Gyurkity Péter

Keményebb büntetést követelnek az adatlopásoknál

Az adatlopások visszaszorításának céljával megalakult amerikai testület börtönnel fenyegeti az erre szakosodott kártevők készítőit, és több előírással készül a védelem fokozására.

A tengerentúlon az utóbbi időszakban egyre súlyosabb és nehezen kezelhető problémákat okoznak az adatlopások, amelyek elsősorban az állampolgárok személyes adatainak, főként a társadalombiztosítási számok megszerzését célozzák. A kormányzat ennek korlátozása és visszaszorítása érdekében egy új csoportot hozott létre a különböző szövetségi és helyi szervek forrásainak felhasználásával, amely egyelőre javaslatokkal készül feladatának végrehajtására.

A tervek között szerepel a büntetések szigorítása, valamint a védelem fokozása, amely elsősorban az érintett vállalatok és szervezetek számára jelent további kötelezettségeket. Egyes esetekben például két év börtönt írnának elő a bűnösök felett ítélkező bíróságok számára (mint ideális büntetési forma), másrészt pedig a lopásokban érintett cégeket köteleznék az ügyfelek azonnali és teljes körű értesítésére, amennyiben ilyen eset áll elő. Emellett egy új hatóságot hoznának létre, amely az ország teljes területén koordinálná az adatlopási ügyeket, valamint az azokkal kapcsolatos feladatokat.

Deborah Platt Majoras, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elnöke szerint az erős fellépés kulcsfontosságú. Erre szükség is lesz, hiszen az Egyesült Államokból egymás után érkeznek a hírek a különböző esetekről, amelyekben sokszor több százezer, vagy akár sok millió amerikai állampolgár adatai kerültek veszélybe, a legtöbbször gondatlanság, a védelem elhanyagolása miatt. Legutóbb például kiderült, hogy az adóhivataltól három év alatt több mint 500 laptop tűnt el, mégpedig személyes adatokkal, amelyek ráadásul semmilyen jelszavas vagy egyéb védelem alatt nem álltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #7
    "Feltörhetetlen rendszer márpedig nincs... "
    De van :) Kikapcsolt gép, messze mindenkitől bebetonozva, áram és internet nélkül .. stb.

    2 év szerintem relative reálís azok számára akik adatlopásbol akarnak jelentős hasznot húzni.

    Mit tud amcsiban TB szám? Itthon is tudja azt ? Vigyáznom kéne rá ?
  • pepe003 #6
    Feltörhetetlen rendszer márpedig nincs...
  • Dömper Ármánd #5
    Azt hiszem ezzel a dologgal kapcsolatban is elég komoly baj van a fejekben. Nyilván nem egy szaros script kiddie miatt van ez az egész, aki arra veri ki, hogy feltörte ősellensége, script kiddie 2, otthoni számítógépét, hanem azok miatt a profik miatt akik mondjuk bankok biztonsági rendszerét törik fel, és költik el például az előbb említett két hülye gyerek szüleinek a pénzét.

    Annyira naiv nem lehet senki, hogy azt gondolja, létezik olyan technikai megoldás, ami egy igazi profit megállít, egy akármilyen biztonságos rendszer feltörésében.

    De a probléma szerintem sem az, hogy kicsik lennének a büntetési tételek, hanem az, hogy jelen pillanatban a rendőrség, méltán híres szakemberei, csak a fentebb említett script kiddie 1-et és 2-őt képesek elkapni, a profik pedig csak röhögnek a markukba. És amíg ez nem változik, addig emelhetik a büntetési tételeket karóba húzásig, hatása nem sok lesz.
  • SinClaiR #4
    Azért a 2 bóűntettet nem szabadna egy lapon kezelni.
    Tényleg röhejes, hogy erőszakért, gylkosságért, kábítószerrel való visszaélésért kevesebbet ülnél, mint egy adatlopásért.
  • DjDano #3
    Nagyon helyes a kemény büntetés.

    GVG remélem egyszer téged is megkárosítanak és akkor talán nem fogod védeni őket...
  • GVG #2
    hihetetlen, hogy több büntetés jár egy iylenért, mint gyilkosságért...
    jamert, itt multiktól is lopnak...nc
  • eax #1
    Mindig is viccesnek tartottam, amikor az ilyen es hasonlo problemakat jogi, es nem technikai eszkozokkel probaljak kezelni.