Gyurkity Péter

A világháló utódján dolgozik Japán

Egy japán kormányzati intézet nagyvállalatok bevonásával szeretné kifejleszteni az internet utódját, amely a jelenleginél nagyobb hálózati sebességet és biztonságot nyújt kliensek milliárdjainak.

A Nikkei gazdasági napilap tájékoztatása szerint a projekt élén a National Institute of Information and Communications Technology áll majd, amely kormányzati hivatalként összefogja majd a fejlesztési és tervezési munkálatokat és koordinál majd a partnerek között. A cél egy olyan következő generációs hálózat kidolgozása, amely minden tekintetben megfelel a következő évtized követelményeinek és az új világhálóra csatlakozó eszközök sokmilliárdos tömegét tudja majd megfelelő módon kiszolgálni.

Ennek érdekében a tervekben 10 Gbps-os hálózati sebesség, vagyis a jelenleginél durván tízszer nagyobb adatátvitel szerepel, amely a szakemberek szerint megfelelő kényelmet nyújtana a hálózatra csatlakozóknak. Ami a kliensek számát illeti, itt 100 milliárd az elméleti határ, vagyis egy jó darabig mindenképpen biztosítanák a terjeszkedést és folyamatos bővülést. A technikai részletek nem derülnek ki a cikkből, de ez nyilván az IPv6 alkalmazását jelenti, ami alapkövetelmény a következő generációs hálózatok fejlesztésénél.

Az internet japán utóda 2015-re készülne el, ekkor válna lehetségessé a kereskedelmi forgalomba helyezés, a civil szférában történő széleskörű felhasználása. Az elkövetkező öt évben mintegy 260 millió dollárnak megfelelő összeget költenek majd a munkálatokra, ebből nyilván a partnerek is részt vállalnak majd. Ezek között olyan jól ismert neveket találunk, mint a Fujitsu, a Hitachi, a NEC, valamint a Toshiba, a technikai és üzleti háttérrel tehát nem lesz gond. Arról viszont sajnos nem szól a fáma, hogy az egyes partnerek pontosan milyen feladatot végeznek majd és milyen befektetésekkel.

Természetesen nem ez az egyetlen projekt, amely a világháló leváltását tűzte ki célként. Több hasonló amerikai és európai kezdeményezésről tudunk, amelyek szintén az évtized végén, illetve a következő évtizedben tervezik a debütálást - meglátjuk, melyikük jár majd sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #47
    ez egy nagy humbugg, a meglévő optikai és egyéb kábel rendszereken az IPv4-nél gyorsabb adatátvitei protokollt nem fognak írni, főleg nem 10x gyorsabbat, és főleg nem úgy ha "biztonságos" lesz a saját , megfigyelőhálózatukat,
    intranetjüket pedig kenjék a hajukra, bevezetni azt nem fogják. nálam legalábbis tuti nem. a másik tényező pedig az hogy az XP, amely toronymagasan a legelterjettebb oprendszer és még jó előre láthatóan is marad az, sőt, még jobban kimagasodik, NEM támogatja alapban senki saját sufnituning hálózatát, csak a jó öreg IPv4-et (alapból) és pár kattintással az IPv6-ot. Senki nem fogja a japók, de mások kedvéért sem ezt a jól bevált rendszert lecserélni és saját klienst neadjisten oprendszert telepíteni.
  • arrakistor #46
    nem kell darázni, marad az IPv4 és IPv6 kombó
  • toto66 #45
    "Arról viszont sajnos nem szól a fáma, hogy az egyes partnerek pontosan milyen feladatot végeznek majd és milyen befektetésekkel. "

    Kik csinálnak, mit csinálnak azt nem tudjuk, de hogy valamit terveznek az tuti, erről szól a hír. Tényleg ez hír?
  • Stanlee #44
    Én is offolok egy kicsit: Németország, T-Com-nál, hűséggel, 25 ojró, 768/112 DSL. Na erre varrjatok gombot. Igaz kint a világ végén, de van netünk. A nagyvárosok lakói meg már kapják a VDSL-t. Itt se jobb mint Mo-n. (kétlaki életet folytatok)

    A kolis netet olcsón használók meg jobb lenne, ha nem szólnának semmit. Örülj neki, amíg van, aztán majd szívsz, ha kikerülsz és meg kell venned a nagyságrendekkel lassabb ADSL-t. Én is használtam/használom még mindig a hungarnet adta előnyöket, de nem szabad azt a profitorientált szolgáltatással összehasonlítani. Ahogy Shabba is írta, sokan vannak a kollégiumban, relatíve kis beruházással lehet nagy számú végpontot létesíteni. Ahol én voltam, 3 épületben 1200 ember, majdnem ennek megfelelő végpont mennyiség. És ez csak a kóter volt, nem beszélve a többi épületről. Ahová most költöztem, új ház, 160 lakással, a UPC akkor akart volna idejönni, ha a lakóknak legalább a fele előfizet, egyébként nem éri meg neki. A Pantel adatközpontja pár utcára van innen, más nagy szolgáltatónak is a közelben van az optikája, mégsincs a lakásomban 100 MBit, 1000 Ft/hó-ért. A való világban pusztán jóindulatból nem húznak optikát a házig... Amúgy meg mire használná az ember? Hogy gyorsabban jöjjön a poresz? vagy jó legyen az arány? :-)

    Egy 10 MBit-es szinkron nettel nagyon meg lennék elégedve. az irodában tárolt anyagaimat könnyen el tudnám érni bárhol, nem kellene a komplett gépet magammal hurcolásznom. Az anyagokat a munkatársak is tudnák használni, mindegy, hol vannak. Ezért már megérné a fejlesztés!
  • rolandi350 #43
    igen magyarba csak olcsó a net itt szlovákiába ahol lakom kb 3500 ft-ért adják az 1 Mbps netet nekem 512kpbs os van és örülök hahuzok 60-al:D csehországba ott csöbbet olcsóbb ott kb 1200 ft-ért adják az 1 Mbps-t én ugy látom és mindigis ugy láttam hogy magyarba ott jó olcsó a net!!Örüljetek hogy nektek olyan van!becsüljétek meg.:D
  • SiroMokuska #42
    Egy japán kormányzati intézet <nagyvállalatok> bevonásával szeretné kifejleszteni az internet utódját, amely a jelenleginél nagyobb hálózati sebességet és <biztonságot> nyújt kliensek milliárdjainak.

    A nagyvállalatok érdeke, hogy a csapból is a marketing folyon.
    A biztonság meg nem az ostoba luzeruseré hanem pl. a szellemi jogtuladonosé.

    "A cél egy olyan következő generációs hálózat kidolgozása, amely minden tekintetben megfelel a következő évtized követelményeinek és az új világhálóra csatlakozó eszközök sokmilliárdos tömegét tudja majd megfelelő módon kiszolgálni."

    A cél a sokmilliárd eszköz teljes kontrolálása.
  • shabba #41
    Ugye nem gondolod hogy ez a kevés pénz a hálózat kialakítását is fedezné. Az üzemeltetésre, karabantartásra még csak-csak. Az egyetem hálózat állami és eu-s forrásokból épült(értsd magyar és eu adófizetők pénzéből).

    Ezen kívül az egyetemi hálózatnak viszonylag kis számú végpontja van, és ezen végponton igen sok előfizető kapcsolódik. Egy campus hálózat topológiája messze nem összevethető egy országos lefedettséggel. Nem véletlen hogy az egyetemi hálózatnak sincs akárhol nagysebességű végpontja. Csak a kiemelt helyszíneken van, más helyeken ugyanúgy ADSL vagy kisebb sebességű bérelt vonal adja a kapcsolódást, gazdasági megfontolásból.

    Egy campus hálózatot ha már hasonlítani kellene egy lakóparki, lakótelepi hálózathoz lehetne leginkább. Ott is viszonylag kevesebb számú optikai végpont kell az épületekben és épületen belül a kis távolságok(max 100 méter) miatt költséghatékonyan lehet LAN-t kialakítani UTP-n. De a kertvárosi, kistelepülési családiházas részeken ez a topológia abszolút használhatatlan a nagy távolságok miatt.

    Egy országos 100 Mbps-es hálózat, mind a 4 millió háztartásba igen nagy beruházást jelentene, legalább 1000-2000 milliárdost. Kicsit gondolj bele. Félév 2000 Ft, az évi 4000, 4 millió háztartás esetén az évi 16 milliárd bruttó, nettóban 13,3. Kamatokkal együtt az 1000-2000 milliárdos beruházás ilyen csekély bevétel mellett 100-200 év alatt sem térülne meg, márpedig akkor nem fogsz olyan balekot találni aki ilyen rossz megtérülés mellett egy ilyen projectbe ennyi pénzt fektetne.

    Persze ha ezt nem a privát tőke befektetőnek kell állnia, hanem majd állam bácsi meg az eu-s bácsik(értsd mi hazai és eu-s adófizetők) saját zsebből állja és megépíti, úgy hogy zéró indulási költség vannak, akkor biztos lesz majd olyan ISP aki majd ilyen olcsón üzemeltetni fogja a hálózatot évi 16 milliárdból. Mert abból talán még futja erre, de a további fejlesztések költségei aligha. Azt megint állam bácsinak kellene állnia ahogy az egyetemi hálózat esetén is.

    Nehogy már azt hidd hogy 100 Mbps-et kapsz majd szinte ingyen mert annak semmilyen költsége nincs. Attól hogy naívan ilyen téveszmében ringatod magad hogy ez a pénz erre valóban elég, attól még a számlákat valaki bizony fizeti a háttérben, mert különben nem netezhetnél. Tudod ez a jelképes félévi 2000 Ft kb. olyan mint a vizitdíj. Egy jelképes összeg hogy lásd nem ingyen kapod azt kapsz, de ennyiből nem épületett volna meg és nem lehetne üzemben tartani önfenntartóan azt a hálózatot.

    És ahogy már írtam egy campus hálózat topológiája messze nem összevethető egy lakossági hálózatéval. Elég ha felmész a Hungarnet oldalára, az nyitó oldalon máris ez fogad: 500 tagintézmény, 700 ezer felhasználó. Nem gondolod hogy elég érdekes a végpontra eső felhasználók aránya? Egy mezei háztartás esetén nehéz lenne ilyen arányokat produkálni. 4 millió háztartás esetén max 10 millió felhasználód lehetne. A területileg és számosságban jóval kiterjedtebb hálózatot építeni sokkal költségesebb. Persze ha a 10 millió magyart bezsúfolod pár tucat campusba, akkor máris sokkal olcsóbban lehet hálót csinálni, ha korlátozottabb a végpontok száma.

    Ez pont ugyanolyan mint a hosting. Ott is kapsz jóval olcsóbban 100 Mbps-et, ellentétben egy lakossági otthoni netelőfizetéssel. Viszont a hosting területi elérhetősége hasonlóan korlátozott, pont ez teszi lehetővé hogy olcsó legyen. Kis számú hosting végpont van, ezek olyan hálózati csomópontokhoz közel épültek hogy így kisebb beruházási költségek mellett lehessen adott végponton nagy sávszélt biztosítani. De csak ott. Itt Mohamednek kell mennie a hegyhez, vagyis a hosting központba ha 100 Mbps-et akar, mert az hozzá lakásra nem fog jönni, mert úgy máris nem ugyanakkora költséggel járna az a 100 Mbps. Nem minden egy országosan pár tucat hosting központot kell létrehozni vagy egy millió végponton országszerte véletlenszerű elhelyezkedéssel kell ugyanezt. A kettő költségei messze nem ugyanazok lesznek. Az egyetemi campusok hálózataival pont ugyanez a helyzet.
  • t0ma #40
    en is offolok mar akkor:
    14EUR, 4mb/756kb, hollandia
  • juzosch #39
    Naigen, énis ere tippelek:D
    Értelme kb az adatkapcsolati és a szállítási közötti rétegek lecserélésének van. Ebből az adatkapcsolati eleve szokott azért cserélődni, hol milyen technológia van. Szal sztem marad a TCP/IP, ami felújításra szorul. De az mondjuk tényleg:D
  • juzosch #38
    100Mbit van a jobb helyeken:D
    Amúgy azért könnyebben megoldható egy egyetemen, mert ott elég nagy a népsűrűség. A koliba beviszik az optikát, és kapásból ott van helyben 1000 végpont. Japánban van még ilyen népsűrűség, ott meg is van a 100 mbit.
    Másik meg hogy az egyetem nem ezen akarja megkeresni magát:)