Berta Sándor

Internetfejlesztést magánalapítványi támogatással

Botnet-hálózatok elleni riasztórendszer, a weboldalak navigációjának egységesítése vagy mobil segítség internetező nyugdíjasoknak - ez csak néhány az Ausztria Internetes Magánalapítvány (IPA) által díjazott elképzelések közül.

Az IPA összesen 500 000 euróval támogat olyan új ötleteket, amelyek megkönnyíthetik az online világban való navigációt és kalandozást, valamint az internet és az internetes technológiák használatát. A szervezet immár második alkalommal hirdette meg a Netidee programot, amely a legnagyobb osztrák magán kezdeményezések egyike.

"A célunk az, hogy az internet fejlődése Ausztriában újabb impulzusokat kaphasson. A jelentkezőknek azonban nem kell mindig újra feltalálniuk a kereket és az sem fontos szempont, hogy az ötletek mennyire válthatók pénzzé. Ennek ellenére bárki dönthet úgy, hogy az üzleti életben is szerencsét próbál" - jelentette ki Rupert Nagler, az IPA elnöke. Az alapítványhoz idén összesen 104 ötletet nyújtottak be, végül 24-et fogadtak el. A nyertes elképzelések megvalósítását 4000 és 40 000 euró közötti összeggel támogatják. A központi téma idén a biztonság volt.

Az ötletek között egyaránt megtalálható volt egy geográfiai és időalapú eseménynaptár, egy napenergiával működő WiFi routercsomag és egy nyílt forráskódú virtualizációs platform. A Hagenbergi Szakfőiskola a kis- és középvállalkozási rendszerek online biztonságának javítására fejlesztett ki egy szoftvert, amely felderíti az adott hálózatban található számítógépek védelmi jellemzőit és javaslatokat tesz azok javítására. Egy másik projekt olyan botnet-riasztórendszer, amely képes megállapítani, hogy egy számítógép fertőzött-e, részét képezi-e már egy botnetnek, ezáltal biztonságosabbá teheti a világhálót.

A Standard Sitemap für Websites nevű kezdeményezés célja a teljesen XML alapú oldaltérképek használatának elterjesztése, így a felhasználók a jelenleginél könnyebben tájékozódhatnának az interneten, de a megoldás a programozók számára is hasznos lehet. Peter Jedlicka szociológus pedig egy laptop segítségével az időseket és a mozgáskorlátozottakat ismertetné meg a világhálóval, afféle mobil technikai segélyszolgálatként. A rendszer egy telefonos szolgáltatás egészíti ki, amelynek a segítségével az internethozzáféréssel nem rendelkezők kérhetnek segítséget vagy információkat egy adott témában.

Tavaly egyébként az IPA összesen 29 projektet támogatott, köztük volt például a Bécsi Egyetem adathalászat elleni programja is, amely már a levelezőszervereknél kiszűrte a phishing e-maileket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!