Berta Sándor

A nyílt forráskódú közösség felé nyit Kína

Az ázsiai ország a saját dokumrentum formátumát erőlteti, és a jövőben az eddiginél nagyobb mértékben akarnak részt venni a globális nyílt forráskódú közösség munkájában.

"Eddig a kínai nyílt forráskódú közösség elsősorban a helyi piac igényeinek kielégítésére koncentrált. A következő években szeretnénk megtalálni annak útját és módját, hogy jobban részt vehessünk a nemzetközi nyílt forráskódú közösség munkájában" - jelentette ki Qian Xie, a kínai elektronikus szabványosítási testület (China Electronics Standardization Institute, CESI) szabványosítási szakértője.

Kína egy különleges szereplője a nyílt forráskódú piacnak, hiszen a Microsoft Open XML és a Sun Open Document Format (ODF) formátumára válaszul megalkotta saját Uniform Office Format (UOF) nevű szabványát. Ezt kifejezetten a helyi felhasználók irodai munkájának segítésére hoztak létre, végleges verziója júliusban jelent meg.
Minden előnye ellenére persze kicsi az esélye az UOF nemzetközi szabvánnyá válására, azonban az ODF és az UOF tábor tagjai már többször is megbeszéléseket folytattak a két formátum esetleges egyesítéséről.

"A Microsoft eddig nem alakított ki az ODF-re és az UOF-re vonatkozó tiszta stratégiát. A cég támogatott néhány, az Open XML alatt használható UOF-konvertáló program kifejlesztését célzó projektet. Mindentől függetlenül annak semmilyen hatása nem lesz a konszern piaci pozícióira, hogy az OOXML-t végül ISO szabvány lesz-e vagy sem" - vélte Qian Xie.

Ugyanakkor nem erősítette meg azt az értesülést, miszerint Kína várhatóan az OOXML ellen szavaz majd az ISO ülésén, helyette a nyílt forráskódú szoftverek előnyeit ismertette. "A nyílt forráskód nyilvánvalóan nagyobb átjárhatóságot jelent az állami hivatalok rendszerei között és nagyobb biztonságot nyújt a cégeknek. Mivel minden nyíltan történik, nincsenek titkos és rejtett programhibák, amelyeket a támadók kihasználhatnának. Tény ugyanakkor, hogy ma ha egy linuxos számítógépen valami probléma van, nem könnyű azonnal hozzáértő szakembert találni a hiba kijavítására" - ismerte el Qian Xie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #10
    A zárt meg olyan mint a belső vérzés.
  • eszkaresz #9
    A zárt forrás meg olyan mint a börtön... ez van ezt kell "szeretni"
    Csakhogy én is írjak valami értelmeset.
    __
    Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • DjDano #8
    A nyílt forráskód olyan mint a nyílt lábszártörés ;)
  • Kaadi #7
    kína tudja milyan hatással van a szoftverfüggőség a külkereskedelmi mérlegre...

    "A Microsoft eddig nem alakított ki az ODF-re és az UOF-re vonatkozó tiszta stratégiát."

    - helyes változat: A Microsoft még nem hozta nyilvánosságra az ODF-re és az UOF-re vonatkozó stratégiáját.
  • Benedicht #6
    Kina nagyon jo ebben... :P
  • Sanyix #5
    Ez annyira lol. Valaki kitalál valamit, erre egy harmadik hülye kitalál még egy hasonlót, merthogy ő is tud ilyet.
  • sly007 #4
    De legalább van esély, hogy az ODF és s UOF egy szabványba egyesül. Kiegészítik egymást.
  • turul16 #3
    Milyen kódlappal ? :D
  • Caro #2
    txt :)
  • Darth Sith #1
    ez az még egy 1000+1 formátum.. Mikor lesz végre 1 egységes formátum irodai munkák terén?