelenleg kapható laptopok nagyjából öt órán keresztül üzemelnek egy feltöltéssel, és a közeljövőben nem várható látványos javulás ezen a téren, igaz, az Intel az idei év első felében szeretné bemutatni a Sonoma kódnevű következő generációs mobil platformját, amely a vállalat szerint 5,5-6 órára növelheti a mobil számítógépek működési idejét. Az igazi áttörés azonban csak jóval később következhet be, amikor sor kerül majd a hosszútávú tervek végrehajtására, amelyek a processzor fogyasztásának újabb csökkentését, illetve új, energiatakarékos technológiák alkalmazását irányozzák elő.


Az egy napos működésről szóló hírek ugyanakkor némi meglepetést keltettek, hiszen tavalyi év őszén megrendezett Intel Developer Forumon a processzorgyártó még arról beszélt, hogy 2010-re az akkumulátorok működési ideje 8 órára növekedhet. Az akkor elhangzott nyilatkozatok szerint a vállalat ennek érdekében jelentős mértékben csökkentené a tranzisztorok, illetve a folyadékkristályos kijelzők fogyasztását, és tovább finomítaná az energiatakarékossági funkciókat. A vállalat szóvivője még azt is hozzátette, hogy 2010-re a noteszgépeket Alkáli-Cink akkumulátorokkal látják majd el, amelyek hatékonyabbak jelenleg használt társaiknál.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum nem fejti ki pontosan, hogy mit jelent az egy napos működés, így továbbra sem kapunk tiszta képet a vállalat célkitűzéseivel kapcsolatban. Az Intel ugyan nemrég közzétette a Sonoma után következő platform - kódnevén Napa - egyes részleteit, de ezek újabb kérdéseket vetnek fel. A vállalat ugyanis többek között azt is elárulta, hogy tervei között szerepel új funkciók - a Calistoga nevű következő generációs integrált grafikus rendszer, illetve WiMAX és 3G támogatás - beépítése, amelyek azonban adott esetben még tovább növelhetik a laptopok fogyasztását, és meggátolhatják a hosszú távú célkitűzések elérését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #15
    PDA-ba? A Crusoe procik x86-osak, simán építettek köré laptopot, gondolkodtam is, hogy olyat veszek, de csak nagyon kicsi konfigokban kínálták őket (de nem arányosan kevesebb pénzért), most meg már nem is látok. Bár lehet ez amiatt van, mert ki akarnak vonulni a piacról.
  • Tetsuo #14
    Hol van a metán (v hidrogén?)cella meg ilyenek.. na izé: üzemanyagcella!? Meg az aligfogyasztó kijelzők már állítólag kaphatók..
  • Tetsuo #13
    Transmeta cssak PDAba való nem?
  • pemga #12
    Transmeta procikról van valakinek fogyasztási tapasztalata? Anno meggyőző hőfotókat mutattak, csak az a kérdés, hogy mit mutat a gyakorlat :).
  • mechorg #11
    Az én asztali gépem már évek óta bírja akksi nélkül...
  • p00h #10
    kéne 1 fasza örökmozgó aztán nem lenne gond
  • BiroAndras #9
    Én 2 notebook-ot szoktem rendszeresen használni, mindkettő közel 4 órát bír. 2-3 éves HP gépek.
  • BiroAndras #8
    Az aszinkron procik annyira különböznek a maiaktól, hogy teljesen a nulláról kellene újratervezni őket, és ez nem igazán éri meg. Ráadásul nagyságrendekkel nehezebb a tervezésük, és alapból nem determinisztikus a működésük.
  • Tiby #7
    :) Nekem is IBM Thinkpad-os notebook-om van.Centrion procival :)
  • Yfel #6
    Arra lennék kíváncsi, hogy aszinkron procikat hogyan lehetne időzíteni, hogy minden alkatrészt rendesen tudjon kezelni... szerintem ennek az elérhető áron való megvalósításától még elég messze vagyunk...

    Y