BiroAndras#42
"Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben."
Pedig ha értessz is valamihez, és nem csak papírod van róla, akkor tényleg nem nehéz. Persze ismerettség nélkül ne akarj azonnal jó állást. Először keress valami nem túl gázos állást, amiből alapszinten meg tudsz élni, aztán azt ugródeszkának használva már sokkal könnyebben találhatsz a képességeidnek megfelelően fizető állást. Magyarországon valmamiért a cégek félnek a pályakezdőktől, de ha dolgoztál pár hónap akárhol, akkor máris 10x jobbak az esélyeid. Ráadásul ha már keresel X összeget, akkor az interjún teljes lelki nyugalommal mondhatod, hogy adjanak annál többet, vagy felejtsenek el. Ezen a ponton már nem vagy kiszolgáltatva nekik, hanem gyakorlatilag egyenlő félként tárgyalhattok. Persze csak akkor, ha valóban szakembernek vesznek fel, és nem takarítónak.
Meg ha már bekerültél a szakmába, akkor rohamosan gyarapodni fog az ismerettséged, és ha jómunkásember vagy, akkor hallani fognak rólad más cégeknél, és esetleg meg is keresnek jó ajánlatokkal. Vagy ha állást keresel, nem kell a hirdetéseket böngészned, mert a kapcsolataid révén közvetlenül értesülhetsz a jó lehetőségekről.
"Ismerettsége nem mindenkinek van"
De nem nehéz szerezni. Pl. rengeteg különféle közösség létezik, amiknek a tagjaként megismerkedhetsz a megfelelő emberekkel. Vagy elő lehet szedni a régi osztálytársakat, ismerősöket, végszükség esetén a szülők kapcsolatait.
"A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől"
Ezeket nem kell túl komolyan venni. Ha egyébként az állás jellege alapján úgy érzed, hogy neked való, akkor érdemes jelentkezni, és elbeszélgetni velük, hogy a feltételek közül melyiket emnnyire gondolták komolyan. Néha az egzotikus rövidítéseknek semmi köze a tényleges munkához, csak a HR-es elvtárs összedobott párat, hogy komolyabbnak tűnjön a hírdetés.
"Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?"
Lehet, hogy 5000 álláskereső van, de aki valóban szakembernek nevezheti magát ezek közül, az jó ha 50.
És jó szakemberből valóban hiány van, ezt én is tapasztalom. Pl. a mostani projektünkhöz is alig találtunk embereket, pedig a fizetés a minimálbér okszorosa.
"Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak?"
Nem jók. Túl sok a hirdetés, nincs normális szűrés, és gyakorlatilag semmi infó az állásokról. Nekem szerencsére volt annyi ismerettségem, hogy egyből viszonylag jó helyre kerültem.
"Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie."
Valószínűleg sok ilyen van, csak a halom szemét közt nehéz megtalálni.
"De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért"
Végszükség esetén az is valami. Aztán ott nekiállhatsz kapcsolatokat gyűjteni, és kis szerencsével hamar jó állást találsz.
"A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban."
Szerintem nem. A szükséges tudás nem az elváráson múlik, hanem az elvégzendő munkán, és a megkívánt minőségen. A hírdetésekben felsorolt elvárásokkal nem kell törődni, ha tényleg nem vagy alkalmas, az úgyis kiderül egy rövid beszélgetés után.
A fő probléma az szerintem, hogy (az informatikában legalábbis) az iskola elvégzése nem tesz szakemberré. Ahhoz, hogy tényleg jól el tudd végezni a munkádat, önállóan is kell tanulni, illetve még az iskola alatt gyakorlati tapasztalatot kell szerezni.