• b10
    Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Nálunk is, és Németországban is ugyanúgy sírnak, hogy szakember hiány van.

Ismerettsége nem mindenkinek van, ezért marad a profession.hu, jobline.hu, és más álláshírdető oldalak. Vajon hány informatikus kereshet más állást Magyaroszágon ? Szerintem több ezren lehetnek + tegyük hozzá az évente végzős egyetemek és főiskolák több száz friss diplomásait.

Ehhez képest a profession.hu-n van masszív 620 IT álláshírdetés. Ebből kb. 30% Helpdeses kulimunka 80-120 nettóért, ami felejtős. A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől (pl: 5 év tapasztalat valamilyen SAP modul használatában, sosem hallott 3-4 betüs rendszerek ismerete, stb) hogy aki ezekhez ért, az nem álláshirdetésre jelentkezik, hanem kapcsolatai alapján megy át más cégekhez.
    Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?

Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak ? Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie. De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért, vagy ultraprofi embereket, aki vagy mennek el máshova, vagy ismerősök által váltanak, ez közröhely.

Visszatérve az eredeti gondolatra. A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban.

Azt pontosan értem, hogy jó lenne a cégeknek, ha tonnaszámra válogathatnának a SAP rendszergazdák, és a kb. 5 ember által ismert rendszerek használatában tapasztalt emberek között, de nem ilyen a helyzet. Ha nem hagyják, hogy kezdők is elhelyezkedjenek, akik kitanulnák a szakmát - akár a németeknél, akár nálunk - akkor nem kéne károgni, hogy IT szakember hiány van. Hiány ugyanis nincs, van elég IT szakember, csak foglalkoztatási hajlandósággal van problémája a cégeknek.