Berta Sándor

Több külföldi munkavállalót szeretne Bill Gates

Az Egyesült Államok belátható időn belül elveszítheti verenyképességét a világ hardver- és szoftverpiacán - erre figyelmeztett az amerikai szenátus meghallgatásán a Microsoft társalapítója.

Bill Gates rámutatott, hogy már korábban is igyekezett felhívni a vezetők figyelmét a problémára és javasolta, hogy minél több külföldi szakembert győzzenek meg az amerikai munkavállalásról. "Meg kell nyitnunk az ajtót a tehetséges tudósok és mérnökök előtt, akik itt élni, dolgozni és adózni akarnak, különben ezek a szakemberek máshová mennek majd el pénzt keresni. Naponta látom a bevándorlási politikánk negatív hatásait a Microsoftnál" - jelentette ki Bill Gates.

Panasza szerint indiai és kínai tudósok és mérnökök több mint öt évet várnak a zöld kártyára, vagyis az amerikai munkavállalási engedélyre. "Az idei évre érvényes H1-B vízumok már négy hónapja kimerültek és az üzleti esztendő még meg sem kezdődött. 2008-ra még rosszabb lehet a helyzet. A Microsoftnál idén először nem fogunk tudni elég vízumot biztosítani az érdeklődő hallgatóknak és frissen végzett szakembereknek" - szögezte le beszédében a cég társalapítója.

Az Egyesült Államokban egyre kevesebben érdeklődnek a természettudományos szakok, a matematika és a számítástechnika iránt. Éppen ezért nemcsak a vízumgyakorlat, de az amerikai oktatás megváltoztatására is szükség van. Az Egyesült Államoknak azt a célt kellene követnie, hogy lehetőleg minden gyermek rendelkezzen egyetemi vagy főiskolai végzettséggel. Középtávon, vagyis körülbelül 2015-ig a tudományos, a technológiai és a matematikai szakokon meg kellene duplázni a hallgatók számát. Ehhez azonban módosítani kell a tantervet és 10 000 új tanárt kellene munkába állítani.


Gates a bizottság előtt ismertette oktatási programját, amellyel Hillary Clinton szenátor és elnökjelölt is egyetértett. Számos adat bizonyítja, hogy a gyerekek unatkoznak az iskolákban és sok intézményben nincs elég számítógép és más technikai eszköz. "Ha Amerika versenyképességének helyzetéről beszélek, akkor nem csak büszkeség tölt el, hanem mély aggodalom is. Túl gyakran áldozzuk föl hosszú távú javainkat az ország rövid távú érdekeiért." Gates véleménye szerint évente tízezer új matematika tanárra és más tudományos oktatóra lenne szükség, továbbá arra, hogy 2015-re megduplázzák a műszaki, tudományos és matematikai szakokon végzők számát.

"Nem feledkezhetünk meg a technológia és az innováció központi szerepéről, hiszen ezek biztosíthatják az USA versenyképességét a XXI. században. Az informatikai és az egészségügyi szektorban nagy fejlődési tartalék van. Hiába vannak magán kezdeményezések, nagy jelentősége van az állam által támogatott kutatás-fejlesztésnek is. Utóbbi területen az Egyesült Államokat jelenleg megelőzi Kína és az Európai Unió is" - jelentette ki Bill Gates. "Az Egyesült Államok technológiai vezető szerepe nagyrészt azon múlik, hogy a szövetségi kormányzat mennyit fektet be az alapkutatásokba,". Úgy véli, hogy a következő hét esztendőben az Egyesült Államoknak évente tíz százalékkal kell növelnie az alapkutatásokra fordított összeget.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy hiány alakulhat ki a képzett munkaerőből és a vállalatok rá fognak kényszerülni arra, hogy olyan országokba vigyék a beruházásaikat, ahol nincs ilyen probléma. Ezáltal csökkenhetnek vagy teljesen megszűnhetnek azok a fejlesztések, amelyek az USA növekedését biztosítanák. Gates szerint teljesen értelmetlen az a szabályozás, amely szerint azoknak a külföldi diákoknak, akik az Egyesült Államokban folytatják a tanulmányaikat, akkor kell elhagyniuk az országot, amikor megkapják a diplomájukat. "Ha beruházunk a külföldi diákok oktatásába, akkor miért hajítjuk ki őket akkor, amikor a befektetés kezdene kifizetődni az amerikai gazdaság számára?" - kérdezte.

A különleges vízumok érvényessége most hat év és jelenleg 65 000 külföldi szakember tanulhat, illetve dolgozhat amerikai cégeknél. Ennél azonban sokkal több, akár 300 000 szakmai bevándorlóra lenne szükség. Bernie Sanders szenátor ugyanakkor rámutatott, hogy az elmúlt években különböző indokok miatt összesen 600 000 informatikai szakembert rúgtak ki a munkahelyéről. A WashTech szakmai szakszervezet adatai szerint nagyon sokan még most is munkanélküliek és a Microsoft a külföldi alkalmazottakkal akarja elérni a bérek csökkentését. A Microsoftnál egy informatikai szakértő átlagosan évente 100 000 amerikai dollárt keres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #26
    Az amcsibeli nehany hires egyetemen nagyon sok penzbol gazdalkodhatnak, es tenyleg jo hallgatoik vannak jo tanarokkal, jol feszerelt laborokkal.
  • Ronny #25
    különböző
  • Ronny #24
    az sem mindegy hol szerezte az amcsi a papírját. A többszáz külömböző szintű papírt kiadó intézmény közül tényleg csak pár tucat az ami nemzetközi szinten is versenyképes. A legjobb egyetemeik tényleg a világ élvonalába tartoznak, ezt kár is vitatni, de a cikk nem erről szólt:)
  • SmallGreenET #23
    Sztem nem kéne ilyen lazán lefikázni amerikai felsőoktatást! Kezdjetek el statisztikákat olvasgatni, s lehet leesne az állatok (tudományos eredmények, kutatások, publikációk...)! Olyan nagyon büszkén verjük a mellünket a magyar oktatás színvonala miatt, holott a legtöbb területen a képzés alatt nem tanulnak meg gondolkodni és alkotni a hallgatók. Nem is beszélve arról, hogy napról napra csökken a színvonal, köszönhetően a tömegképzésnek s a kormányok "áldásos" tevékenységének.
    Azon végképp felesleges vitázni, hogy a csak 50, 100, vagy 200 éves egyetem mitől lenne rosszabb egy 500 évesnél, ahol akkoriban kb 30-40 vándordiák tanulgatott. A lényeg a jelen és a közelmúlt, az oktatók felkészültsége s a tehetséges diákok.
    Végül azért, mert az átlag amerikai totál hülyének van nézve, attól még a diplomások lehetnek ám értelmes emberek. Meg aztán nálunk olyan rózsás a helyzet? :)
  • valamit #22
    attól még szép hagyományai lehetnek arrafelé az egyetemi sportnak
  • sathinel #21
    És angliából ered a foci, és a rugby, de mégsem erről szól az egyetem. Persze sprot kell, és jó sportoló, de egy országot nehezen tunak fejleszteni sportolók.
  • sathinel #20
    Ok de az Európai egyetemek már működtek. Pl oxford.
  • valamit #19
    a Harvardot 1636-ban alapították, lassan tehát 400 éve (371)

    talán itthon sincs olyan egyetem, ami azóta folyamatosan működne, szal. csínján szóljuk le
  • cateran #18
    Jó nagy hagyományai lehetnek az egyetemi sportnak........hány 100 éves is az 1.egyetem arrafelé? Olyan 250 évre taksálnám max.,az meg aztán hűha......
  • NEXUS6 #17
    A nyugati világ megingása egyrészt demográfiai/szociológiai/kultúrális, másrészt gazdasági/elosztási természetű. Ez a két oldal persze összefügg.

    A fehér lakosság egyszerűen fogy, Amerikában is csak azért növekszik a népesség, mert számolatlanul nyomulnak be a bevándorlók az országba. És ez is főleg latinokat jelent.

    A fogyás egyszerűen arra vezethető vissza, hogy a nyugati ember mércéjével nem képes annyit keresni, mert pl a világpiacon a munkaerő ára olyan alacsony, hogy normális, az elvárásainak megfelelő egzisztenciával bíró családot építsen fel, ezért aztán nem is vállal gyereket. Ez főleg elosztási jellegű probléma. És persze erkölcsi is, mert viszont a szociális támogatást is inkább az alsóbb néprétegek érdemlik meg ugye, akik ugyan hajlandóak a gyerekvállalásra is ráadásul, de kultúrálisan viszont eltérőek.

    És ezzel a kör bezárult. A fehér lakosság gyerekvállalási kedve csak roppant erős állami programokkal lenne fellendíthető, hiszen a vállalatok nem hajlandók többet fizetni az embereknek. A fehér lakosság öregedik, ami még jobban megterheli az állami támogatási rendszert, ami arányaiiban még inkább a nagyon rászorulóknak fog kedvezni, a kevesebből ők kapnak többet.

    Nincs itt semmi elfogyó meghódítható terület meg ilyenek, egyszerűen a fehérek egy gazdasági/kultúrális/demográfiai csapdában vannak. Viszonylagosan túl magasak az elvárásaink.

    BG is lobbizhat a bevándorlóknak, de ha a fehér seggét és a gyerekei fehér seggét akarná menteni, jobban tenné ha nem csak az igazgatótanácsnak, hanem az Amcsiban élő munkaerőnek is többet adna, és nem a bevándorlók igényeihez mérné a munkadíjat.
    Monnyuk jól mondja az oktatást kell nyomatni felfelé, csakhogy ugye ki fog informatikásnak menni, ha a béreket meg a bevándorlók lenyomják.