Berta Sándor

Nokia N810: harmadik generációs internet tábla

A finn mobiltelefon-gyártó cég bemutatta internet táblának nevezett készüléke harmadik generációjának első tagját.

A Wi-Fi képes hordozható eszközzel egy hotspot mellett bármikor rákapcsolódhatunk az internetre, végrehajthatunk VoIP hívásokat, megnézhetjük Gmail vagy iWiW hozzáférésünket, videókat nézhetünk a YouTube-on, vagy bárhonnan frissithetjük blogunkat. "A Nokia N810 a hagyományos számítógépek erejét egy tenyérgépben biztosítja. Nyílt szabványokon alapuló technológiája felgyorsítja a sokféle funkcióval és szolgáltatásokkal rendelkező eszközök egyesülését" - nyilatkozta Ari Virtanen, a Nokia multimédiás részlegének alelnöke. "A Nokia N810 valódi Web 2.0-ás élményeket nyújt egy kompakt, stílusos és egyben megfizethető eszközben." - tette hozzá.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modell érintőképernyője 4,13 colos képátlójú, maximális felbontása 800 x 480 képpont. Az érintőképernyő mellett a Nokia egy külön kihúzható billentyűzetet is integrált az eszközbe. A cég legújabb internet táblájának lelke egy a Texas Instruments által gyártott OMAP 2420 processzor, amelynek órajele 400 MHz. A belső 128 megabájt DDR-memóriát 256 megabájt flash-memória egészíti ki, de a tárolókapacitás MiniSD- és MicroSD-memóriakártyákkal tovább bővíthető.

A Nokia N810 operációs rendszere a Maemo OS2008 Linux-disztribúció, amelyet a finn vállalat fejlesztett ki. A telepített szoftverek között megtalálható egy Mozilla-alapu böngésző, amely Ajax képes és támogatja az Adobe Flash 9-es verzióját. A beépített VGA-kamerának köszönhetően akár videotelefon-beszélgetések is kezdeményezhetők. A beépített WLAN-modul támogatja a Bluetooth 2.0+EDR és az IEEE 802.11b/g szabványt, az IEEE 802.11n és a WiMAX szabványt viszont nem. A gépből nem hiányzik a Wayfinder szoftverével kiegészített integrált GPS-vevő sem.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A "mindig online" üzemmód aktiválása esetén a mindössze 226 gramm súlyú készülék gyári adat szerint 5 napon át egyfolytában működhet. Az eszköz akár MP3-lejátszóként is használható, ebben az esetben a maximális üzemideje 10 óra. Hagyományos használat esetén az üzemidő csupán 4 óra, a maximális készenléti idő pedig 14 nap. A Nokia N810 november közepétől lesz kapható, ára azonban meglehetősen borsos, 449 euró lesz.

A finn cég egyúttal bejelentette azt is, miszerint a jövőben lehetővé akarja tenni a külső fejlesztők számára, hogy a Maemo-platformot támogató programokat készíthessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #12
    Nem hinném, hogy sok értelme van az ilyennek. PDA-nak túl nagy, UMPC-nek meg nem használjható a technológia miatt. Akkor már többre megyek egy UX-es Sony-val.
  • s2rk2ny #11
    Majd olyat veszek amelyiknek legalább ekkora a képernyője, van benne quadband GSM, GPS, Bluetooth meg legalább 3 megapixeles kamera. Oké, ha van benne radar detektor is - az már csak hab a tortán...
  • The Garrett #10
    nem vagy :)
    Épp sg-n volt cikk róla, hogy olyan telefon rendszereké a jövő, ami ha wifi-t érzékel, automatikusan átállna arra a hálózatra a telefonhálózatról, és wifin keresztül tudnál telefonálni, amíg a hatókörében vagy.

    vállalatoknak lenne jó megoldás ahol ugyanazzal a készülékkel lehetne a cég épületén belül wifin telefonálni, mint amit magaddal viszel az utcára is, mint mobiltelefon.
  • Gerygrey #9
    Szép darab, bár a TI OMAP procikról eddig nem sok jót hallottam. Meg egy GSM modul sem ártott volna bele, akkor nem is lenne olyan vészes a 450 eurós ár, sőt (és ha mondjuk windows mobile os-t kapott volna, akkor kifejezetten olcsó)
  • Gladiator #8
    hmm... akkor ha mondjuk mindenkinek lenne ilyen cucca, akár még ingyen is lehetne telefonálni. mármint nyugat-európában a nagyvárosokban szinte már bármerre van ingyenes wifi, aztán skypal ingyen lehetne hívogatni egymást. de az is lehet, hogy hülye vagyok...
  • valamit #7
    nem működtetnie kéne, hanem töltenie az aksit. tekintve, hogy most semmi nem tölti, csak növelné az üzemidőt. persze nyilván a használat függvényében. aki sokat használja annál kevesebbet, akinél több az állóideje, annál többet. na meg telóban nagyobb méretekben is elférhet, azaz hatásosabb is lehet akár.
  • who am I 7 #6
    Egyébként meg tetszik, ha a müködési idő a hasznos 5 óra mondjuk, napi 1-2 órát használva, akkor talán, kibír 2-3 napot.Viszont 3-4 órával számolgatva, ha még csak olvasgatsz is, akkor jó ha 1 napot ki bír..ez tényleg nem sok.
  • who am I 7 #5
    "OMAP 2420 processzor" "maximális felbontása 800 x 480 képpont + érintőképernyője 4,13 colos képátlójú" "DDR-memóriát 256 megabájt flash-memória " stb...Miből is gondolod, hogy ami tud működtetni egy másodperc és egy óra mutatót, az mind tudja működtetni ezt is?????Ez olyan mintha, egy 1.5 lóerős motorral szeretnél meghajtani, egy F1-es gépet....KB. :) robógóba elmegy..máshol már nem :) Szerintem...de lesz majd nagyokos, hogy mi mennyi energiát vesz, fel és mi mennyit ad mozgásban, aki pontosan megfogja tudni mondani.De szerintem, nagyjából jól gondolom :P
  • valamit #4
    sőt tehetnének minden telóba a mozgását kihasználó belső töltőt, ahogy pl. néhány óra elem nélkül működik csak erre építve az energiafelhasználást. mégcsak sok helyet se foglalhat, ha egy órába megoldható. meg akár ezt kombinálhatnák napelemmel is. egyből ritkábban kéne töltőre dugni a telókat.
  • valamit #3
    tehetnének a hátoldalára napelemet, hogy tölthessen ha épp le van téve ;)