JohnnyCage

Megnyerheti a vállalatokat a szabad forrás?

A vezető társaságok megnyerése nem lesz könnyű feladat a különböző szabadforrású megoldásokat fejlesztő cégek számára, hangzott el a MySQL felhasználói konferencián.

Összefogással azonban sokkal könnyebben megvalósítható ez a terv, többek között ezt lehetett leszűrni a SUN Microsystems, illetve a MySQL vezetőinek beszédéből a MySQL felhasználói konferencián.

A svéd MySQL szabadforrású adatbázis szoftvert fejleszt, és olyan óriásokkal száll szembe a piacon, mint az Oracle, az IBM, vagy a Microsoft. Mint Rick Cattel, a SUN technikai igazgatóhelyettese a konferencián elmondta, a jó szoftver kifejlesztése egymagában nem garantálja a sikert a nagyvállalati szegmensben. Az informatikai vezetők ugyanis "igen konzervatívak", és nem hajlandóak alkalmazni a szabadforrású megoldásokat, amíg a nagy fejlesztők a megoldás mögé nem állnak. A szabadforrású megoldások fejlesztőinek ráadásul biztosítani kell a megfelelő alkalmazások elérhetőségét, tette hozzá a vezető.

"A vezetők hasznot akarnak húzni az átállásból" - mondta Cattel, aki előadásában nem kifejezetten a MySQL rendszerről beszélt. A kérdésre, hogy a SUN hogyan viszonyul a MySQL megoldáshoz, Cattel elmondta, a SUN már jelenleg is szállítja a MySQL-t egyes Linux rendszerein, de a hosszútávú stratégia kidolgozása egyelőre még várat magára. "Kedveljük a MySQL-t. Én magam is szereten a rendszert, és úgy vélem, helyt álltok az Oracle mellett."

A hétvégén zárult MySQL felhasználói konferencia a MySQL első ilyen rendezvénye volt. A társaság a konferencián kiadta a vállalati piac meghódítását célzó MySQL 5.0 forráskódját. Marten Mickos, a MySQL vezérigazgatója elismerte, hogy a nagyvállalatok megnyeréséhez várhatóan hosszabb időre lesz szüksége a társaságnak, de mindez meg fog történni, ahogy ezt a Linux példája is mutatja. "Ameddig szabadok és nyereségesek vagyunk, tudunk várni" - mondta.

A MySQL megoldását jelenleg mintegy 4 millióan alkalmazzák, és 4 ezer felhasználó fizet érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!