Gyurkity Péter

Biztonsági portált indít a Microsoft

A szoftvercég a tervek szerint júliusban indítja majd útjára központi biztonsági oldalát, amelynek egyelőre előzetesét tekinthetik meg a látogatók. Az oldalon a veszélyesebb kártevőkről és a redmondi termékekről tájékozódhatunk.

A jelek szerint a Microsoft egy új portállal egészítené kínálatát, hogy a korábban megfogalmazott terveknek megfelelően komoly játékosként szálljon versenybe a vírusirtók és egyéb biztonsági szoftverek piacán. A Microsoft Malware Protection Center névre keresztelt oldal várhatóan júliusban indul útjára, addig pedig ennek előzetesét vehetjük közelebbről szemügyre.

A portál jelenleg a legelterjedtebb, legveszélyesebb és leggyorsabban terjedő kártevők listáját mutatja meg a látogatóknak, a kínálat azonban rövidesen tovább bővül. Nem túl meglepő módon helyet kapnak majd itt a szoftvercég által elkészített biztonsági szoftverek, hiszen ezek népszerűségének növelése, a piaci részesedés kibővítése most a cég elsődleges célja ezen a területen. A hivatalos álláspont szerint a fogyasztóknak, az üzleti partnereknek, valamint a biztonsági szakértőknek egyaránt megfelelő kínálatot szeretnének biztosítani, a részletek azonban egyelőre nem ismertek, vagyis nem tudjuk, hogy pontosan mivel készülnek még a már említetteken kívül.

Nick McGrath, a Microsoft brit részlegének biztonsági igazgatója elmondta, hogy a portál megnyitásával egy időben személyi állományukat is kibővítenék, ezért folyamatosan törekednek új szakértők toborzására. Mi több, a szakma krémjét szeretnék leszerződtetni, amivel biztosítva látják befolyásuk kiterjesztését - az egyelőre még kérdés, hogy a legjobbak mennyire szeretnének a Microsofthoz csatlakozni, az anyagiak terén valószínűleg lesz nem túl rossz az ajánlat.

A cég nemrég nyitotta meg új kutatóközpontját Írországban és Japánban, a cél itt is ugyanaz, a jelenlegi erőforrások kiegészítése, hogy felkészüljenek a következő lépésre. Emellett több biztonsági céggel is együttműködnek az információszerzés és az eredmények egyeztetése céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #9
    "hogy a döntő többség ne működjön"

    Eggyel is lehet szívni, de egyetértek.

    "Nem sok értelme van a 32-bites Vistát használni"

    Ahogy te is mondtad: több rá a driver. Bár, mivel egyszerre jött ki a 32 bites verzióval (ellentétben az XP-vel), ezért általában amihez van 32bites, ahhoz van 64-es is (a gond olyan driverekkel van, amik még XP-hez készültek, csak mennek Vista alatt is).

    A másik ok: nincs 64 bites Vista MSDNAA-ban :).
  • BiroAndras #8
    "Szerintem a vírus Vistán is vírus."

    Hát szerintem eléggé átdolgozták a rendszert ahhoz, hogy a döntő többség ne működjön. Meg azért ott van a beépített tűzfal, meg az elég szigorú jogosultság kezelés, meg az UAC, meg a defender. És egyébként XP-t is sokat üzemeltettem régebben víruskereső nélkül, akkor se volt gond (kevés vírus tud teljesen önállóan fertőzni, én meg óvatos vagyok).

    "64 biten persze némileg más a helyzet."

    Pláne. Nem sok értelme van a 32-bites Vistát használni (hacsak nem az, hogy arra több driver van).
  • cousin333 #7
    A 32 bites verziót használom. Amúgy a NOD32 elvileg jó a 64 bites rendszerekhez is. Szerintem a vírus Vistán is vírus :). 64 biten persze némileg más a helyzet. De jobb félni, mint megijedni. :)
  • BiroAndras #6
    Nálam még a NOD32 sincs fent (különbenis NOD64 kéne már ide :) ). Most még nem nagyon fenyegeti semmi a Vistás gépeket.
  • cousin333 #5
    Köszönöm!

    Azt nem említettem, hogy Vista-t használok...

    Igen úgy gondolom. A kedvedért lefuttattam egy Ad-Aware-t és egy Spy Sweeper-t. eredmény: 78 darab "roppant veszélyes" cookie, meg egy hamis riasztás. Egy olyan file-ra, amit én töltöttem le, még a mostani oprendszer telepítése előtt. Ráadásul nem gyanús helyről. Feltöltöttem 2 online ellenőrző oldalra: az eredmény: az eSafe és a Sunbelt talált valamit, a másik >20 semmit (Virustotal), illetve DrWeb talát valamit, a többi ~15 semmit (Virusscan). Mellécsaptam egy Spyware Terminatort is, ha lúd, legyen kövér. Semmi...

    Egyébként honnan tudod, hogy a TE géped nem fertőzött-e? Ha a fenti fenyegetés valós lett volna, akkor hiába van NOD32-d, Nortonod, Kaspersky-d, Pandád, AntiVir-ed, Avast-od, mert egyik sem találta volna meg... Dehát amiről nem tudsz, az nem is fájhat...
  • Madve #4
    Hát gratulálok...
    A géped védve van... Attól, hogy meg legyen védve bármitől is...
    Gondolom úgy gondolod, hogy a géped tiszta, dehát amiről nem tudsz, az nem is fájhat..
  • GABOR16 #3
    "Az oldalon a veszélyesebb kártevőkről és a redmondi termékekről tájékozódhatunk. "
    Nekem ebből elsőre az ugrott be, hogy a M$ önmagára hívja fel a figyelmet mint veszélyes termék . Aztán rájöttem, hogy ez lehetetlen... Magának ő nem tesz keresztbe ...

    Csináljon amit akar... Majd veszek egy erősebb gépet (a jelenlegi kissé már lassúcska (a fő részek): Cerelon [email protected] ; 512MB ram ; Ati Radeon 9550 (128bit es sima) ; Samsung 200GB IDE vinyó...) és azon Linuxot futtatva emulálom a wint ha valami csak az alatt megy és nincs alternatívája...
  • cousin333 #2
    Én Microsoft-os tűzfalat és anti-spyware-t használok.

    Na jó, vírusirtónak NOD32-t.
  • Penge4 #1
    "A portál jelenleg a legelterjedtebb, legveszélyesebb és leggyorsabban terjedő kártevők listáját mutatja meg a látogatóknak"

    Magyarul összelopkodják az infót a többi cég oldaláról.
    Rejtély, hogy az emberek miért nem Microfosos tűzfalat/vírusirtót/spyware irtót használnak, miért néznek más cégek ugyanerre a célra fejlesztett szoftverei után.