Berta Sándor

Akár 30 napra is nőhet a mobilok készenléti ideje

Könnyen lehet, hogy japán kutatóknak sikerült megoldaniuk a mobil készülékek készenléti idejének meghosszabbítását. Az új chip akár megtízszerezheti az akkumulátorok üzemidejét.

Sok ember számára ismerős probléma, hogy a mobiltelefonja a lehető legváratlanabb időpontokban merül le és az akkumulátorok megbízhatósága is erősen megkérdőjelezhető. Azonban egy új japán chipnek köszönhetően hamarosan megváltozhat ez a helyzet. Az új chipet a Hitachi és a Renesas japán elektronikai cég közösen fejlesztette ki, és segítségével a fejlesztők szerint a mobiltelefonok energiafelhasználása készenléti módban akár 90 százalékkal is csökkenthető.

A fejlesztők szerint a technológia alkalmazásával a hagyományos mobiltelefon-akkumulátorok üzemideje egy feltöltéssel akár a tízszeresére is növelhető. Mindez hosszútávon azt jelenti a vállalatok szakemberei szerint, hogy a mobiltelefonok készenléti ideje ilyen módon akár 30 napra is meghosszabítható.

Az áttörés annak köszönhető, hogy a kutatóknak sikerült a tizedére csökkenteniük a CMOS tranzisztorok energiafogyasztását, valamint az izolációs réteg vastagságát 100 nanométerről 10 nanométerre sikerült mérsékelniük. Ezzel egyidőben a szakemberek képesek voltak arra is, hogy a chip teljesítményét húsz százalékkal megnöveljék.

Az új chippel ellátott első mobil készülékek várhatóan 2007-ben kerülnek a boltokba. A két japán vállalat a technológiát hivatalosan a San Fransiscóban megrendezendő International Electron Devices Meeting (IEDM) nevű rendezvény keretében mutatja majd be. A kérdés már csak az, hogy az új technológia valóban beválik-e, és hogy a chipnek köszönhetően valóban sikerül-e növelni mobiltelefonok készenléti idejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #22
    Elvileg igen, bár nem figyeltem rá különösebben, mert azt mondták nem fontos...

    Mindegy, más hibája is van, úgyhogy mindenképp szervíz lesz belőle.
  • klastrom #21
    Az én K700-am 2 napot bír 1000-es aksival.És kétszer lett töltve 16 órát kikapcsolt állapotban.Szal nagy szar a Sony
  • MerlinW #20
    Kisütötted első használat előtt? Ha nem akkor baffhatod. Mondhatja nekem bárki hogy ezeket a lihium cuccokat már nem kell, eddig amelyiket nem kezeltem le az elején az halott aksi lett...
  • Flashy #19
    a Nokia 5110-zel kompatibilis sorozathoz volt 3600mAh-s aksi, 1 honapig elment vele. igaz, hogy keresni kellett a telefont az aksin akkora volt :D
  • UnnameD #18
    Na, japánok megint lekicsinyitettek valamit :)
  • papabear #17
    Azt nem mondtam. A felvetésedre reagáltam, mert japán. Egyébként meg az NttDocomo már be akart jönni Európába több országba is, de rájött, hogy a már jelenlévő szolgáltatók mellett nem tudna elég ügyfelet szerezni...
  • BiroAndras #16
    Nekem olyan van. Az egyik legújabb modell. 4 napot bír. Telefonálás közben max. 30 percet.
    Vagy lehet, hogy hibás az aksi?
  • pemga #15
    És szerinted _ezekkel_ a Sony-Ericcsonokkal te tudsz ott telefonálni? :).
  • sajtos #14
    az is elofordulhat, hogy 2007ben mar az orankkal telefonalunk ugyhogy a fejlesztes meg akar jol is johet, de minek
  • janos666 #13
    Ezzel a japán csodával se hiszem hogy akár már a 27. nap után telefonálhatnál, legfellyebb a menüt baszogathatod...