Dojcsák Dániel

Nyitott könyv lett a Facebook

Érdemes ellenőrizniük személyes adataikat a Facebook felhasználóknak, miután a népszerű webkettes közösségi szolgáltatás egy új funkciója révén az adatlapok teljesen publikussá váltak.

A Facebook nemrégiben bejelentett kereső funkciójával publikussá, szabadon elérhetővé váltak a felhasználók nevei és feltöltött fényképei, így mostantól ezek egyszerűen megtalálhatóak lesznek az általános keresőkön keresztül is, mint amilyen a Google vagy a Yahoo. Szerencsére maradt kiút, hiszen a kezdőoldalon mindenki átállíthatja profilját a külvilág számára láthatatlan státuszra, megtartva az eddigi felállást.

A Facebook egyik fejlesztője, Philip Fung szerint a változás teljesen minimális, mindössze arról van szó, hogy kibővítik a keresést, hogy a barátok könnyebben megtalálhassák egymást vagy egyszerűen megnézhessék, hogy az illető rendelkezik e Facebook proifillal vagy sem. Természetesen a publikus kereséssel jóval kevesebb információ listázódik ki, mint amennyi a bejelentkezett felhasználók számára látszik, ráadásul megmarad a választás lehetősége, hogy valaki kíván-e élni ezzel az új funkcióval.

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy ez az apró változtatás egy csúszós lejtőre sodorja a közösségi szolgáltatást, hiszen óriási mennyiségű személyes adatot tesz elérhetővé, melyek eddig az oldal kerítésén belül léteztek csupán. A Trend Micro online menedzsere, Keith Reed szerint ez a jelenség potenciális identitás csalások melegágya lehet. "A szociális hálózatok számos jó dolog forrásai, ehhez nem fér kétség, de mégis vannak emberek, akik azzal töltik az idejüket, hogy kihasználjanak másokat a személyes adataik segítségével." - Mondta Reed.

Ráadásul a Facebook nem egy szolgáltatás a sok közül, hanem egy meredeken felfelé ívelő vállalkozás, ami napról-napra gyarapodik létszámban és persze bevételek tekintetében is. A Harvard Egyetemen például már a Facebook az alapértelmezett kommunikációs csatorna, de a tavaly szeptemberi publikussá válása óta (előtte csak egyetemisták számára volt nyitott) robbanásszerűen megnőtt a jelentősége. Sőt a MySpace növekedési üteméhez képest 19-szer gyorsabban terjed. Mostanra már a CIA is használja a köz megfigyelésére és emberek megtalálására a rendszert.

Ugyanez lehet a helyzet később a hazai iWiW kapcsán is, hiszen a T-Online vezetők elmondása alapján inkább a Facebook modellt követi a magyar közösségi oldal. Igaz egyelőre semmilyen utalás nem történt arra nézve, hogy bármikor is publikusan elérhetővé tennének bármilyen belső adatot. Amíg nem indexelhető külső keresők által egy ehhez hasonló adatbázis, addig szerencsére nem kell arra számítani, hogy tömeges visszaélések történnének, bár a könnyű regisztráció mellett csak hozzállás kérdése, hogy valaki nyer-e ki adatokat vagy sem, a határ inkább lélektani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pbes #1
    "Ugyanez lehet a helyzet később a hazai iWiW kapcsán is, hiszen a T-Online vezetők elmondása alapján inkább a Facebook modellt követi a magyar közösségi oldal."

    A felhasználók jobban örülnének, ha a Facebookra előbb a szolgáltatásaiban hasonlítana és nem az adatok nyilvánossá tételében. Így csak az az előnye, hogy magyar és használható "telefonkönyvként", de egyéb lehetőség nincs. Amúgy a közösségi hálók nagy része elmarad a Facebooktól, jelenleg egyértelműen ez a No.1.