Gyurkity Péter

Elkészült a Microsoft háromdimenziós keresője

A szoftvercég első lépésben 15 amerikai nagyváros háromdimenziós térképét készítette el, amely reményeik szerint megkönnyíti az internetes kereséseket. Az elsődleges cél a Google Earth legyőzése.
A Virtual Earth 3D névre keresztelt szolgáltatás a Windows Live portál, azon belül is a Live Search részeként kezdi meg működését. Ez már eddig is elérhető volt, ám a hagyományos kétdimenziós térkép mellett immár elérhető az érintett nagyvárosok valósághű ábrázolása is. A szerencsések között van Los Angeles, San Francisco, Boston, Philadelphia, Seattle és Dallas, a cél pedig a Google hasonló megoldásának megszorítása.

A háromdimenziós térképeket nagy felbontású fényképek kombinálásával alakították ki, ám a szolgáltatás részeként hamarosan olyan elemek is megjelenhetnek, amelyek a valóságban nem találhatók meg. A szoftvercég ugyanis innen is reklámbevételekre számít, ezért a helyi szolgáltatásokat keresők megtekinthetik majd a különböző vállalatok hirdetéseit, reklámszlogenjeit, amelyek az épületek tetején kapnak helyet, virtuális hirdetőtáblákon. "A lokális keresés az egyik leggyorsabban növekvő terület napjainkban. A háromdimenziós megjelenítés újabb előrelépést jelent, valamint további hirdetőket és felhasználókat a Windows Live portál számára" - jelentette ki Steve Berkowitz, a Microsoft alelnöke.


Redmondban természetesen úgy vélik, hogy szolgáltatásuk - amelynek béta verziója még tavaly indult útjára - lepipálja a Google megoldását. Továbbra is tájékozódhatunk a helyi üzletekről, közlekedési információkról, váltogathatunk kétdimenziós és háromdimenziós üzemmód között, persze ennek egyelőre inkább az észak-amerikai kontinensen van értelme, ahol már kellő mennyiségű adattal rendelkezik az oldal.

Az újítás előnyének tartják, hogy a megújult kinézetet bármilyen letöltés nélkül, kizárólag a böngésző használatával élvezhetjük. A hirdetéseknél a jövőben megjelenhetnek a rövidebb videók, ami tovább növelheti a hirdetők kedvét a megjelenéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BStage #67
    "szerinted miert szurja a microsoft szemet, hogy a sok lelkes ifju webes fejleszto szamottevo hanyada eloszeretettel hasznalja az Apache+MySql+Php kombot? "

    valószinűleg azért szúrja a szemét, mert ingyen vannak, nevezhetjük dömping árnak is, amit mindenhol tiltanak. Ő csak igazodik az új "szabályokhoz". Most mindkét platform kvázi ingyenes, meglátjuk igy hogy alakul az elteredtség. Neked miért fáj ez? Most fair a verseny. (azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ezen "dömpingáras" termékek mögé felsorakoztak izig-vérig profitorintált cégek és fölözik le a hasznot, igen undoritó modon, lásd ibm.)

    "csak nehogy a szerencsetlen veletlenul egyszer is ragondoljon, hogy letezik alternativaja a microsoftnak."

    oh, hát persze, ő aztán megtiltja, hogy bárki is ingyenes dolgokat használjon. Ezért is fut vigan az apache, a firefox, az opera windows-on. (és még millió ingyenes konkurens termék)

    "sajnos a webes dolgokkal elegge elkestek"

    javaslom ezügyben megnézni a világ legnagyobb és legkomolyabb sitejainak a platform statisztikáit, lehet meglepődsz, hogy mennyien választanak inkább ms-os terméket, ha nem pistike szintű weboldalról van szó. Itt érdemes megemlíteni a világ legnagyobb és legforgalmasabb portálját a myspace-t, amit szintén wines szerverek szolgálnak ki .net alapokon.

    "es nem ismernek akadalyt, ami a celjuk eleresehez szukseges mindent megtesznek. "

    igy van, lásd pl. a korábban belinkelt két képet, vagy éppen hasonlitsd össze az office 2007-et az openoffice-al. Fejlesztenek ezerrel, hogy nagyságrendekkel jobbat alkossanak mint a konkurencia. Normális ember ennek vigyorogva örül, hogy verseny van és vérprofi termékeket kap, a szemellenőzök meg fröcsögnek, hogy a ms feltalálta a spanyolviaszt. (ráadásul, ha egyáltalán ez számitana, akkor is forditva lenne)
  • BStage #66
    "techdemot hasonlitani egy szeleskorben publikalt ingyenes szogaltatashoz, ez is szived joga."

    ettől a lopás még lopás marad. Az a "techdemo" több ezer usert szolgált ki egyszerre éveken át. A piac méretéről meg azt hiszem nagyon tévedsz, a google-nek aprópénz bevétele van csak ebből. (reklámok nincsenek, a pro-t pedig a kutya se veszi). Tehát szó nincs itt bejáratott dolgokról. Bár valószinűleg arról se tudsz, a ms-nak a terraserver után (a live előtt) folyamatosan ott volt az msn maps, az legalább olyan elterjedt mint a google maps. (és szintén megelőzte a google-t évekkel) Nincs itt semmi különbség elterjedtségben. A google earth-nek is ugyanolyan nulla az elteredtsége, az emberek 99%-a sosem hallott róla. Aki mégis, az is inkább csak a webes maps-ről hallott.

    "meg ezzel sem lenne problema, hogy probal olyan helyekre betorni ahol eddig nem volt, de ne tenne ezt ugy, ahogy "

    az a baj, hogy sokadszorra derül ki, hogy ez az "úgy ahogy" ez pont ugyanúgy történik mint ahogy a google (vagy bárki más piaci szereplő) teszi, de neked ez csak akkor baj, ha a ms teszi. A különbség inkább ott van, hogy az ötlet a ms-tól származik és az első implementáció évekkel megelőzte a vetélytársakat.
  • fflx #65
    megasztan persze szamtalan peldat lehetne hozni a microsofttal szemben, ami elso pillantasra jopofasagnak tunik de valojaban ismet oda lyukadunk ki, hogy ellehetetlenitse a piaci szereploket.

    szerinted miert szurja a microsoft szemet, hogy a sok lelkes ifju webes fejleszto szamottevo hanyada eloszeretettel hasznalja az Apache+MySql+Php kombot? Es ok erre kitalaljak, hogy akkor adjuk ingye a MsSql Expresst, meg a c# expresst. iskolakban adjuk ingyen mindent, csak nehogy a szerencsetlen veletlenul egyszer is ragondoljon, hogy letezik alternativaja a microsoftnak.

    sajnos a webes dolgokkal elegge elkestek de most foggal korommel kaparnak, hogy helyreallitsak ezen a nagyon is fontos piacon a hegemoniajukat.

    ennyi. es nem ismernek akadalyt, ami a celjuk eleresehez szukseges mindent megtesznek.
  • fflx #64
    nemertem milyen kettos merce... dehat szived joga.

    techdemot hasonlitani egy szeleskorben publikalt ingyenes szogaltatashoz, ez is szived joga.

    amirol beszlek, hogy egy kialakitott bejaratott piaci szegmens. mint irtad te is a keyhole onmagaban nem sok vizet zavart (egy nagyon remek szoftver, vagy csak ?otlet? az ismeretlensegbe burkolozva), tehat a piacot maga a google csinalta, azt, hogy hogyan, itt ebben az esetben mindegy. tehat ezt a mestersegesen gerjesztett elegge meretes piacot, mikor mar a cegek meg miegymas kezdenek erre raallni, szepen a microsoft lenyulna, de ha nem akarod erteni vegulis nekem mind1.

    meg ezzel sem lenne problema, hogy probal olyan helyekre betorni ahol eddig nem volt, de ne tenne ezt ugy, ahogy es nagy ritkan, neha latnank a reszukrol valami pici kis fenysugarat abban a tekintetben, hogy a fairplayseg halavany latszatat is keltik.
  • scorpeeon #63
    "az is már nyilvánvaló, hogy az XBOX360 felmossa a padlót a PS3-mal"

    ROTFL
    Addig moshatja is, amíg meg sem jelent :) Szakértő barátom. Jólvan, neked teljesen nyilvánvaló. Úgy, hogy mindezidáig egyáltalán meg sem jelent a PS3. Gratulálok!

    "Azt már eddig is tudtuk, hogy a Windows agyagba döngöli a Linux-ot"
    A kettő ilyen szintű összehasonlítása is olyan tájékozottságra utal, hogy az vmi elképesztő
  • BStage #62
    "LINKELJ"

    miért, nem tudod a keresőt használni? Tessék

    "From June 1998 through September 2000, the TerraServer site was a scale-up demonstration of Windows NT 4.0 and SQL Server 7.0 running on a mainframe class computer, a DEC AlphaServer 8400 computer attached to 2.5tb of RAID-5 storage. At the time, it was largest "personal computer" physically constructed."

    Szerintem csak '99-ben lett nyilvános, de teljesen mindegy, jó fél évtizeddel megelőzte a google-t.

    "ugy tunik, hogy az akkor nem jutott el arra a szintre, hogy barmilyen vizet is zavart volna"

    nekik ez csak egy technikai demo volt, megmutatták, hogy windows alapokon lehetséges magas rendelkezésre állással több ezer usert weben kiszolgálni terabyte-os adatbázisból. Teljesen mindegy, hogy mennyi vizet zavart, megcsinálták és kész. Fél évtizeddel később a google is szerette volna ugyanezt elmondani magáról, de nem tudta kifejleszteni ezért felvásárolta a keyhole-t. (amely egyébként pont ugyanannyi vizet zavart, mint a terraserver)

    "ezeket most nem reszleteznem, de mindenesetre tele van a terkepre epulo szolgaltatasokkal a net "

    ezek 99%-a keyhole-ra készült, semmi köze a google-höz.

    " namarmost itt jon a microsoft es az ilyen piaci szegmenseket probalja aztan teljesen a sajat befolyasa ala vonni."

    Mivan? Mert folytatta és olyan dolgokkal fejlesztette tovább a fél évtizede működő szolgáltatását amit a konkurencia nem tud? Ez bizony megint szemellenzősség.

    "miert varnak allandoan arra, hogy valaki bejarasson valamit, aztan vagy felvasaroljak, vagy ellehetetlenitik. "

    mint a google és a keyhole? A ms legalább saját maga fejlesztett ki egy olyan dolgot ami akkoriban nem létezett. Hogy mindezt marketing célokból tette az mindegy.

    "erted mar mi az amiert rettenetesen ruhellem a microsoft termekeit???"

    szived joga, ettől egyetlen centtel sem lesz kissebb a dollármilliárdos profitjuk... Csak, ha már fikázni akarod őket, akkor keress egy olyan témát amiben otthon vagy és ismered a hátterét is.

    " bar azert azt be kell latni, hogy ez a a kvazi virtualis kornyezetben valo kodfuttatas elegge hajaz a JAVA-ra..."

    bár vitázhatnánk, hogy a .net a teljes nyelvfüggetlenségével, CAS-vel mennyire is hajaz egy buta sandboxhoz, de a lényeg megint ott van, hogy ezt megint a ms-nak hozod fel, a teljes google koppintása az persze rendben van. A szokásos szemellenzősség/kettős mérce.
  • fflx #61
    egyebkent, hogy lasd nem vagyok szemellenzos, hosszu idok ota talan egyetlen ertelmes es jol atgondoltnak tuno termekuket a dotnetet, napi szinten hasznalom (neeeem, nem vagyok webfejleszto ne aggodj) bar azert azt be kell latni, hogy ez a a kvazi virtualis kornyezetben valo kodfuttatas elegge hajaz a JAVA-ra...

    de attol meg maga a c# nyelv, plane a 2.0 nagyon jol sikerult.
  • fflx #60
    latom ragaszkodsz a sajat skatulyadhoz, hogy en szemellenzos vagyok es meg sem probalod erteni, amit irok.

    arra probalok ramutatni, hogy ugyan elkepzelheto (LINKELJ), hogy az ms-nek volt egy ilyesmi alkalmazasa, de ugy tunik, hogy az akkor nem jutott el arra a szintre, hogy barmilyen vizet is zavart volna. de aztan kesobb a google-nek sikerult egy olyan dolgot osszehoznia - es itt most kicsit vonatkoztassunk el attol, hogy a szoftver onmagaban koppintas vagy sem, mert errol meg nem gyoztel meg. ami teny, hogy a sajatjat google vasarolta es aztan abbol notte ki magat a googlearth - ami szeleskorben elterjedt, sok-sok hasznos kis bizgentyu fejlodott ki hozza, - ezeket most nem reszleteznem, de mindenesetre tele van a terkepre epulo szolgaltatasokkal a net - es valoszinu, hogy uzletileg egy nagyon jovedelmezo dolgo lehet! namarmost itt jon a microsoft es az ilyen piaci szegmenseket probalja aztan teljesen a sajat befolyasa ala vonni. NA EZ AZ AMI NEKEM TELJESEN UNSZIMPATIKUS, mert miert nem csinaltak meg elobb, amikor meg szuz terep vol, miert varnak allandoan arra, hogy valaki bejarasson valamit, aztan vagy felvasaroljak, vagy ellehetetlenitik. ez tortent a bongeszokkel is es aztan az lett a vege, hogy miutan elertek a csaknem 100% -os piaci reszesedest hosszu evekig szartak ra. a firefox kellett ahhoz, hogy vegre hajalandoak legyenek valamit is csinalni.

    erted mar mi az amiert rettenetesen ruhellem a microsoft termekeit???
  • BStage #59
    "namarmost erre mondtam en, hogy a microsoft szinte kivetel nelkul koppintja az uzletileg jol bevalt dolgokat, hogy aztan azt sajat spanyolviaszkent tarja a nagy nyilvanossag ele."

    ez nagyon jó... leirod, hogy volt a ms-nak egy ilyen web alapú térképészeti rendszere (habár te sosem hallottál róla) évekkel később a google rájött, hogy ez jó, erre lekoppintja, 1-2 évvel rá kihozza ugyanezt gui-s alkalmazásban, majd mikor a ms is kihozza a saját gui-s alkalmazását (habár ez webesnek tűnik, de valójában nem az) olyan feature-ökkel amiktől a google fényévekre van, akkor azt mondod a ms feltalálja a spanyolviaszt, LOL

    na látod ezt hivják szemellenzősségnek... fel sem merült benned, hogy a google-lal szemben is ugyanazt felhozd, pedig az egy jóval nagyobb koppintás volt, ráadásul sokéves késéssel.
    Valójában pedig a kutyát sem érdekli, hogy melyik csinálta meg előbb, de ha már ezen akarsz lovagolni, akkor legalább ismerd a tényeket.
  • GreKom #58
    Nem rossz szoftver ez az MS sem, de gondolom még messze van a kész álapottól.
    Arra szerintem meg váhattok, hogy az MS kidobja nem általa terjesztett böngésző / op rendszer alá, nem nagy biznisz lenne neki...