Gyurkity Péter

Egyelőre nem jön az internetadó

Bár az Egyesült Államokban november 1-én jár le az internetelérés és az online kereskedelem adóztatását tiltó korábbi rendelkezés, a várakozások szerint a moratóriumot újabb 4 évre kiterjesztik.

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, a tengerentúlon az elmúlt hónapokban felmerült annak lehetősége, hogy a jövőben külön helyi, illetve szövetségi adónemeket vezetnek be, amelyek egyrészt az internetelérést, másrészt pedig a világhálón vásárolt termékeket sújtanák. November 1-én ugyanis lejár az ilyen adók bevezetését megakadályozó rendelkezés, így elméletileg megnyílik az út a rettegett intézkedések meghozatala felé.

Ez azonban minden bizonnyal nem fog bekövetkezni, hiszen némi csúszás után végre sikerült napirendre tűzni a rendelkezés meghosszabbításáról szóló javaslat vitáját. Ez utóbbit a demokraták - különösen a fejlett államokban - erősen támogatják és a republikánusok között is számottevő azon képviselők és szenátorok száma, akik kedvezően foglalnak állást a kérdésben. A legvalószínűbb variáció tehát, hogy a moratóriumot kiterjesztik, mégpedig újabb 4 évvel.

Számunkra ez azért lehet érdekes, mert egy esetleges amerikai döntés példát nyújthatna a többi ország számára, igaz, az EU-ban eddig nem igazán esett szó a kérdésről. Mindenesetre a felhasználók szerint jobb a békesség, jobb is, ha még a szóbeszéd szintjén sem merül fel a téma. Persze a tengerentúlon a hosszabbítás a valószínű, így 2011. november 1-én újból megvizsgálhatják majd a helyzetet.

Napjainkban egyébként az USA-n belül államról államra más a szabályozás, hiszen vannak olyan államok, amelyek igenis alkalmaznak ilyen adókat, másutt viszont - így például Colorado - örökös tiltást említ az internetelérésre és internetes kereskedelemre vonatkozó adókat illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #15
    Nem új keletű európában sőt magyarországon sem. Mélyen tisztelt europai parlamenti képviselőnk mint Eu-n belüli új adónem bevezetését elővezette és támogatná.
  • Wittgen #14
    Azért nem kellene ilyen hírekkel bombázni az SG-t, mert a végén vmilyen okos képviselő még javasolja, hogy tegyék bele a 2. Gyurcsány-csomagba...
  • peba #13
    nana! a kollégiumokban eladott csempész lemezeken nincsen semmiféle 50 forint :D
  • Gerygrey #12
    Az E-mail adó egy spam-visszaszorító törekvés lett volna, de megbukott. Legalábbis én így emlékszem.

    Itthon egyébként jól működik az adatmennyiség utáni internetadó, 4,7 gigánként megy kb 50 Ft a Szartisjusnak, amikor kiírja azt amit letöltött, függetlenül attól hogy legális vagy illegális a cucc.
  • teddybear #11
    Ami azt illeti az EU-ban a franciák már javasolták az e-mail adót.
  • Kain #10
    Nálunk sem 25% a forgalmi adó, hanem 20% vagy 5% vagy 0%, ezenkívül van tárgyi adómentes és adókörön kívüli kategória is :)
  • PyRex #9
    káPítószer :))))))))
  • feamatar #8
    gondoldmár átt azért... ott jóval kevesebb az adó(pl ott fele annyi a benzin is mint nálunk), ellenben az állam is kevesebb dolgot vállal odaát(pl amcsi egészségügy érdekességei), inkább attól kell tartani, hogy ez esetleg inspirációul szolgálhat hazánk politikusainak...
  • 12346 #7
    eto demerzel:
    mi a rák az a "kápszer"!?

    irkab1rka:
    kb:)

    látom a levegőért adózós elcsépelt okosság ismét kibukott:D
    mellesleg érdemben nem sokat lehet hozzáfűzni: jah, nem kéne, mer' volna miről példát venni^^
  • MrPrise #6
    Még...