Gyurkity Péter

Törvényeket hoznak a felrobbanó mobiltelefonok ellen

Az elmúlt hetekben számos bejelentés érkezett az Amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsághoz (U.S. Consumer Product Safety Commission, CPSC) használat közben felrobbanó mobiltelefonokról - a bizottság azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A bejelentések szerint a készülékek tulajdonosai több esetben égési sérüléseket szenvedtek, többnyire a fejen, az alkaron, illetve a lábon. "A CPSC-hez egyre több ilyen bejelentés érkezik, és attól tartunk, hogy a felrobbanó készülékek hamarosan súlyosabb sérülést, illetve nagyobb tüzet okozhatnak" - jelentette ki Scott Wolfson szóvivő. Elmondása szerint a hasonló esetek elkerülése érdekében a bizottság egy hasznos tippeket tartalmazó listát adott ki, és együttműködik a gyártókkal, hogy minél gyorsabban kidolgozzák a nagyobb biztonságot nyújtó szabványokat. "Néhány esetben jóval 300°C fölé emelkedett a készülék hőmérséklete" - jelentette ki Wolfson. "Egyes esetekben ez azt eredményezheti, hogy az egész készülék fáklyaszerűen lángba borulhat."


Az amerikai gyártók szerint a legtöbb balesetet hibás akkumulátorok okozzák, de a veszélyes termékek száma igen alacsony, tekintve, hogy az Államokban 170 millió mobiltelefon van forgalomban. "Valóban ilyen súlyos a helyzet? A hírekből azt gondolhatnánk, hogy igen - valójában azonban statisztikailag igen ritkának számítanak az ilyen és hasonló esetek" - szögezte le John Walls, a Cellular Telecommunications & Internet Association szóvivője. Rögtön hozzátette azonban, hogy a gyártók fokozott figyelmet fordítanak a hibás termékek kiszűrésére.

Egyes fogyasztói érdekképviseleti szervek szerint a probléma nem csak a hibás elemekben rejlik, hanem abban, hogy a gyártók minél több funkciót igyekeznek belesűríteni az egyre kisebb készülékekbe, és az akkumulátorok már nem bírják el a növekvő terhet. "Megpróbálunk minél több energiát összesűríteni egy meglehetősen szűk térbe - nem csodálkozhatunk tehát, ha a végeredmény egy kisebb bomba lesz" - fogalmazott Carl Hilliard, a Wireless Consumers Alliance elnöke. Elmondása szerint a szervezet már jó ideje nyomon követi a hasonló eseteket, és a megfigyelések alátámasztják, hogy a hamisított, illetve rossz minőségű lítium-ion akkumulátorok könnyen túlmelegedhetnek, különösen, ha letakarjuk a szellőző nyílásokat.


Az Egyesült Államokban az utóbbi két évben 83 esetben robbant fel vagy gyulladt meg mobiltelefon, általában az inkompatibilis, hibás vagy hamis akkumulátor miatt.

A CPSC időközben vizsgálatot rendelt el, és a bizottság szakemberek bevonásával igyekszik kideríteni, hogy vajon a jobb szellőzés elegendő-e a hasonló esetek elkerülésére. A bizottság január óta három önkéntes termékvisszahívásról adott hírt: a Verizon Wireless egyszer, míg a Kyocera Wireless Corp. két esetben hívta vissza termékeit bevizsgálásra - utóbbi cég több mint egymillió akkumulátort hívott vissza az elmúlt hónapban, és a cég szóvivője hangsúlyozta, hogy a jövőben jóval szigorúbb tesztelésnek vetik alá a termékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #15
    AS: a helyesírásod borzasztó
  • Akuma #14
    maszírozta volna a középsőét az embörnek, helyette befűtött neki :p
  • Akuma #13
    esetleg gatyájában volt, a zsebében
  • Jobrog #12
    "A bejelentések szerint a készülékek tulajdonosai több esetben égési sérüléseket szenvedtek, többnyire a fejen, az alkaron, illetve a lábon. "
    A fejet és az alkart még értem, nade a lábon? Dekáztak vele vagy mi?
    Jó, gondolom arra értették hogy zsebben kigyullad,akkor viszont nem csak a láb bánja...
  • Jimmyke #11
    Az én mobilom mostanában csak ébreszt, és csak lefagy ha gáz van vele :D (Siemens C 35 )
    AS
    "Mi van maradiak!"
    A Mobil telefonálásra való, nem pedig ilyen hülyeségekre! Ha fotózni akarok akkor digitális fényképezőgéppel csinálom! Ha meg hordozható PC-t akarok, akkor meg veszek olyat! Ha neked fontos hogy mit tudjon a mobilod, akkor sajnállak, ugyanis az olyanokon akarnak pénzt kereni mint te!
  • Freddy TNT #10
    Én fiatal vagyok és egy Nokia 3510i telefonom van. A wap meg az mms az az, amit soha nem használtam még(és nem is fogok) mert csillagászati összeg lenne még azokat is fizetni.(ha rászoknék) maradok inkább a PC-s netnél, a több gigás letöltéseknél és nem az aranyárban mért 10kb/akármennyinél. A mai csúcstelefonok egyszerűen túl sokat tudnának amit nem használnék ki.Egyszerűen nincs rá szükségem.
  • Cactus #9
    Ja, kimaradt:
    Inkább ezeket az utángyártott szarokat kéne betiltani, a gyáriakkal ált. semmi baj.
  • Cactus #8
    Szerintem sem szabad megragadni, most azért mert egyesek nem WAPolnak, meg nem fényképeznek, attól még másik igen is használják ezeket a funkciókat. 5 éve az internetet sem ismerte sok mindenki, most meg a családban mindenki használja... a fejlődés nem áll meg és nem is kell megállnia.
  • AS #7
    Mi van maradiak!
    Nem sokára mobiltelefon minden funkciot befog tölteni.
    3 megapixel 16 milio szin 640-480 felbontás alap lessz!
    100 m blutustal.
    Winyos tárolokal! stb..
    Ez a jövö!
  • Razgon #6
    Nálunk kihoznának egy rendeletet:

    "A mobilakkumulátorok hang és hőjelenséggel kísért gyors lefolyású amortizációja hatóságilag szigorúan tilos!"