Gyurkity Péter

Az alapvető tudást hiányolják a brit pályakezdőknél

A brit munkaadók igen elégedettek a frissen végzettek IT-ismereteivel, amelyek gyakran a főnökök fölé helyezik tudásban az új alkalmazottakat. Hiánycikk viszont az alapvető matematika és az anyanyelv helyes használata.

A Confederation of British Industry (CBI) által elvégzett felmérésben a középszintű oktatást elvégzett fiatalok teljesítményét mérték fel, elsősorban újdonsült munkaadóik véleményének kikérésével. A GCSE-t, vagyis a magyar érettségi körülbelüli brit megfelelőjét megszerzett mai fiatalok igen jól teljesítenek az informatikai területén, amelyen belül idejekorán megszerzik az alapvető ismereteket - ugyanaz azonban nagyon is hiányzik a nyelv helyes használata és a matematika terén, amely annak bizonyítéka, hogy ellentétes helyzet állt elő.

A válaszokból kiderült, hogy a fiatalokat foglalkoztató munkaadók 90 százaléka több mint elégedett azzal, ahogy az újoncok elboldogulnak a számítástechnikában. Ehhez nyilván nagy segítséget kapnak az olyan népszerű eszközöktől, mint a hordozható zenelejátszók, a közösségi weboldalak, valamint a mobiltelefonok, amelyek idejekorán megtanítják őket az alapvető funkciókra és lehetőségekre. Ezzel a mai fiatalok olyan előnyre tesznek szert, amelyre korábban nem volt lehetőség, és sok esetben főnökeiknél is könnyebben eligazodnak az IT-tudást valamennyire igénylő feladatokban.

A helyzet azonban nem ilyen rózsás, ha a nyelvhelyességet, vagy a matematikát nézzük. E két területen a tanulók kevesebb mint fele tud közepes vagy annál jobb eredményt elérni tanulmányai alatt.

Amikor pedig első munkahelyükre kerülnek, kiderül, hogy nem tudnak fejben összeadni, kivonni, és olykor az anyanyelv tiszta és érthető használata is problémákat okoz. A munkaadók fele jelezte elégedetlenségét ezen a területen, kiemelve, hogy a fiatalok súlyos hiányosságoktól szenvednek. Több mint kétharmaduk teszi hozzá ehhez, hogy az iskolát elvégzettekből teljes mértékben hiányzik az üzleti érzék.

Márpedig éppen a jól képzett és teljesítőképes munkaerő az, amire a szigetország illetékesei szerint szükség lenne ahhoz, hogy talpon maradjanak a versenyben. Ellenkező esetben az olcsó indiai és egyéb országokból érkező konkurensek teljesen lenyomják majd a brit próbálkozókat és a versenyképesség elvesztése súlyos következményekkel járhat a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AZTA #19
    *rigidus
  • AZTA #18
    te figy most nem kötekedésből kérdem de mennyire néztél te a távolba hogy láttad a csávót, és 20perc kellett hogy odaérj? :D
  • Molnibalage #17
    Hát igen.... Fater repülőgépszerelő és dolgozott együtt már mindenféle európai fickókkal. Hajtóműcserénél ők már leszedték és felrakták az újat, a németek még le sem szedték... Inkább beszálltak segíteni, mert már jöttek volna haza és nem akartak a bénákra várni.
  • remark #16
    Szoftverfejlesztes Hollandiaban nagycegnel - detto.
  • gplay #15
    Irány Európa! XD LOL
  • rigidus #14
    Nekem nem kell bemutatni a briteket, a tobbseguk tenyleg nagyon sotet. Kocsiban bent ul a familia, beallunk a felkilometeres dugoba ahol egy heten egyszer van zold lampa. Mellette a parhuzamos uton egyetlen egy auto sincs, de meg gyalogost sem latni a jardan. Az ut uresen tatong. Unokatesomtol kerdem most mi a rakert varunk ezekre a birkakra, fordulj be balra, 50m mulva jobbra aztan menjunk mar haza. Erre az ember meg azt gondolna szonelkul tortenik a dolog, de nem. Ugyan atmegy a parhuzamos utra es fel perc mulva mar el is hagyjuk a kocsisort, de feluton hazaig azt dumalgattak, hogy ez micsoda "nagyszeru otlet" volt...

    Masik szitu. Gyalog megyek a jardan egy eleg hosszu osztottpalyas varosi bevezeto utszakaszon. A forgalom mindket oldalon viszonylag folyamatos. Elnezek a tavolba, csavo all a jardan az en oldalamon, fogja a biciklijet es szemei szugeraljak az utat. Kb. 15-20 perc mulva odaertem ahol a csavo meg mindig all. Elnezek jobbra, semmi. Atsetalok az ut kozepeig a fuves jardaszigetre, megvarom mig elmegy az egy-ket kocsi, elnezek balra, semmi, vegul atsetalok a masik jardara. Visszanezek az ut iranyaba, akkor latom, hogy a csavo tolja at a biciklijet a jardaszigetre es a boldogsagtol a szaja szeleit a fuleire akasztotta. Hat akkor esett le, hogy ez miert allt ott negyed oraig: arra vart, hogy a 2x2 savos uttest felszabaduljon mig o atsetal.
  • BlackRose #13
    És elfelejtettem mondani, hogy a britek minden bolhából elefántot csinálnak, amikor megjelenik egy probléma (szoftverfejlesztésről van szó, és ez nem üres duma ez az én tapasztalatom), kb. 3 órán át tanulmányozzák, összehordanak mindenféle baromságokat, hogy miért, hogyan stb. a megoldást keresik (teamwork, brainstorming, anyámtyúkja - nem vagyok ellene sőt használom, de csak ott ahol kell), na most ugyanezt a problémát a ruszki kb. 10 perc allatt segítség nélkül egymaga megoldja és nem is gondolja, hogy valami nagy dolog (hiszen 10 perc meló volt). Most a britek persze 3-an 3 órán át vizsgálják az ügyet, aztán ha megtudják oldani akkor az kb. 3-uknak 1-2 napjába kerül... a ruszki mondom 10 perc kész. Na most akkor egy kérdés vetődik itt fel, hogy miért olyan pofátlanul drága minden nyugaton? Mert a produktivitás olyan alacsony, hogy az szinte siralmas, ahol gépek termelnek, ott nincs baj, de ahol emberek "dolgoznak" ott nagy a baj. És persze ha megoldják a problémát akkor vastapsot is várnak a nagy fizetés mellé, mert kérem szépen egy bonyolult dolgot oldottak meg amely 3-uknak 2 napjukba került... mondom a ruszki már rég elfelejtette miről is van szó és azóta vagy 40 hasonló problémát oldott meg mindet a maga 10-10 percével...

    EZ NEM TRÉFA!
  • pedrohsi #12
    szerintem inkább mi vagyunk az idióták, hogy elhisszük a politicskének hogy ez a jó - már aki elhisz (és sajnos sokan)
  • Wittgen #11
    Bazz, ez a nyugat, nálunk meg a dilis politikusok szorgalmazzák a nyugati minta bevezetését. Azt mondják, hogy régen szar volt az oktatás, most viszont egyre jobb lesz, meg ilyenek...blabla...mostani diákok számológép nélkül már nem tudnak össze dni 12+13-at fejben. Szerintem régebben (80-as évek vége, 90-es évek eleje) sokkal jobban megtanítottak minket mindenre+még a szám.gépekhez is értettünk (páran :)

    Nyelvhasználat...bazzz, ha nem a szabályoknak megfelelően írod a nyelvvizsgát elhasalsz...külföldön meg közben mi magyarok profok lennénk a nyelvben, legalábbis a cikk szerint...

    Idióta nyugat, csak ezt tudom mondani...az idióták képzőtégelye.
  • Darth Sith #10
    "Amikor pedig első munkahelyükre kerülnek, kiderül, hogy nem tudnak fejben összeadni, kivonni,"
    ezek után, hogy várjuk el, hogy talán a picit az általános iskola 5. osztálynál komolyabb matekot megértsék? nem hogy megértsék a középiskolai matekot, amely még mindig a béka segge alatt van az egyetemihez képest.. Régen azért ez nem egészen így volt.. vagy..?