Specker Balázs

Mobilja miatt kap­ták el a terroris­ta-ve­zért

Egy iszlám szeparatistacsoport vezetője telefonon magára vállalt egy merényletet, amit visszakerestek, majd néhány óra elteltével el is fogták.

Pár perccel azután, hogy nemrég bomba robbant Kasmírban és indiai katonák sebesültek meg, egy iszlám szeparatistacsoport vezetője felhívta az egyik helyi lapot, hogy hivatalosan is vállalja merényletért való felelősséget. Néhány óra elteltével az indiai hadsereg alakulata lecsapott a rejtekhelyre és őrizetbe vette a szervezet katonai vezetőjét. A nyomravezetésben a terroristavezér mobiltelefonja segítette őket. "Három évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volna egy ilyen jellegű, villámgyors rajtaütés. "Sikerült lekövetni a készüléket, amikor felhívta a helyi lapokat, így letartóztathattuk őt és még néhány másik gyanúsítottat" - idézi az egyik hírszerzőtiszt Reutersnek adott interjújából a CNet.

India már 16 éve küzd muszlin gerillacsoportokkal a birtokában lévő kasmíri területeken. Több tízezer ember esett már áldozatául a vérengzéseknek. 2003-ban - nyolc évvel azután, hogy India többi részén már megindult mobil távközlés - végre Kasmírban is engedélyezték a mobilszolgáltatók működését. Mára a térség a világ leggyorsabban fejlődő mobilpiaca lett, a 10 millió helyi lakosból több mint 850 ezernek van már hordozható telefonja. "Eddig több tucat fegyveres ellenállót - köztük több felsőbb vezetőt - sikerült kivonnunk a forgalomból vagy őrizetbe vennünk a mobiltelefonos nyomonkövetés révén" - nyilatkozta az indiai titkosszolgálat embere.

Sri Lankában, ahol bármelyik percben újra kitörhet a polgárháború, a Tamil Tigrisek nevű fegyveres csoport nem engedélyezi a mobilszolgáltatást az ő fennhatóságuk alá eső területeken. "Biztonsági okokból nem engedhetjük meg a mobilhasználatot" - jelentette ki Daya Master, a gárda sajtófelelőse. Pedig az Indiai hatóságok nem is olyan régen még igencsak ellene voltak a mobiltechnológia elterjedésének - írja az ExpressIndia.com. "Korábban úgy véltük, hogy segíteni fogja a terroristák kommunikációját és pusztító tevékenységét, de mára kiderült, többet árt nekik mint használ" - fogalmazott V.K. Batra alezredes, a hadsereg szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #15
    Ha nem tudod, mi az önvédelem, akkor kérdezd meg a legközelebbi félrészeg hajléktalant, megmondja. Vagy olvasd ki az értelmező kéziszótárból.

    56 meg hogy jön ide?

    Embert ölni bűn! Mindegy, hogy miért, kivéve önvédelemből.

    A terrorista nem önvédelemből kényszerül rá, hanem ideológiai, vagy anyagi okból gyilkol. És nem a nekik ellenséges katonákat támadják, a környező civileket gyilkolják halomra, mert ők nem tudnak védekezni. Kevésbé veszélyes rájuk támadni. A bomba amúgyis a gyávák olcsó fegyvere.
  • DanyyX #14
    Amatőr volt.
  • Fili #13
    HÁT ELÉG BÉNA TELEFONBETYÁRNAK DE LEHET HOGY EZ VOLT AZ ELSŐ AKCIOJA ÉS EGYBEN AZ UTOLSO IS
  • Cobra. #12
    Kíváncsi lennék Indiában a dzsungel közepén hány nyilvános telefonfülke van.
    Koppernikusz aki szándékosan ártatlan civileket öl, azt senki nem fogja (a civilizált világban) a jófiúnak tekinteni, aki a szabadságáért küzd.
  • Tercsd #11
    Hát úgy kell neki...

  • Venom1986 #10
    Nem minden esetben: Hitler
  • Venom1986 #9
    Mekkora gyömbér,hogy mobilról hívta a lapot!Ahelyet, hogy egy publikus telefonról hívta volna őket.De nem baj legalább egyel kevesebb
  • Cat #8
    "a történelmet a győztesek írják"
  • Koppernikusz #7
    " kivéve ha önvédelemből kényszerülnek rá "
    És vajon ki dönti el, hogy mi az önvédelem, és kinek a szeméből önvédelem?
    56 nálunk vajon ellenforradalom volt?
    Elnyomókat gyilkolni bűn?
    Az a bűnös aki lő vagy az aki rá a parancsot adja, és téged lő le ha nem te csinálod ?
  • teddybear #6
    Persze, mert paranccsal könnyebben hozzáférnek a technikához, mint te.

    Egyébbként meg: azok akik embereket gyilkolnak, csak egy darab kötelet érdemelnek, kivéve ha önvédelemből kényszerülnek rá. A "Timil Tigrisek" meg tök mindegy milyen indokkal, de embereket ölnek, és nem minden áldozatuk indiai katona, van ám épp elég civil is.