Berta Sándor

Lopott mobiltelefonok: nincs tökéletes védelem

Komoly problémát jelent, hogy jelenleg gyakorlatilag lehetetlen megakadályozni az ellopott vagy elvesztett mobilok használatát.

A mai mobil készülékek már annyira kicsik és könnyűek, hogy az ember szinte észre sem veszi, ha ellopták vagy elveszítette őket. Sajnos, ezeknek a telefonoknak a megtalálására kevés az esély. Így a megtaláló vagy a tolvaj rosszabb esetben akár több ezer forintot is lebeszélhet a SIM-kártya letiltása előtt, arról nem is beszélve, hogy személyes vagy bizalmas adatok kerülhetnek illetéktelenek kezébe.

"Már két évvel ezelőtt felhívtuk a figyelmet arra, hogy jelentős mértékben megnőtt az ellopott mobil készülékek száma. Sajnos, a lopásnak egyre inkább fennáll a veszélye, lévén, ezeknek a telefonoknak egyre több funkciója van. Egy, a buszjegy kifizetésére, hitelkártyaként használható vagy az ajtó kinyitására képes mobiltelefon különösen értékes nemcsak a tulajdonos, hanem a tolvajok számára is" -nyilatkozta Horst Müller, a német rendőrség szakszervezetének informatikai szakértője.

A mobiltelefon-gyártók ugyan próbálnak különböző védelmi megoldásokat létrehozni, azonban inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Samsung által kifejlesztett és alkalmazott uTrack funkciót minden piacra kerülő modellbe beépítik. Lényege, hogy egy biztonságosan elkülönített, jelszóval védett részben két telefonszámot lehet eltárolni. Amennyiben a rendszer érzékeli, hogy a SIM-kártyát eltávolították és egy másik SIM-kártyát helyeztek be, azonnal csendes riasztást küld SMS-ben az előre beállított telefonszámok egyikére.

Az üzenet tartalmazza a használt SIM-kártyához kapcsolódó telefonszámot, az IMEI-azonosítót, a készülék számát, így beazonosítható, hogy a tolvaj éppen hol tartózkodik, és szerencsés esetben, akár le is fülelhető. "Az IMEI-azonosító bekerül a lopott mobiltelefonok adatbázisába, az úgynevezett Equipment Identity Registerbe (EIR). Így, ha valaki megpróbálja használni a készüléket, a szolgáltató képes ebben megakadályozni" - közölte Marion Stolzenwald, a Vodafone Németország szóvivője.

Sajnos az adatbázishoz a többi szolgáltató nem csatlakozott. S hogy miért nem? "Minden bizonnyal azért, mert egyik cég sem akarja tönkre tenni a saját üzletét. Hiszen ha ellopnak egy telefont, az emberek előbb vagy utóbb újat vesznek. Ráadásul egy ilyen regiszter létrehozása nem olcsó mulatság és profi bűnözők akár az IMEI-azonosító kijátszására is képesek" - szögezte le Horst Müller.

Éppen ezért a szakemberek inkább olyan megoldásokat keresnek, amelyek fizikailag akadályozzák meg az ellopott mobilok használatát. A Panasonic P903i típusú modellje például ha érzékeli, hogy a tulajdonosa túl hosszú ideje távol van, automatikusan kikapcsolja magát. A biztonsági rendszer alapja egy Wireless-ID kártya, amely elhelyezhető akár egy nadrágzsebben is és amely folyamatosan kapcsolatban áll a telefonnal. Amennyiben a készülék érzékeli, hogy megszakadt a kártyával a kapcsolat, azonnal kikapcsolja magát. A Panasonic modelljének ezenkívül ujjlenyomat-leolvasó és hangfelismerő funkciója is van.

A Remote XT cég megoldása végtelenül egyszerű. Amennyiben valaki jelzi a vállalat által működtetett nonstop forróvonalon hogy ellopták a mobilját, a készülék a riasztásról tudomást szerezve azonnal folyamatosan lejátszik egy WAV formátumú, emberi ordítást imitáló hangfájlt. A kiabálás csak az akkumulátor eltávolításával szakítható meg. Az eltulajdonított eszközben tárolt adatokról a Remote XT szerverének segítségével biztonsági másolat készíthető, majd ezután az eredeti információk akár a távolból ki is törölhetők. A szolgáltatás ára havonta 15 euró.

"Mindegy, hogy milyen megoldásokat alkalmazunk. A lényeg, hogy a telefonok ellopása a jövőben már ne legyen ennyire vonzó a tolvajok számára" - hangsúlyozta végül Horst Müller.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petroczy #24
    Én személy szerint már annak is örülnék, ha a telefonomban lenne egy olyan választható opció, hogy minden hívás előtt kérjen egy kódot, és ha az nincs beütve akkor nem lehet telefonálni róla, kivéve mondjuk segély hívás.
    Mert ha elhagyom a telómat vagy ellopják akkor még mielőtt letíltatnám (ki tudja mikor veszem észre, hogy nincs meg) nem tudnának róla illetéktelenek telefonálni és így következő hónapban nem fogadna több 10.000 forintos telefonszámla.
  • Cat #23
    ha a tolvaj tudja, hogy semmit nem érne vele, van rá esély, hogy nem lopja el.
  • medawo #22
    Itt szerintem nem az a lényeg, hogy megöljünk egy telefont, inkább az, hogy bemérjék és visszakapjam.
  • wanek #21
    "Ez eleve egy olyan beszolas volt, amiert minimum egy kihallgatast ki lehet utalni valakinek... jobb ha az ember szemelyesen egyaltalan nem ismer bunozoket." - és ki utalná ki? Hogyan? És ha kihallgatnak? Azt mondok el, amit akarok. Nincs olyan törvény, ami miatt ezért el lehetne engem marasztalni. Szóval ez nem jött be neked.

    "El lehet erni, csak pontosan kell merni a valaszidot a torony es a keszulek kozott, amihez aktiv kapcsolat kell, majd ezt megismetelni ket masik toronybol is, minel rovidebb idon belul (par masodpercen belul)" - ez maximum úgy hangozna helyesen, hogy el LEHETNE érni. De azt is csak nagyon ideális körülmények között, és semmiképpen sem pár mp-en belül.

    "Egyebkent katonai technologia alatt katonai erossegu szoftverre gondoltam, amit mar nalunk is be lehet szerezni keszulekkel egyutt par szazezerert" - sokkal olcsóbb mások készülékéről beszélni, mint egy ilyen szoftvert megvenni. Ráadásul - még ha "megfejthetetlen is lenne", akkor is pár info kódolatlanul ott van: mikor és honnan beszélt. Ha valaki egyébként bele is feccölne ilyen szerkezetbe, és meg akarják figyelni, le akarják hallgatni, akkor jön a klasszikus és egyéb módszerek, vagyis nem nyerő.
  • kvp #20
    "én azt hiszem, hogy ismerek párat"

    Ez eleve egy olyan beszolas volt, amiert minimum egy kihallgatast ki lehet utalni valakinek... jobb ha az ember szemelyesen egyaltalan nem ismer bunozoket.

    "Háromszögeléssel te GSM rendszeren belül biztosan nem érsz el 1-2 méteres pontosságot."

    El lehet erni, csak pontosan kell merni a valaszidot a torony es a keszulek kozott, amihez aktiv kapcsolat kell, majd ezt megismetelni ket masik toronybol is, minel rovidebb idon belul (par masodpercen belul). Ha a keszulek nem mozog tul gyorsan, akkor nagyon pontos adatokat kapsz.

    "katonák nem GSM-et használnak,"

    Kiveve boszniaban meg irakban, mert a gsm az mukodik, a katonai radio meg nagy, nehez es elofordul csak az osztag radiosanal van keszulek. Nem veletlen, hogy az angolok a "bowman" radios rendszer jelenteset viccesen ugy oldjak fel, hogy Better Off With a Map And Nokia.

    Egyebkent katonai technologia alatt katonai erossegu szoftverre gondoltam, amit mar nalunk is be lehet szerezni keszulekkel egyutt par szazezerert. (bar inkabb nem reklamozom)
  • PíszLávJuniti #19
    Az EIR mióta újdonság? És miért kéne hozzá sms-t küldenie a telefonnak ?
    Ha ellopják a telefont, felhívod a szolgáltatód, és ők pedig szépen imei alapján letiltják a telefont.
  • wanek #18
    "a profi bunozok mar reg katonai technologiat hasznalnak" - én azt hiszem, hogy ismerek párat, de egyik sem használ ilyesmit. Mások telefonját viszont annál inkább. A lopott telefonokkal az a baj, hogy azt eleve figyelhetik. További módszer, hogy valakivel vásároltatnak telefont, és azt használják, de azt sűrűn kell váltogatni.

    Háromszögeléssel te GSM rendszeren belül biztosan nem érsz el 1-2 méteres pontosságot. Pláne nem akkor, ha valaki mozgásban van. Városokban sokszor elég a cellainfo is, mert eleve sűrűn vannak a cellák, és aránylag kis területet fednek le.

    "de katonai felhasznalasra tokeletes" - katonák nem GSM-et használnak, maximum akkor, ha otthon vannak, vagy privát beszélgetést folytatnak.
  • kvp #17
    "megbaszhatod ha a te hibádból történik ez véletlenul akkor lottek az adataidnak"

    Igaz, de katonai felhasznalasra tokeletes. Paranoias embereknek is az. Nekem meg a pin kod sem aktiv a telefonomban. Biztos megoldas a personal area network-re alapulo titkositas, amikor a telefon a tulajdonoson levo egysegben tarolja a memoriat tikosito kulcsot, tehat ha megszakad a kapcsolat, akkor nem fer hozza az adatokhoz, jobb esetben meg az os-hez sem. (tehat kikapcsol ha nincs a kozelunkben)

    "Ne keverd itt a dolgokat. Egy mobil pozíciójának körzetét meg lehet mondani a cellainformációk alapján. És akár visszamenőleg is, nemcsak a pozíciót, hanem akár körülbelüli mozgást is (a monori gyilkosság vizsgálatánál is ezt tették)."

    Tovabba ezt haromszogelessel pontositani lehet. A problema, hogy ez aktiv tevekenyseg, tehat ilyenkor a mobil tobbszor is cellat valt (a kozpont utasitasara). Ha lat egyszerre legalabb 3 cellat, akkor van esely a pontos bemeresre. (1-2 meteres pontossaggal, cella helye es cellatol mert tavolsag alapjan) Ez persze kiszurhato es nem lehet folyamatosan csinalni, mert hamar lemerul a telefon.

    A tobbirol meg annyit, hogy a profi bunozok mar reg katonai technologiat hasznalnak, amivel meg az usa sem tud sokat tenni. A tobbiek meg lopott telefonokat, amiket jo esellyel nem figyel senki. Utobbi ellen az egyetlen vedekezes a 100%-os lehallgatas, ami viszont sokba kerul. (bar politikai ellenorzesre is jo, tehat vegulis megeri)
  • wanek #16
    Ne keverd itt a dolgokat. Egy mobil pozíciójának körzetét meg lehet mondani a cellainformációk alapján. És akár visszamenőleg is, nemcsak a pozíciót, hanem akár körülbelüli mozgást is (a monori gyilkosság vizsgálatánál is ezt tették).
    Amiről a második mondatodban írsz, az azért van, mert a mobiltelefonok lehallgathatóak, és a bűnözők egy része ezért váltogatja gyakran a mobilját, vagy beszél mások mobiljáról, hogy a beszélgetéseik tartalma ne kerülhessen a lehallgatók tudomására.

    Egyik eset sem szól a lopott mobilokról, a hozzászólásodnak köze sincs a cikk érdemi részéhez, leszámítva azt az esetet, amikor azért lopnak mobilt, hogy ne lehessen egy megfigyelt személy beszélgetését lehallgatni. Ma már egyébként ez sem megoldhatatlan feladat...
  • balee66 #15
    Simán le lehet nyomozni egy mobilt, vannak rá eszközök, de az átlagpolgár nem férhet hozzá ezekhez.
    Igen keresett bűnözők nem véletlenül nem használnak hosszabb ideig egy mobilt.