Berta Sándor

Környezetbarát számítógépek - német vizsgálat

Alig telt el néhány nap azóta, hogy a német fogyasztóvédők felvetették a környezetvédelmi logók alkalmazásának lehetőségét az asztali számítógépeken és a noteszgépeken, az illetékes német miniszter máris reagált a javaslatra.

Mint ismeretes, dr. Edda Müller professzor, a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) vezetője bejelentette: szeretnék elérni, hogy a PC- és a notebookgyártók, illetve az áruházak és a számítástechnikai szaküzletek külön logóval lássák el a környezetre kevésbé káros asztali PC-ket és laptopokat. A terv szerint túl azon, hogy a logó felhívná a vásárlók figyelmét arra, hogy környezetbarát terméket vásárolnak, még információkat is közölne az adott eszköz áramfogyasztásáról.

Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter máris jelezte, hogy megvizsgálja a kérdést, míg a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatalban már a konkrét lépéseket tervezik. A politikus szerint minimumkövetelményeket kellene lefektetni, amelyeknek minden hardveralkatrésznek meg kellene felelnie. Ez a követelményrendszer hasonlítana az Európai Unió környezetvédelmi ajánlásához, illetve a hűtőszekrényeknél, mosógépeknél és más háztartási berendezéseknél már alkalmazott jelölésekhez.

Az európai uniós ajánlást a tagországoknak legkésőbb idén augusztusig kell elfogadniuk. Gabriel elmondta, azt szeretné, hogy ha legkésőbb 2008-ig kidolgoznák a számítógépekre, a nyomtatókra, a fénymásolókra, a faxokra és a szkennerekre vonatkozó jelölésrendszert. Az ökológiai értékelésben külön szerepelne, hogy például egy adott készülék alkalmas-e az újrafeldolgozott papír használatára, mennyi a károsanyag-, vagy porkibocsátása és a zajszintje" - nyilatkozta a német környezetvédelmi miniszter. A politikus azonban hozzátette: egyelőre ez a jelölés nem lenne kötelező a gyártók és az üzletek számára.

Ezt a véleményt azonban nem osztotta Christoph Mordziol, a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal energiaügyi szakértője, aki úgy vélte, a számítógépgyártók számára igenis kötelezővé kellene tenni a környezetbarát logók használatát.

Ezek a jelölések tájékoztatnák a vásárlókat például arról, hogy mennyi áramot fogyaszt óránként az adott PC vagy notebook és így pontosan tudnák, megéri-e megvenniük a terméket vagy sem. Amennyiben azonban a logó kirakása nem lenne kötelező, így előfordulhatna, hogy a gyártók vagy a kereskedők egyszerűen "elfelejtenék" a használatát.

"A számítógépek alapvetően C jelölésűek lennének, amennyiben megfelelnek a minimális környezetvédelmi követelményeknek, B-t ha még környezetbarátabb és az A jelölés illetné a legkörnyezetkímélőbb készülékeket. Idén év végéig 14 termékcsoportban dolgozzák ki az európai uniós előírásoknak megfelelő környezetvédelmi szabványokat" - nyilatkozta Holger Krawinkel, a VZBV energiaügyi szakértője. Jelenleg egyébként Németországban a számítógépgyártók önként dönthetnek úgy, hogy bevizsgáltatják a termékeiket a Blauen Engel (Kék Angyal) nevű szervezettel és ellátják-e a logóval a készülékeiket. A Blauen Engel honlapján többek között feltüntetik a minősítéssel rendelkező számítógépeket.

Külföldi számítógépgyártók egyébként már most használhatják a környezetbarát PC-k jelölésére az Egyesült Államokból származó Energy Star jelölést, így keltve fel a vásárlók figyelmét ezen eszközök iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!