Alex

Különleges fényképezőgépek

A fényképezőgépgyártók modellek tucatjait öntik a piacra minden évben. Az áradatból csak a legkülönlegesebbek tudnak kitűnni.

Csak a Canon 28 tipust forgalmaz jelenleg, így a fényképezőgép gyártó vállalatok egyetlenegy módszerrel tudják felhívni magukra a figyelmet: specializálódnak. Az egyedi funkciók között az évek során számtalan meglepőt dolgoztak ki a mérnökök. A legegyszerűbb módszer egyéb termékeket képkészítési funkcióval felruházni, melyre egy amúgy is nagyítólencsével bíró távcső szinte kínálja magát. Erre specializálódott a Bushnell, a vállalat felsőkategóriás modelleket is feltuningol ilyen módon. A 158 dollárért árult készülék a távcsőfunkciók meghagyása mellett 3,2 megapixeles képeket és videót tud készíteni, melyeket a 1.5" collos LCD-n ellenőrizhetünk, és CF kártyán tárolhatunk.


A Discovery online boltjában 25 dollárért kapható csuklóra rögzíthető termék elsőre viccnek tűnhet, ennek ellenére a meglehetősen nehéz, fél kilós készülékkel 152 képet lehet rögzíteni. A csuklókamera két AAA elemmel működik.


A Minox már a filmes korszak kezdete óta az aprócska szerkezetek készítésére koncentrál, így meglehetős tapasztalatokkal a hátuk mögött léptek be a digitális korszakba. A lenti képen látható gyönyörűség a keresztségben a DCC Leica M3 Plus nevet kapta. Öt megapixeles felbontással és 42 mm-es fix objektívvel büszkélkedhet.


Persze nem ez a cég az egyetlen, amely a méretek csökkentésében látja a kitörési pontot: a Praktica Micropix felbontása csak 0,1 megapixel, viszont kisebb, mint egy gyufásskatulya. Azonban ezen gyártók valószínűleg tévúton járnak, mivel a mobiltelefonokba épített kamerák tudásának bővülése teljesen ki fogja húzni lábuk alól a talajt.


Persze nem csak speciális alakkal lehet versenyezni, hanem egyedi képességekkel is. A Konica Kanpai elsütőbillentyűjét hanggal lehet aktiválni, azaz ha az állványra helyezett, beállított gép tapsot, vagy hangos nevetést észlel, azonnal készít egy képet. A Canon EOS 20Da tudását a csillagászok becsülik meg nagyon: a tükörreflexes fényképezőgépeknél különlegesnek számít, hogy az LCD kijelzőt használva lehet beállítani a képek élességét. A Fujifilm IS-1 is egy meglévő termék modifikációja: ezzel infravörös fényben is lehet képeket készíteni. A fényképezőgépek többsége kiszűri ezt a tartományt, de a törvényszéki szakértők és a tudósok sokszor hasznát veszik ennek a képességnek.


A RealPix egy szűk célcsoportnak, az ingatlanosoknak készített gépet. Apró szenzora mindössze 640 x 480-as képeket készít, de mivel internetre szánt képekről van szó, a cég szerint a vásárlók körében nincs is igény nagyobb felbontásra. Viszont a látószög nagyon széles, 22mm, ami lehetővé teszi, hogy a gép a belső tereket, szobákat a maguk teljességében örökítse meg. Szintén kiemelendő előny, hogy akkumulátorát a kocsi szivargyújtójáról is fel lehet tölteni.

Ha már a telefonba GPS vevőt raknak, miért ne raknának egy GPS vevőbe fényképezőgépet? Ezen logika alapján vetődhetett fel a Magellan cégnél a Triton 2000 elkészítésének ötlete. A Ricoh 500SE és a Pro G3 esetében pont fordítva gondolkodtak, a fényképezőgépbe raktak egy GPS adaptert. Előnye, hogy a felvételekre rákerül az expozíció pontos helye és ideje is.


Számtalan program segíti a panorámaképek készítését, de a Panoscan szerkezete ennél valamivel profibb: a Mark III számára nyolc másodperc kell egy 360 fokos, összesen 390 megapixeles kép legyártásához. A Pokescope célja is a három dimenziós világ pontos megmutatása, de ők ehhez inkább két készüléket használnak. A kissé eltolt gépek szemünkhöz hasonlóan sztereóban mutatják a világot, a cég ehhez épít speciális állványokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #9
    ezer eve raraktam egy orosz tavcsore az oreg nikonomat, kivalo fotokat csinaltam vele.keresre barkinek megmutatom.
    viszont lenne egy kerdesem: hogyan tudom megoldani a nezoke hiany problemat egy olyan gepen, amin csak lcd kijelzo van? atkozom a percet, amikor bevasaroltam...
    halasan megkoszonnek valami jo otletet.
  • duke #8
    Tavcsoves gepnek,meg talan gps-esnek van ertelme.Van meg egy erdekes gep ami most itt nem szerepel,de regebben mar volt szo rola.Amelyik 300 kepkocka /s sebeseggel tud rogziteni.Talan Canon volt ? Persze az mar nem kifejezetten fenykepezogep.
  • cassini #6
    nemtudod hogy ki lehetett e valahogy kapcsolni a sony kameraknal a zarsebesseg korlatot?
  • FixY #4
    Khm... az EOS20Da-ban mióta van LiveView????
    Egyetlen különlegessége az IR szűrő hiánya, emiatt alkalmas csillagászati fotók készítésére. Emlékeim szerint csak Japánban került forgalomba...
  • L3zl13 #2
    Értelmét igazából csak a távcsöves gépnek látom. Persze csak akkor, ha távcsőként jól teljesít. És kinézetét tekintve még a Minox klasszikus Leica dizájnja jópofa, bár nem tom mennyire praktikusak azok a tekerentyűk abban a méretben...
  • tunyo902 #1
    Lehet válogatni!