Gyurkity Péter

Wiki és videómegosztás kell a katonáknak

Biztonsági szakértők szerint az amerikai hadsereg továbbra is elmarad az információmegosztás területén, márpedig feladatai és kapcsolatainak kibővülésével az információmegosztás javítására kell törekednie.

Az amerikai hadsereg képviselői és a területtel foglalkozó biztonsági szakértők a Network Centric Warfare konferencián találkoztak, ahol előtérbe került az információmegosztás kérdése és a hadsereg feladatainak kibővülése. Több előadó arra hívta fel a figyelmet, hogy az új feladatok, a kibővült szerepkör fényében a technikai újítások fokozott alkalmazására van szükség, amelyek nagyban megkönnyíthetik a hadsereg és partnerei munkáját.

A szakértők szerint ugyanis az amerikai hadsereg a közvetlen háborús tevékenység, a harci cselekmények mellett egyre nagyobb figyelmet kénytelen fordítani az újjáépítésre, a természeti, vagy az ember által okozott katasztrófák utáni helyreállításra. Ezt a feladatkört természetesen nem a sereg maga látja el, hanem új és egyre sokasodó civil partnerei, amelyek egyre nagyobb segítséget nyújtanak a biztonsági és számos egyéb területen, az objektumok őrzésétől a közvetlen helyreállítási munkálatokig. Ehhez persze az információ minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb megosztására van szükség, ebben viszont jelentős elmaradást tapasztalnak.

Példaként említették a tisztek által az iraki háború elején megalapított CompanyCommand.com internetes oldalt, ahol számos hasznos információt, tippet és trükköt osztottak meg egymással a látogatók. A főleg katonákból álló közösség gyors ütemben növekedett, az oldalra pedig egyre több, a helyszínnel, domborzattal, útviszonyokkal és biztonsággal kapcsolatos anyag került fel, ami viszont hamarosan kiváltotta a felsőbb parancsnokok rosszallását. A portált bezárással fenyegették, majd végül házon belül oldották meg a dolgot, jelszóhoz kötve a belépést.

David Emery, a Future Combat Systems főtervezője szerint az azonnali üzenetküldés és a tervek, elképzelések gyors megosztása lehet a kulcs a jövő harci kommunikációjában, míg mások arra hívták fel a figyelmet, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. A népszerű internetes videómegosztó és közösségi portálok mintájára létrejöhetnek a kifejezetten katonai változatok, amelyek a képi és hanganyagok elérhetővé tételével járulhatnak hozzá az információáramlás felgyorsításához. A kérdés, hogy mit szól mindehhez az információt féltve őrző vezetés, illetve hogy meg tudják-e oldani a megosztott anyagok biztonságának kérdését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #9
  Eddig hány "supersoldier" is halt meg irakban? 30 ezer? Attól mert van egy m4-ed, attól még szar a világ.
 • Vorpal #8
  Azt nem mondanám, hogy nem történt...
  Nézz bele a mai hiradóba és meglátod,
  hány fronton harcolnak a Republikánusok.
 • BiroAndras #7
  "érdekesség hogy mikor bombázott az amcsi, az összes windóz os netre kötött gép szépen leállt iraq-ban"

  Teljesen véletlenül nem az internet meg az áram szolgáltatókat bombázták le?
  És ha van a win-ben backdoor, nem gondolod, hogy a titkosszolgálatok hamarabb tudnak róla, mint te? Miért nem linuxot használtak akkor?
 • Adam II #6
  Olyan videok már vannak fennt és még se történt semmi változás.
 • Vorpal #5
  ÉS arról nem is beszélünk, hogy :
  ha 1 fotó megnyerheti a háborút mert felkorbácsolja a hazafias érzelmeket,
  1 videó elvesztheti, ha meglátják az emberek milyen husdaráló megy odaát ,(
 • VRSDM #4
  érdekesség hogy mikor bombázott az amcsi, az összes windóz os netre kötött gép szépen leállt iraq-ban :)
  vajon mi is van a windózban?
  mert a szerződéssel elfogadod hogy nem turkálsz a mükődési elvében, sőt még csak bele sem gondolsz, vagy ha mégis büntetőjogi eljárás indul ellened...

  öhm :)
 • Boconadi #3
  Márpedig biztos meg fogják próbállni :)
 • sathinel #2
  Ha jól megcsinálják akkor az nyer akinek jobb hackerei lesznek:D ahogy térképezik fel a terepet az ellen ha feltöri a rendszert akkor lát mindenkit és tudja mit akarnak) Ütőképesebbek lesznek, de nagy szopás ha feltörik.
 • BCs design #1
  ghost recon :)