Gyurkity Péter

Biztonságban érzi magát a legtöbb internetező

Minden alap nélkül, ugyanis egy amerikai tanulmány szerint a többség nincs tisztában a világhálón rá leselkedő veszélyekkel. Tévhitek és túlzott biztonságérzet figyelhető az átlag felhasználó esetében.

Az érdekes tanulmányt a McAfee és a National Cyber Security Alliance állította össze. Ebből megtudhatjuk, hogy a tengerentúlon a felhasználók jó része szerint megfelelő biztonságban tudhatják számítógépüket és személyes adataikat, miközben sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy mely biztonsági szoftvereket telepítették fel és a meglévő programok pontosan milyen védelmet nyújtanak.

Beszédes adat, hogy a megkérdezett internetezők 70 százaléka válaszolt igennel arra kérdésre, hogy rendelkezik-e anti-spyware szoftverrel, miközben valójában csak 55 százalék számítógépén találtak ilyen programot. Sokan azt hitték, hogy a vírusirtó részeként anti-spyware is védi a rendszert, mások pedig egyszerűen tévesen gondolták úgy, hogy korábban feltelepítettek ilyen biztonsági szoftvert. Még ennél is érdekesebb, hogy a válaszadók 94 százaléka használ vírusirtót, ám 48 százalékuk még csak nem is frissíti azt, így már régen elavult adatbázissal próbálják megvédeni gépeiket a legújabb kártevők ellen.

Itt jön be az egyébként idegesítő automatikus frissítés jelentősége - a többség számára túlságosan fárasztó a kézi frissítés, az a néhány másodperces kattintgatás, amivel pedig elérnék a vírusirtó frissen tartását. Többen ki is kapcsolják a frissítéseket, mivel zavarja őket a rövid kényelmetlenség, ami egy-egy felugró ablak formájában jelenik meg. A legtöbb felhasználónak, egészen pontosan 78 százaléknak nincs kombinált védelme, vagyis vírusirtó, tűzfal és anti-spyware együtt, abból a 81 százalékból pedig, aki telepített valamilyen tűzfalat, mindössze 64 százalék használja ténylegesen a szoftvert, a többiek be sem kapcsolják.

Ilyen adatok után nem meglepő, hogy folyamatosan a felhasználót emlegetik a legsebezhetőbb láncszemként. Hiába tartja 98 százalékuk fontosnak a biztonságot, a megkérdezettek fele frissíti csak a védelmet, pedig szintén ilyen arányban érte már őket vírus vagy egyéb kártevő támadása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #23
    Su0my:
    Azert ha az ember barmit el akar kovetni ellened, akkor ez kiindulasi pontnak teljesen jo, a tobbi mar ezek alapjan johet.
    Viszont ami altalaban igazan kellemetlen tud lenni, az nem is az, hogy valamit megtudnak rolad, hanem hogy a gepedrol, kvazi a nevedben barmit elkovethetnek. Gondolom, te sem orulnel tulzottan, ha egy kedves reggelen bekopogtatnanak a rendorbacsik hazkutatasival, aztan vinnenek mindent, amiben 2 vezeteknel tobb van, mert a te gepedrol tortek fel mondjuk valamilyen kormanyzati rendszert.

    Gerygrey:
    "Index vagy SG olvasástól meg nem fogok vírust kapni"
    Ebben azert ne legyel ennyire biztos... :)
  • Vorpal #22
    ha jól értem akkor nálad max. 1 hónapig adja le a személyes adataidat egy spyware - remek.
  • sirGalahad #21
    Avast + ZoneAlarm + SpywareTerminator + havi nagytakarítás = nálam minden rendben...
  • manoczi #20
    Azigen! Azért látom van itt 1-2 bátor ember. Hja majd a fájörfoksz meg a vindózápdét megvéd! Kezdjük ott, hogy a Firefoxnak is igenis vannak hibái, kevesebb mint az IE-nek de akkor is vannak! Szerintem tökmindegy milyen böngészőt használsz, előbb-utóbb úgyis lesz vírusod. Tökéletes (100%-ig tutira védelmet nyújtó) védelmi porgram pedig nem létezik. Most akár összetett védelmet nézünk akár csak egy sima Internet Security-t. Hiába istenítik a NOD-ot vagy a Norton-t vagy akármelyiket, ugyanúgy lehet vele vírust kapni. :)

    Azt viszont nem bírom elhinni, hogy valaki totál védelem nélkül tiszta géppel rendelkezzen. Lehetetlen. Hacsaknem Linux vagy Mac OS fut rajta.

    Amúgy a "szomszédpistike" féle véleménnyel teljesen egyetértek, egyik tudatlan ember megy a másik tudatalan után!

    Vak vezet világtalant... hogy úgy mondjam. :)
  • Csi9aa #19
    A legtöbb embernek olyan szoftverek futnak rajta, aminek a teljes működését csak egy monopolhelyzetű, zárt kör ismeri.
    A másik (ami sajnos tömegjelenség), hogy a "szomszédpistike szerezte" rendszerben alaphelyzetben nem bízik meg normális ember, ha tudja, hogy nem legális.
    A harmadik hogy a frissítésről azt tudják hogy "lassítja a gépet meg elrontja", mert szintén a szomszédpistike az IT szaktekintély, annak meg nem ment a WMP11 egy update után, mert lejött rajt a WGA tool.
    Vírusirtó minek (mi az?)
    Spyware - ilyen létezik? Á, ez hülyeség. (azt se veszi észre hogy egy ideje már az IE ikonsávja 4x vastagabb lett, a Jucikától kapott "aranyos MSN képek.exe" futtatása után)
    De a gép az lassul rendesen, meg elszállogat, meg már valami szekurit izét (ez üveges?) is feldobott a Windows, tiszta idegesítő, alig lehet elOKzni.

    Ilyen mértékű abuse (fordítsa le valaki) mellett érthető, hogy "senki" sem bízik a gépben. Más kérdés hogy a megbízhatatlanságot a saját hozzánemértésük (hozzáérteni NEM AKARÁSUK) okozta.
  • Vorpal #18
    a kiberháború is csak olyan mint az igazi :
    nem a sok golyózól kell félni, hanem attól az egytől.
    egy adware 0 perc alatt felszed mindent a gépedről és aztán
    a 0+x perc már csak valami amivel elüti az idejét.

    ha a felhasználók 1 hetente ellenőrzik a gépüket,
    akkor van rá esély, hogy 1 hétig minden személyes adatuk szivárgott.
    ebből a szempontból ez egészen veszélyesnek tünik,
    igy a megakadályozás elsőrendü feladat - a netet biztonságossá
    kéne tenni mert hatalmas vásárlóerőt veszit el azzal,
    ohgy az emberek nem biznak meg benne.

    ha felteszek egy kérdést : te nemfélted a személyes adataid
    egy átlagfelhasználónak - a válasz 90% ban az les, hogy :
    ugyan - nincs is a gépemen semmi - és ebben igaza is van.
    az emberek nem merik az életüket a gépre bizni, mert tudják,
    hogy megbizhatatlan - csalók pedofilok istentudja mik
    még az utcán sem járkálnak olyan nyugodtan - mint a neten.
  • rolandi350 #17
    spyware azért kell mert azt összelehet szedni minden honnan virusírtó az van nekem de szinte hónaponta bukik elő 1 virussal ugyhogy az is felesleges hiába frissítem.tűzfal elég a windowsé az is megteszi.tehát elég egy spyware és kész ha legrosszabbul jársz akkor is 1 évig kihuzza a windows
  • Warpcore #16
    khm a vicc poénja kimaradt.. az utolso feladat: miután ezt elolvasta ne csináljon meg semmit csak irja rá a nevét a lapra.

    Aki tényleg csak a nevét írta le, először elolvasta az instrukciókat.
    Gyakran tényleg csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy pl Margitnénje is minden gond nélkül tudjon internyetni.
    És ne kattintson azonnal a villogó 24esméretű INGYEN PORNO! feliratra mikor alatta világosan ottvan feleakkorában hogy adware/spyware települ
    (életképtelen példa, de leírja a valóságot)
  • Warpcore #15
    Pedig a minimális tudást és szakértelmet megkövetelő, önmagát és másokat veszélybe hozni képes tevékenységek ellenőrzésére már kitaláltak többé-kevésbé hatékony módszereket:
    Jogosítvány.. xD

    A tanfolyamra a beugro egy intelligenciateszt lenne
    (leirni egy lapra instrukciokat ami azzal kezdödne h csak
    akkor kezdjen hozzá ha mindent! elolvasott..
    utána kéne néhány (tényleg nem sok, 5-6 sor) feladat..
    mittom kösse össze a vonalakat, irja le az abc-t visszafele, álljon féllábon..
    és az utolso annyi volna, hogy irja le a telljes nevét a lapra..)
    aki ezen sikeresen átmegy már kaphatná is a jogsit xD
    *more advanced verzio az lenne ha a maydan végre egységes pc-arhitektura gépei
    ugy indulnának csak el, ha lenne érvényes jogsi az erre kialakított olvasoban =)*
  • ffxi #14
    Én akkor érzem biztonságban magam ha FF+ZA kombinációval netezek :)