Franczy

Nyílt forrású lesz a Rendezvous technológia

Az Apple Computer képviselői a napokban bejelentették, hogy az Apple Computer heteken belül, várhatóan még szeptemberben szabadon elérhetővé teszi a Rendezvous nevezetű technológiát, mely arra hivatott, hogy különböző hálózatra kapcsolt eszközök segítségével automatikusan megtalálják egymást. Úgy vélem, hogy amennyiben a Rendezvous technológiát nem tesszük bárki által elérhetővé, akkor ez az új megoldás nem tud széles körben elterjedni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Brian Croll, az Apple Computer szoftverfejlesztési részlegének marketing igazgatója.

A legújabb, 10.2-es verziószámot viselő Mac OS X operációs rendszerben is megtalálható Rendezvous technológia lényege, hogy alkalmazása révén minden eddiginél egyszerűbbé lehet tenni a különböző hálózati nyomtatási és állomány megosztási feladatokat, ezenkívül pedig számos egyéb hálózati kommunikációs feladat is könnyebben hajtható végre a segítségével. Az Apple Computer többek közt az iChat nevezetű programban alkalmazza az új technológiát, mégpedig abból a célból, hogy a felhasználók a szoftver segítségével láthassák, hogy az adott helyi számítógépes hálózaton kivel tudnak csevegést kezdeményezni. Az Apple Computer vezetői nemrégiben arra is ígéretet tettek, hogy a Rendezvous technológia hamarosan az iTunes szoftverbe is beköltözik majd, és a felhasználók számára lehetővé fogja tenni a különböző zenefájlok hálózaton belüli küldözgetését.

Az Apple Computer nem titkoltan azért kívánja nyílt forrásúvá tenni a Rendezvous technológiát, mert ily módon az várhatóan rövid időn belül nagy népszerűségre tesz majd szert, és a különböző számítástechnikai eszközök és perifériák fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek egyre nagyobb számban fogják majd alkalmazni. Konkrétan egyébként arról van szó, hogy az Apple Computer egyrészt a Rendezvous technológia magját, másrészt pedig a Rendezvous Mac OS X operációs rendszerben történő megvalósításának alapjait hozza majd nyilvánosságra. A hardvergyártók tehát megkapják a Rendezvous technológia alapjait, azonban ezenfelül számos fejlesztési feladat hárul még rájuk. A Hewlett-Packard és a Lexmark egyébként nemrégiben már ígéretet is tett arra, hogy a következő generációs nyomtatók esetében nagyon fontos szerepet szán majd a Rendezvous technológiának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!