Berta Sándor

Katonai blogok: csak ellenőrzéssel?

A katonai blogoknak különösen az Egyesült Államokban van nagy divatja. Mindez érthető, hiszen az amerikai katonák a világ számos országába jutnak el a bevetéseik során és kézenfekvőnek tűnik, hogy az interneten keresztül tartsák a kapcsolatot a szeretteikkel.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy jó-e, hogy ha a katonák blogolhatnak. Ez a kérdés több szempontból is felmerülhet, hiszen a katonák beszámolói az eseményekről nem biztos, hogy megegyeznek a hivatalos állásponttal. Ezenkívül zavaró lehet a cenzúrázatlan videók megjelenése is, erre szintén akadt az elmúlt hónapokban példa. A legtöbb és a legnagyobb amerikai katonai blogban a fő téma természetesen Afganisztán vagy Irak. Az amerikai hadvezetés persze igyekszik kihasználni a naplókban rejlő lehetőségeket, hiszen az egyszerű katonák szava jobban csenghet az emberek fülében, mint a hivatalos száraz tájékoztatók. Ráadásul így könnyen bizonyítható a katonák bátorsága, hazaszeretete is.

Természetesen a Pentagon figyel és vigyáz. A defensetech.org oldal beszámolója szerint az amerikai hadügyminisztérium az Army Web Risk Assessment Cell (AWRAC) nevű különleges egység rendszeresen, naponta átvizsgálja a blogokat és weboldalakat, vannak-e rajtuk titkos információk. A legtöbb katonának nem is ez okoz problémát, hiszen ez érthető elővigyázatosság, hanem azzal, hogy az egység tagjai szó nélkül jelentik a feletteseiknek, ha egy nem megfelelő stílusú naplót vagy bejegyzést találnak, azt azonnal módosítják vagy törlik. Az észrevételeiket azonnal továbbítják az oldal tulajdonosának vagy üzemeltetőjének is. Sokan ezután zárták be az oldalukat. Ez történt például a CBFTW (My War - Killing time in Iraq) nevű portállal is.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű civil szervezet ezután jelentette fel januárban a Pentagont és arra a kérdésre vár választ, hogy a minisztérium milyen mértékben cenzúrázza az iraki veteránok blogjait és milyen változásokat kezdeményez bennük. Az EFF azt is meg akarja tudni, hogy a katonákat utasították-e arra, hogy bejegyzéseket vagy egész naplókat töröljenek. A szervezet nem a titkos információk miatt hozott intézkedéseket, hanem a vélemény- és szólásszabadság korlátozásával kapcsolatos eseteket akarja kideríteni. Mivel a Pentagon ezekre a kérdésekre megtagadta a választ, az Electronic Frontier Foundation ezután döntött úgy, hogy pert indít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #3
    Nana! Nem kéne azt a csodálatos embert kritizálni! Vagy te is terrorista vagy? Akkor máris hívom a pribékeket és irány Guantanamo.
  • sathinel #2
    gát igen. De juba sem tárgyalóképességéről híresek. Meg a fanatikusok. De Bush kb ugyanakkora gyükér. Jól egymásrataláltak...
  • Commandante #1
    "Az amerikai hadvezetés persze igyekszik kihasználni a naplókban rejlő lehetőségeket" mondjuk arra, hogy az amerikai lakosságot (félre)tájékoztassa arról, mit is müvelnek a katonák a demokratizálás égisze alatt.