Berta Sándor

Euromilliárdokba kerül a szakemberhiány

A magasan képzett munkaerő krónikus hiánya évente 20 milliárd euró, azaz a GDP egy százalékának megfelelő veszteséget okoz a német gazdaságnak. Leginkább a fiatal szakemberek hiányoznak.

Rendkívül borúlátó az a német gazdasági miniszter megbízásából elkészített tanulmány, amelynek részleteit most hozták nyilvánosságra. A dokumentumból többek között kiderül, hogy 2014-re Németországban 95 000 mérnökből és 135 000 természettudósból lesz hiány. Ráadásul a szakemberek pont azokról a területekről fognak hiányozni, amelyek a legfontosabbak az állam technológiai teljesítőképessége szempontjából. Ilyen ágazat például a gép- és járműgyártás, a fém- és elektronikai ipar, valamint az informatika. A leginkább a fiatal szakemberek hiányoznak, a tinédzserek közül ugyanis csak kevesen akarnak ezeken a területeken elhelyezkedni.

A tartós szakemberhiány Németországnak évente a bruttó hazai termék (GDP) egy százalékába, vagyis 20 milliárd euróba kerül. Michael Glos német gazdasági miniszter az adatok ellenére sem támogatja Annette Schavan kutatási miniszternek azt a javaslatát, miszerint nyissák meg a német munkaerőpiacot a külföldi szakemberek előtt és könnyítsék meg számukra a németországi munkavállalást. Jelenleg ugyanis külföldi képzett munkavállalók csak akkor kaphatnak munkát Németországban, ha bizonyítani tudják, hogy évente legalább 85 000 eurós bevételük van. Schavan ezt az összeghatárt vinné le 40-60 000 euróra.

A vizsgálat az első igazi próbálkozás annak számszerűsítésére, milyen kárt okoz a szakképzett munkaerő hiánya Németországban. A tanulmányhoz fűzött javaslatok között szerepel, hogy növelni kell az oktatásra fordított magán- és közpénzeket, javítani kell a képzési intézmények és az üzleti szervezetek együttműködését, illetve több idős és női munkavállalót, továbbá külföldi vendégmunkást kell bevonni a termelésbe.

Glos a munkaerőpiac megnyitását kizárólag egyes szakmák esetében támogatná. Ezenkívül szerinte fontosabb lenne a német állam és az egyes tartományok együttműködése az át- és a továbbképzési rendszer átalakításában, csökkenteni kellene a tanulmányaikat felfüggesztők vagy abbahagyók számát és a jelenleginél jobban kellene támogatni a pályakezdők elhelyezkedését.

Glos el kívánja kerülni annak vádját, hogy meg akarná nyitni a piacot a külföldi munkaerő előtt. Ennek elismerése biztos szavazatvesztést jelente a kormánykoalíció pártjainak a következő választásokon, Németország ugyanis a szavazók elvárásainak megfelelően alkalmazza a legszigorúbb korlátokat az új uniós országok munkavállalóival szemben. Ennek következtében a kelet-közép-európai régió frissen végzett szakemberei, akik korábban elsősorban Németországban kerestek munkát, a kutatási adatok szerint most Nagy-Britanniába vagy az Egyesült Államokba mennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #42
    "Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben."

    Pedig ha értessz is valamihez, és nem csak papírod van róla, akkor tényleg nem nehéz. Persze ismerettség nélkül ne akarj azonnal jó állást. Először keress valami nem túl gázos állást, amiből alapszinten meg tudsz élni, aztán azt ugródeszkának használva már sokkal könnyebben találhatsz a képességeidnek megfelelően fizető állást. Magyarországon valmamiért a cégek félnek a pályakezdőktől, de ha dolgoztál pár hónap akárhol, akkor máris 10x jobbak az esélyeid. Ráadásul ha már keresel X összeget, akkor az interjún teljes lelki nyugalommal mondhatod, hogy adjanak annál többet, vagy felejtsenek el. Ezen a ponton már nem vagy kiszolgáltatva nekik, hanem gyakorlatilag egyenlő félként tárgyalhattok. Persze csak akkor, ha valóban szakembernek vesznek fel, és nem takarítónak.
    Meg ha már bekerültél a szakmába, akkor rohamosan gyarapodni fog az ismerettséged, és ha jómunkásember vagy, akkor hallani fognak rólad más cégeknél, és esetleg meg is keresnek jó ajánlatokkal. Vagy ha állást keresel, nem kell a hirdetéseket böngészned, mert a kapcsolataid révén közvetlenül értesülhetsz a jó lehetőségekről.

    "Ismerettsége nem mindenkinek van"

    De nem nehéz szerezni. Pl. rengeteg különféle közösség létezik, amiknek a tagjaként megismerkedhetsz a megfelelő emberekkel. Vagy elő lehet szedni a régi osztálytársakat, ismerősöket, végszükség esetén a szülők kapcsolatait.

    "A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől"

    Ezeket nem kell túl komolyan venni. Ha egyébként az állás jellege alapján úgy érzed, hogy neked való, akkor érdemes jelentkezni, és elbeszélgetni velük, hogy a feltételek közül melyiket emnnyire gondolták komolyan. Néha az egzotikus rövidítéseknek semmi köze a tényleges munkához, csak a HR-es elvtárs összedobott párat, hogy komolyabbnak tűnjön a hírdetés.

    "Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?"

    Lehet, hogy 5000 álláskereső van, de aki valóban szakembernek nevezheti magát ezek közül, az jó ha 50.
    És jó szakemberből valóban hiány van, ezt én is tapasztalom. Pl. a mostani projektünkhöz is alig találtunk embereket, pedig a fizetés a minimálbér okszorosa.

    "Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak?"

    Nem jók. Túl sok a hirdetés, nincs normális szűrés, és gyakorlatilag semmi infó az állásokról. Nekem szerencsére volt annyi ismerettségem, hogy egyből viszonylag jó helyre kerültem.

    "Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie."

    Valószínűleg sok ilyen van, csak a halom szemét közt nehéz megtalálni.

    "De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért"

    Végszükség esetén az is valami. Aztán ott nekiállhatsz kapcsolatokat gyűjteni, és kis szerencsével hamar jó állást találsz.

    "A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban."

    Szerintem nem. A szükséges tudás nem az elváráson múlik, hanem az elvégzendő munkán, és a megkívánt minőségen. A hírdetésekben felsorolt elvárásokkal nem kell törődni, ha tényleg nem vagy alkalmas, az úgyis kiderül egy rövid beszélgetés után.
    A fő probléma az szerintem, hogy (az informatikában legalábbis) az iskola elvégzése nem tesz szakemberré. Ahhoz, hogy tényleg jól el tudd végezni a munkádat, önállóan is kell tanulni, illetve még az iskola alatt gyakorlati tapasztalatot kell szerezni.
  • mrzool #41
    És? Le kéne szokni arról a kedves magyar átlagnak, hogy az iskolában megszerzett papírjukkal akarnak elhelyezkedni, aztán meg hőbörögnek, hogy senkinek sem kellenek.

    Hát tessék már az egyetem/főiskola alatt is továbbtanulni, specializálódni, dolgozni! Aki hőbörög, az meg menjen helpdeskesnek, ha az derogál, akkor még utcaseprőkre is szükség van, elég mocskos az ország.
  • b10 #40
    Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Nálunk is, és Németországban is ugyanúgy sírnak, hogy szakember hiány van.

    Ismerettsége nem mindenkinek van, ezért marad a profession.hu, jobline.hu, és más álláshírdető oldalak. Vajon hány informatikus kereshet más állást Magyaroszágon ? Szerintem több ezren lehetnek + tegyük hozzá az évente végzős egyetemek és főiskolák több száz friss diplomásait.

    Ehhez képest a profession.hu-n van masszív 620 IT álláshírdetés. Ebből kb. 30% Helpdeses kulimunka 80-120 nettóért, ami felejtős. A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől (pl: 5 év tapasztalat valamilyen SAP modul használatában, sosem hallott 3-4 betüs rendszerek ismerete, stb) hogy aki ezekhez ért, az nem álláshirdetésre jelentkezik, hanem kapcsolatai alapján megy át más cégekhez.
    Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?

    Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak ? Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie. De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért, vagy ultraprofi embereket, aki vagy mennek el máshova, vagy ismerősök által váltanak, ez közröhely.

    Visszatérve az eredeti gondolatra. A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban.

    Azt pontosan értem, hogy jó lenne a cégeknek, ha tonnaszámra válogathatnának a SAP rendszergazdák, és a kb. 5 ember által ismert rendszerek használatában tapasztalt emberek között, de nem ilyen a helyzet. Ha nem hagyják, hogy kezdők is elhelyezkedjenek, akik kitanulnák a szakmát - akár a németeknél, akár nálunk - akkor nem kéne károgni, hogy IT szakember hiány van. Hiány ugyanis nincs, van elég IT szakember, csak foglalkoztatási hajlandósággal van problémája a cégeknek.
  • Sanyix #39
    "merthogy ők angolszász szabványok alapján dolgoznak."

    Ilyen hülyék lennének ők is?
  • bakagaijin #38
    Nemtom, de az arabok/kínaiak elsősorban US/UK tapasztalattal rendelkező építész/gépész embereket keresnek, merthogy ők angolszász szabványok alapján dolgoznak. Aztán lehet, hogy ez nem tér el annyira, és fals igényeik vannak, erről beszélgethetünk :).
  • Molnibalage #37
    "...vagy gépésszel..."

    Hát én gépész leszek, de rohadtul nem vettem észre ezt.
  • Molnibalage #36
    "lehet hogy a párbeszédnél megbuknék, mert olyan hülye témákat tudnak adni, amiről még magyarul sem tudok 2 szónál többet beszélni"

    Pontosan így van. Haditech-ről el tudnék élőszóban is fecsegni egész jól, de emberi kapcsolatokról és palacsintasütésről már nem...
  • bakagaijin #35
    Olvasgatom a beírásokat és el vagyok hűlve. Pár dolog: előszöris, egyetlen helyet láttam eddig ahol a nyelvet mint papírt kérték: az állami szektor. Az összes többi helyen elbeszélgetés van, második-harmadik körben a a külfi főnökkel is. Hogy miért is fontos a nyelv? Nos, mert csak a Te kedvedért nem fogják a speckót, az ügyféllevelezést, az összes céges belső rendszert, dokumentációt, meg minden mást lefordítani magyarra.

    Az IT-nek megvan az a hatalmas előnye, hogy a butított angol az kvázi közös nyelv, és az ipar tele van közös szabványokkal. Beszélgess egy építésszel vagy gépésszel, hogy országonként (ország-csoportonként) mennyire változnak a szabványok (pénzügyest vagy jogászt nem is említek).

    A németeknek ez a sírása erősen nincs szinkronban a bevándorlási policy-jükkel, megjegyzem US is sír, olyannyira hogy pl. Mr. Gatyesz személyesen lobbizott azért, hogy megnöveljék a munkavállalási kvótákat. Másik oldalról látni kell, hogy minden nagyobb cég az IT-t outsource-olja egyre keletebbre. Németek előszeretettel jönnek Mo-ra, idén pl. két cégről is tudok aki felszámolja tevékenységét egy-egy német városban és full áttelepíti őket Pestre és egyéb pár évvel ezelőtt belépett EU-s városokba. De a elég sokan már túlléptek ezen, az oroszokhoz mennek. Ők ócsóbbak (jórészt az alacsonyabb adó meg a szocháló hiánya miatt), matekból elég táposak szoktak lenni (ez meg az oktatási rendszer miatt van), nincs meg az a fluktuáció mint nálunk (nagyobb a túltermelés szakemberben, válogathatnak), és általában véve nem szoktak pampogni hogy ez így nem jó, meg azt inkább úgy kéne csinálni. Házi feladat: mutass olyan IT céget, aki még nem próbálkozott oroszokkal. (Van ilyen, de nem túl sok :)).

    Ojrópai embernek tehát ha IT-mérnökségből akar megélni, akkor muszáj mellé letennie valamit az asztalra. Pl. hogy beszélni sok nyelv, és le tud zsírozni ügyféllel minimum technikai dolgokat. Vagy management, vagy egyéb szakterületi ismeretek (vegy, gép, bio, pénz, valami amire igény van.) Programozni elég sok ember tud, de mire megtanulja egy-egy adott szektor ismeretét az pár év. Emiatt egyre inkább a rabszolga-meló felé tendálódik a világ (lássuk be, a prog nyelveket is ezirányba fejlesztik), azaz olyan kis szeletkékre szabdalni a feladatot amennyire csak lehet. Az üzleti logika meg a modell ne is látszódjon belőle mert még a végén eladják a konkurrenciának, és majd valakik egymástól jól szeparáltan párezer km-re majd jól lefelejlesztik a kis szeletkéket egy marék banánért. Erre szakosodott cégek is vannak egyébként... Kezd emlékeztetni egy sweatshop-ra? Annyi helyzetelőny van, hogy már elnézést, de fehér ember vagy, és úgy gondolják a kultúra közelebb van a sajátjukhoz. Emiatt talán egy kicsit jobban is bíznak bennünk és más ojrópaiban, mint egy orosz, indiai, akárki másban.

    Bocsi, ha hosszú voltam :).
  • turul16 #34
    A TV az oka, mint mindennek.
    Bele verik buta szinészek, és forgatókönyv írok az emberek fejébe, hogy matek az nehéz, tudósnak lenni szar, mérnökök gyíkok.

    A főbb szereplők jelentős többségének gondjai voltak a matekkal és real tárgyakkal, ez a példakép.
  • Commandante #33
    Picit pontosítanék: átlagnál érezhetően nagyobb ABSZTRAKT IQ-ra van szükség. Amúgy egyetértek.

    Anno nálunk az ELTE TTK alk.mat.-ról kb 35-40 ember bukott ki az elsö 3 félévben az algebrának köszöhetöen. Közülük nem egy az infós szakon tünt fel ismét. Az ilyet én nem értem. Aki a sima algebrához is hülye, az menjen inkább bölcsésznek.