Kruza Richárd

Ricoh 500SE - integrált GPS-el

E hónap végén fog megjelenni a Ricoh kifejezetten szabadtéri fotózásra kifejlesztett, integrált GPS-el felszerelt 500SE típusú fényképezőgépe. Ezzel a belejentésével a Ricoh megszilárdította vezető pozícióját az ilyen jellegű gépek gyártói között.

Az 500SE külső borítása az igényeknek megfelelően erős, strapabíró, ütés ás vízálló - a 8 megapixeles szenzor és a kézremegést kompenzáló mechnika biztonságban érezheti magát benne. A rendszer egyik legfontosabb eleme a beépített GPS, melynek segítségével a gép lokalizálja a gép illetve a fényképész helyzetét, majd ennek megfelelően automatikusan geo-kódokkal rendelkező kép és videó fájlokat készít. Fontos funkció a "GPS Lock", használatakor a gép nem a fotós, hanem a lefényképezett tárgy pozíciójának adatait rögzíti. A gép a beépített Bluetooth segítségével képes NMEA adatfolyamokat fogadni - ez azért hasznos, mert ha valami miatt még pontosabb helymeghatározásra lenne szükség, akár külső GPS készüléket is használhatunk.


Jeff Lengyel, a Ricoh digitális divíziójának menedzsere elmondta, hogy "az 500SE kifejezetten térképészeti felhasználása készült, és lehetőséget teremt a lokalizálható multimédia fájlok és a különféle térképészeti szoftverek integrálására. Ezzel megoldja a képek, multimédiás fájlok és a térképészeti illetve földrajzi lokalizálás integrációjának problematikáját."

A Ricoh 500SE fényképező esetében a gép és a GIS Geographic Information Systems (Földrajzi Információs Rendszer) szépen együttműködnek egymással: amint az elkészült geo-képek vagy geo-videók a számítógépre keülnek, automatikusan bekerülnek a geo-adatbázisba. Ezután beintegrálódnak a GIS-be. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a számítógépen lévő térképen a megfelelő helyekre jelölések kerüljenek, melyek segítségével elérhetjük az odatartozó fájlokat.

Az új Ricoh gépet a benne lévő speciális rendszerek együttese a megfelelő felhasználási területen bizonyára nagyon hasznos szerkezetté teszik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • G_ArchAngel #27
  topicról topicra járatod le magad - miért nem vagy hajlandó utánanézni dolgoknak, mielőtt véleményt nyílvánítasz...???

  semmit nem gondolsz tovább, semminek nem látod az okát és következményét - ennyire nehéz felfogni, hogy bizonyos eszközöknek szélesebbkörű használhatóságuk van, mint amit Te hibásan elképzelsz?
 • babajaga #26
  Egyre nem tudok rájönni. Mi a fenére vagy ilyen nagyképű? Emberismereted meg 0. Ez viszont a te bajod.
 • G_ArchAngel #25
  nem, légifotóval, Te tudatlan...

  egy GPS-es fényképezőgép segít az embereknek rengeteg szakmában, kivéve Neked kifejlődni, mert az agyad továbbra is a folyami kavics szintjén van...

  nem találkoztam még emberrel, aki ennyire analfabéta lett volna a fotótechnikához...
 • babajaga #24
  A barlangok térképeit fényképezéssel készítik? Bravo! Jelentkezz náluk!
 • G_ArchAngel #23
  kivéve amelyik nem...

  hülyén venné ki magát, ha az új 3D-s térképeket csak fentről fotóznák...

  a barlangászok térképeinél pedig pláne kitűnő ötlet lenne a légifotó...:DDD
 • G_ArchAngel #22
  "Ha a Trabantba GPS-t tesznek, abból még nem lesz Ferrari."

  Neeem?????
  Basszus...:(((

  És a sofőr könnyebben odatalál A-ból B-be?
  Igen?
  Pedig azt hittem a GPS olyan tuningelem, amitől a Trabant 600 lovacskát kap a motorháztető alá...
 • babajaga #21
  Neked még kb sincs fogalmad a légi fényképezésről, ha tudnád a térképészek már csak onnan fényképeznek.
 • G_ArchAngel #20
  halkan, óvatosan rávezetlek, talán lejön Neked is...

  - helyszín
  - munka
  - dokumentálás
  - archiválás

  de leírhatom konkréten: ha én kimegyek egy régi pincéhez a Somlón, akkor minek vigyek mást mint ezt? Simán lefotózom az átalakítandó épületet, majd a GPS koordináta után lekérem a Földhivatalból a térképet - ennyi, kb. fél napi munkát spórolnék meg egy ilyennel...
  (de mivel már csak Bp környékére tervezek, itt pedig azért vannak utcák, nem mint a szőlőhegyeken, ezért számomra felesleges - de egy vidéki műszaki embernek kitünő)

  és még megemlíteném a Nemzeti Parkok dolgozóit, akik ezzel tudják pontosan dokumentálni egy ritka növény vagy állatfaj lelőhelyét...
 • babajaga #19
  Jellemző a nagyotmondásra hogy milyen csodaoptika van ebben a csodakompaktban egy árva szó sincs, pedig ebben a szakágban az a döntő. TORZÍTÁSMENTES NAGY VONALÉLESSÉGŰ OPTIKA! A kompaktok már csak erről híresek! Na meg az óriási érzékelőkről!
 • babajaga #18
  Tudod az meg egy nagyon ostoba elképzelés hogy a térképészek egy szar kompakt géppel fognak felvételt készíteni. Az ostoba ember bevesz valamit a szűk agyába és ha más akinek arról jóval több ismerete van mást mond lehülyézi.Ha a Trabantba GPS-t tesznek, abból még nem lesz Ferrari.