Berta Sándor

Szigorúbb Energy Star szabványok

A környezetvédelem az elmúlt hónapokban az egyik legnépszerűbb témává vált a számítástechnika és az informatika világában. Nem véletlen, hogy még George W. Bush amerikai elnök is idén január 24-én kihirdette, hogy az Egyesült Államok 2015-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházgáz-kibocsátását.

Az elképzelés szerint a kormányhivatalok a jövőben csak és kizárólag olyan számítógépeket és irodai berendezéseket vásárolnak majd, amelyek rendelkeznek az Energy Star megjelöléssel. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) szabványainak megfelelő termékek vásárlása évente 60 milliárd dolláros volumenű. Az Energy Star jelölést 2002 óta alkalmazzák az Európai Unióban is és nemrég határozták el a megújítását, amellyel kapcsolatban egyre több részletre derült fény.

A szabvány fő eleme, hogy az elektromos készülékek - legyen szó asztali számítógépről, monitorról, nyomtatóról, fénymásolóról, faxról, szkennerről vagy multifunkciós berendezésről - automatikusan kikapcsolnak, amikor nem használják őket. A világhálón fellelhető azoknak a termékeknek a listája kategóriákra bontva, amelyek megfelelnek az Energy Star minősítésnek.

Nem véletlenül válik egyre fontosabb témává a környezetvédelem. A 2010-re vonatkozó európai uniós előrejelzések szerint ugyanis csak a 15 régi tagállamot figyelembe véve a háztartásokban működő eszközöknek köszönhetően 29 millió tonna károsanyag kerül majd a légtérbe. Összehasonlításul: 1990-ben ez az érték még csak egymillió tonna volt.

Az új Energy Star szabványok az Egyesült Államokban idén április elsejétől, az Egyesült Államokban pedig az Energy Star 4.0 bevezetésével idén július 20-tól lépnek érvénybe. Mindez változásokkal jár, az asztali számítógépeket például három fő csoportba fogják sorolni. Az A osztályba kerülnek azok a PC-k, amelyekben egymagos processzor és egyszerű videokártya van. Ezek a termékek üresjáratban legfeljebb 50 wattot fogyaszthatnak. A B osztályba tartozó modelleknél ez az érték már 65 watt lehet és a jellemzőjük a többmagos processzorok alkalmazása. A C osztályba a csúcstechnikás számítógépek tartoznak, itt az üresjárati érték maximum 95 Watt lehet.

Mindhárom besorolásba tartozó PC-knek azonban van két közös jellemzője: készenléti módban nem fogyaszthatnak többet óránként 4 wattnál, kikapcsolt állapotban pedig 2 wattnál. Az EPA szerint az új szabványnak köszönhetően akár 70 százalékkal is csökkenhet a számítógépek fogyasztása. A tervek szerint így megtakarítható lesz egy 2,7 millió autó károsanyag-kibocsátásának megfelelő üvegházgáz-mennyiség.

Sajnos azonban az idei CeBIT-en nem szerepelt a fő témák között a környezetvédelem. Igaz a két legnagyobb processzorgyártó, az AMD és az Intel a kivételek közé tartoznak. "Az energiamegtakarítás a processzoroknál kezdődik. A számítógépközpontokban óriási mennyiségű energiát pocsékolnak el. Azonban a jövőben az energiatakarékosság egyre fontosabb szemponttá válik majd az otthoni asztali számítógépeknél is. Az ebben a területben rejlő lehetőségek még koránt sincsenek kiaknázva" - jelentette ki Jochen Polster, az AMD Németország vezetője.

Ertu Uysal, a transtec AC nevű német cég elnöke szerint valóban nagy megtakarítási lehetőségek rejlenek ezen a területen. Nagyon sok áramot lehetne spórolni például a kevesebbet fogyasztó szerverek beszerzésével. Ráadásul a szakember szerint már egyszerű megoldásokkal is évente sokezer euró takarítható meg. Szintén az erőforrások jobb kihasználásában segíthet például a virtualizáció. Uysal ismertetett egy megoldást, amely a Massive Array of Idle Disks (MAID) névre hallgat és a segítségével jóval intelligensebben lehet vezérelni a RAID-be kötött merevlemezeket. Ilyen módon akár 70 százaléknyi energia is megspórolható.

Nemrég egyébként Németországban merült fel, hogy szeretnék elérni, hogy a gyártók, illetve a kereskedők külön logóval lássák el a környezetre kevésbé káros asztali PC-ket és laptopokat. Az ötletet már vizsgálja a német környezetvédelmi miniszter is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tyberius #8
    beef: emberünk szerverekről beszélt, ott a processzor a fő fogyasztó.
  • beef #7
    "Az energiamegtakarítás a processzoroknál kezdődik."
    Igen, és amit nyerünk a réven elveszítjük a vámon. Mivel már egy középkategóriás VGA kártya is többet fogyaszt mint egy 2 magos CPU, ami ráadásul, ha nics szükség nagy teljesítményre még vissza is vesz belőle.
  • beef #6
    Csak nem választások közelednek amerikában?
  • szombi #5
    gondolom hogy a BIOS támogatta a vinyók és a monitor kikapcsolását, mégha nem is volt ATX-es lap akkoriban.
    Elég jó móka volt, mert amikor DOS módban Pascalban programoztam,
    a sok gondolkodás, pötyögtetés közben egyszercsak leállt a vinyó...
  • Natsuto #4
    Valamit nem értek, a PC-kben már jó ideje (az én első 1995-ös gépemben is) ott figyelt a kis sárga (vagy zöld) "Energy Star - EPA Pollution Preventer" logo a jobb felső sarokban a gép bekapcsolásakor. Akkor az mire vonatkozott?
  • eax #3
    De, valoban nem gondolkodtak tul sokat (pl. meg lehet nezni a 8 magos sun usparc T1 procit, az egyik legenergiatakarekosabb proci, amit lehet talalni, a masik oldalra meg tenyleg a P4 a legjobb ellenpelda).
    Viszont intel core archbol van 1 magos is, ami valamivel kevesebbet fogyaszt, mint a 2 magos peldany.
    Szerintem sokkal logikusabb lett volna a teljesitmeny-fogyasztas aranyt eloirni (erre valo pl. a SPECpower benchmark).

    Egyebkent azt tovabbra is tartom, hogy a nagynagy energiapocsekolast nem a datacenterekben kell keresni (ahol ott sporolnak az energian, ahol csak tudnak), hanem pistikenel otthon, gamerpc-k kornyeken.
  • szombi #2
    ,,Az A osztályba kerülnek azok a PC-k, amelyekben egymagos processzor...''

    A Core2Duo nem harmadannyit fogyaszt, mint a normál P4???
  • Tetsuo #1
    "nem fogyaszthatnak többet óránként 4 wattnál"
    Ez a mondat hibás!! Ugyanis a fogyasztás mértékegysége pl Wh és nem W/h..