Berta Sándor

Rovarszem elvén működő digitális kamera

Az Osakai Egyetem kutatói olyan új típusú kamerát fejlesztettek ki, amely képes akár több objektum közötti távolság, valamint a színek, a struktúrák és más jellemzők megállapítására.

A Jun Tanida vezette csoport által létrehozott digitális kamera leginkább a rovarok szemének működési elvére hasonlít, lényegében egy olyan integrált hardver- és szoftverrendszer, amellyel akár 3D-s jeleneteket is rögzíteni lehet. A technológia neve Thin Observation Module by Bound Optics (TOMBO) lett és kilenc kisméretű lencséből, illetve egy a felvételeket elemző szoftverből áll. A hardverrész alig inggomb méretű, így bármely készülékbe, mobiltelefonokba, PDA-készülékekbe vagy notebookokba beépíthető.

"A kamera működésének elve nem újkeletű. Ilyen lencsékkel már évek óta kísérleteznek, hogy például megnöveljék a hagyományos kamerák maximális felbontását" - mondta Fredo Durand, a Massachusettsi Technológiai Intézet professzora. Tanida és csoportjának tagjai azonban kizárólag arra koncentráltak, hogy a lehető legvékonyabb lencséket hozzák létre.

Az alapötlet egyszerű: több lencse több képi információt szerezhet meg, hiszen több szögből biztosítja a felvételek elkészítését. A relatív látószög - ahonnan egy személy egy objektumot néz - attól is függ, hogy az milyen távolságra van az illető szemeitől. Emellett változhat a szín és a forma megítélése is, attól függően, hogy melyik szemünkhöz van közelebb az objektum és hol található a fényforrás. A szemeink által érzékelt információkat (távolság, szín, forma és más jellemzők) az agyunk dolgozza fel. A japán kutató ugyanezt az elvet alkalmazta a TOMBO létrehozásakor.

A szoftver képes elkülöníteni a kilenc lencse által közvetített képet, eltávolítani az árnyékokat, kompenzálni a zavaró részeket és ezután egy kétdimenziós képet hoz létre. Végül megállapítható az objektum távolsága, színe, formája stb. és így megkapható a 3D-s felvétel. A TOMBO maximális felbontása jelenleg 1,1 Megapixel, Tanida és munkatársai ezen szeretnének javítani. Ehhez új képfeldolgozási eljárásokat akarnak kidolgozni és további lencséket beépíteni.

Dave Brady, a Duke Egyetem professzora szerint a megoldás előnye a hardverrész méreteiben rejlik, ami által a technológia gyakorlatilag bárhol felhasználható. Emellett fontos az is, hogy a digitális kamera mindig az adott feladatnak megfelelően testreszabható legyen, hiszen egy parkolói biztonsági eszköznek kisebb felbontású képeket kell készítenie, mint egy katonai felderítő rendszernek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • huuu #8
  halgatyó a lényeg!
  Kis helyre nagy felbontást és szoftveres képalkotást,
  képjavítást érnek el.
  Egy sokkal valósághübb kép érdekében.
  De olvasd el mégegyszer a cikket.
 • kvp #7
  Eddig is hasznaltak tobblencses rendszereket 3d kepkeszitesre. A technika lenyege hogy a lencsek egy pontba neznek es igy a kep reszeinek relativ elmozdulasabol ki lehet szamolni a tavolsagot. A termeszetes rendszerek, mint pl. az emberi szem kepes valtoztatni a fokuszpontjat. Ezt robotok eseten szervomotorokkal lehet megoldani. A cikkben szereplo rendszer fix fokuszpontu, viszont nagyon olcso, mivel egy chip-en van mind a 6 szenzor. Olcso mobiltelefonokba es bizonsagi rendszerekbe tokeletes, ahol nem lenne hely a kameraszervok szamara. Sokan nem tudjak, de az optikai egerekben is cmos erzekelo van, csak tobbnyire 6 bites szurkeskalas es 16x16...32x32 pixel felbontasu. (megfelelo vezerlo chip-el lehet oket gyenge kameranak is hasznalni)
 • stremix #6
  Az emberi szem egyszerre csak egy pontra tud fókuszálni, és úgy jön ki a 3D h a két szemünk között távolság van és érzékelhetjük a látott kép mélységét. A rovar szeme olyan mintha sok-sok szem lenne összezsúfolva az egyik szemében, és mindegyik külön dolgozza fel az információt egy kicsit más látószögből és ezekből áll össze a végleges 3D-s kép. A valóságban nem egészen így működik az összetett szem, csak ilyen szempontok alapján lehet használni fotózáshoz. A valóságban nem "több szem" néz egy pontra hanem mindegyik kicsit más irányba és abból rakja össze a kész képet (legalábbis én így tudom) és egyesével elég homályos az érzékelt kép.
  Ha jól láttam a Wiki-n van róla valami, bár nem olvastam bele. Amit tudok h a színeket remekül érzékelik a bogarak és a távolságot is, de apró részleteket sztem nem ismernek fel.
 • halgatyó #5
  Pár szóban leírhatnád, hogy a rovarszem hogyan csinál 3D-t (tekintettel arra, hogy elemi cellái vagy hogy nevezzem, eléggé közel vannak egymáshoz, a szem felbontása pedig nem túl jó)
  Úgy magyarázd el, mint egy tanulni vágyó gyereknek.
 • intrex #4
  Annak akinek fogalma sincs hogy mi a különbség a 2D és a 3D között, annak hiába is magyaráznám el a rovarszem optika lényegét :)
 • halgatyó #3
  Az az érzésem, hogy a cikkből (és az eredetijéből) sem derül ki a rendszer mely területeken nyújt valami plusszt.
  Sok kis kép összesítéséből az esetek többségében gyengébb kép lesz, mintha optikailag egyesítjük őket. Egy 12 megapixeles képet próbáljon meg valaki összehozni 6 db 2 megapixelesből, amelyek ugyanazt a látómezőt fedik le:-)

  Vagy gondoljunk a csillagászat leújabb műszereire, amit rádióhullám tartományban évtizedekkel ezelőtt kifejlesztettek (VLBI azaz very long baseline interferometry), vagy a több tükörből optikai egyesítéssel létrehozott igen nagy (otikai) felbontású műszerek. Ez itt pont az ellenkezője.

  Szerinem inkább a szintetizáló szoftver az ami új és különleges, még ha nem is éri el az optikailag egyesített rendszer tudását, attól még lehet benne fontos tudományos előrelépés. Ehhez azonban jó vaskoks matematika is kell, amit egy sajtócikk nem tud érzékeltetni.
 • Möci #2
  Pl.:
  -Építészeknek. Átalakítás, átépítés előtt pontosan fel tudják mérni az objektumot anélkül, hogy megmásznák.
  -Ipari robotok "szemének"
  -Kisérletek folyamatrögzítése
  -Az egyik lencse akár infraképet is rögzíthet

  "Több szem többet lát!"


 • Mike #1
  ás ez mire jó?