42
  • BiroAndras
    "Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben."

Pedig ha értessz is valamihez, és nem csak papírod van róla, akkor tényleg nem nehéz. Persze ismerettség nélkül ne akarj azonnal jó állást. Először keress valami nem túl gázos állást, amiből alapszinten meg tudsz élni, aztán azt ugródeszkának használva már sokkal könnyebben találhatsz a képességeidnek megfelelően fizető állást. Magyarországon valmamiért a cégek félnek a pályakezdőktől, de ha dolgoztál pár hónap akárhol, akkor máris 10x jobbak az esélyeid. Ráadásul ha már keresel X összeget, akkor az interjún teljes lelki nyugalommal mondhatod, hogy adjanak annál többet, vagy felejtsenek el. Ezen a ponton már nem vagy kiszolgáltatva nekik, hanem gyakorlatilag egyenlő félként tárgyalhattok. Persze csak akkor, ha valóban szakembernek vesznek fel, és nem takarítónak.
    Meg ha már bekerültél a szakmába, akkor rohamosan gyarapodni fog az ismerettséged, és ha jómunkásember vagy, akkor hallani fognak rólad más cégeknél, és esetleg meg is keresnek jó ajánlatokkal. Vagy ha állást keresel, nem kell a hirdetéseket böngészned, mert a kapcsolataid révén közvetlenül értesülhetsz a jó lehetőségekről.

"Ismerettsége nem mindenkinek van"

De nem nehéz szerezni. Pl. rengeteg különféle közösség létezik, amiknek a tagjaként megismerkedhetsz a megfelelő emberekkel. Vagy elő lehet szedni a régi osztálytársakat, ismerősöket, végszükség esetén a szülők kapcsolatait.

"A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől"

Ezeket nem kell túl komolyan venni. Ha egyébként az állás jellege alapján úgy érzed, hogy neked való, akkor érdemes jelentkezni, és elbeszélgetni velük, hogy a feltételek közül melyiket emnnyire gondolták komolyan. Néha az egzotikus rövidítéseknek semmi köze a tényleges munkához, csak a HR-es elvtárs összedobott párat, hogy komolyabbnak tűnjön a hírdetés.

"Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?"

Lehet, hogy 5000 álláskereső van, de aki valóban szakembernek nevezheti magát ezek közül, az jó ha 50.
    És jó szakemberből valóban hiány van, ezt én is tapasztalom. Pl. a mostani projektünkhöz is alig találtunk embereket, pedig a fizetés a minimálbér okszorosa.

"Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak?"

Nem jók. Túl sok a hirdetés, nincs normális szűrés, és gyakorlatilag semmi infó az állásokról. Nekem szerencsére volt annyi ismerettségem, hogy egyből viszonylag jó helyre kerültem.

"Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie."

Valószínűleg sok ilyen van, csak a halom szemét közt nehéz megtalálni.

"De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért"

Végszükség esetén az is valami. Aztán ott nekiállhatsz kapcsolatokat gyűjteni, és kis szerencsével hamar jó állást találsz.

"A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban."

Szerintem nem. A szükséges tudás nem az elváráson múlik, hanem az elvégzendő munkán, és a megkívánt minőségen. A hírdetésekben felsorolt elvárásokkal nem kell törődni, ha tényleg nem vagy alkalmas, az úgyis kiderül egy rövid beszélgetés után.
    A fő probléma az szerintem, hogy (az informatikában legalábbis) az iskola elvégzése nem tesz szakemberré. Ahhoz, hogy tényleg jól el tudd végezni a munkádat, önállóan is kell tanulni, illetve még az iskola alatt gyakorlati tapasztalatot kell szerezni.
  • mrzool
    És? Le kéne szokni arról a kedves magyar átlagnak, hogy az iskolában megszerzett papírjukkal akarnak elhelyezkedni, aztán meg hőbörögnek, hogy senkinek sem kellenek.

Hát tessék már az egyetem/főiskola alatt is továbbtanulni, specializálódni, dolgozni! Aki hőbörög, az meg menjen helpdeskesnek, ha az derogál, akkor még utcaseprőkre is szükség van, elég mocskos az ország.
  • b10
    Nem tudom más hogy van ezzel, de amikor azt olvasom, hogy Magyarországon az IT szektorban könnyü elhelyezkedni, és könnyü jó állást találni, akkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Nálunk is, és Németországban is ugyanúgy sírnak, hogy szakember hiány van.

Ismerettsége nem mindenkinek van, ezért marad a profession.hu, jobline.hu, és más álláshírdető oldalak. Vajon hány informatikus kereshet más állást Magyaroszágon ? Szerintem több ezren lehetnek + tegyük hozzá az évente végzős egyetemek és főiskolák több száz friss diplomásait.

Ehhez képest a profession.hu-n van masszív 620 IT álláshírdetés. Ebből kb. 30% Helpdeses kulimunka 80-120 nettóért, ami felejtős. A maradék hírdetésben meg általában olyan speciális elvárások vannak a jelentkezőktől (pl: 5 év tapasztalat valamilyen SAP modul használatában, sosem hallott 3-4 betüs rendszerek ismerete, stb) hogy aki ezekhez ért, az nem álláshirdetésre jelentkezik, hanem kapcsolatai alapján megy át más cégekhez.
    Meg amúgy is, van kb. 500 állás kb. 5000, új állás kereső IT szakembernek, ez nem röhejes ?

Akkor meg minek is kellenek az álláshirdetéses oldalak ? Mert ha jók lennének, akkor általános informatikai ismerettel, némi rendszergazdai tapasztalattal + programozással megoldható munkákkal kellene tele lennie. De ez, ami most van, hogy vagy helpdeskes/ügyfélszolgálatosokat keresnek sz*r fizuért, vagy ultraprofi embereket, aki vagy mennek el máshova, vagy ismerősök által váltanak, ez közröhely.

Visszatérve az eredeti gondolatra. A németeknél és nálunk Magyarországon is nem az a baj, hogy nincs elég IT szakember, hanem az, hogy olyan tudást várnak el, ami csak kevés ember van az országban.

Azt pontosan értem, hogy jó lenne a cégeknek, ha tonnaszámra válogathatnának a SAP rendszergazdák, és a kb. 5 ember által ismert rendszerek használatában tapasztalt emberek között, de nem ilyen a helyzet. Ha nem hagyják, hogy kezdők is elhelyezkedjenek, akik kitanulnák a szakmát - akár a németeknél, akár nálunk - akkor nem kéne károgni, hogy IT szakember hiány van. Hiány ugyanis nincs, van elég IT szakember, csak foglalkoztatási hajlandósággal van problémája a cégeknek.
  • Sanyix
    "merthogy ők angolszász szabványok alapján dolgoznak."

Ilyen hülyék lennének ők is?
  • bakagaijin
    Nemtom, de az arabok/kínaiak elsősorban US/UK tapasztalattal rendelkező építész/gépész embereket keresnek, merthogy ők angolszász szabványok alapján dolgoznak. Aztán lehet, hogy ez nem tér el annyira, és fals igényeik vannak, erről beszélgethetünk :).
  • Molnibalage
    "...vagy gépésszel..."

Hát én gépész leszek, de rohadtul nem vettem észre ezt.
  • Molnibalage
    "lehet hogy a párbeszédnél megbuknék, mert olyan hülye témákat tudnak adni, amiről még magyarul sem tudok 2 szónál többet beszélni"

Pontosan így van. Haditech-ről el tudnék élőszóban is fecsegni egész jól, de emberi kapcsolatokról és palacsintasütésről már nem...
  • bakagaijin
    Olvasgatom a beírásokat és el vagyok hűlve. Pár dolog: előszöris, egyetlen helyet láttam eddig ahol a nyelvet mint papírt kérték: az állami szektor. Az összes többi helyen elbeszélgetés van, második-harmadik körben a a külfi főnökkel is. Hogy miért is fontos a nyelv? Nos, mert csak a Te kedvedért nem fogják a speckót, az ügyféllevelezést, az összes céges belső rendszert, dokumentációt, meg minden mást lefordítani magyarra.

Az IT-nek megvan az a hatalmas előnye, hogy a butított angol az kvázi közös nyelv, és az ipar tele van közös szabványokkal. Beszélgess egy építésszel vagy gépésszel, hogy országonként (ország-csoportonként) mennyire változnak a szabványok (pénzügyest vagy jogászt nem is említek).

A németeknek ez a sírása erősen nincs szinkronban a bevándorlási policy-jükkel, megjegyzem US is sír, olyannyira hogy pl. Mr. Gatyesz személyesen lobbizott azért, hogy megnöveljék a munkavállalási kvótákat. Másik oldalról látni kell, hogy minden nagyobb cég az IT-t outsource-olja egyre keletebbre. Németek előszeretettel jönnek Mo-ra, idén pl. két cégről is tudok aki felszámolja tevékenységét egy-egy német városban és full áttelepíti őket Pestre és egyéb pár évvel ezelőtt belépett EU-s városokba. De a elég sokan már túlléptek ezen, az oroszokhoz mennek. Ők ócsóbbak (jórészt az alacsonyabb adó meg a szocháló hiánya miatt), matekból elég táposak szoktak lenni (ez meg az oktatási rendszer miatt van), nincs meg az a fluktuáció mint nálunk (nagyobb a túltermelés szakemberben, válogathatnak), és általában véve nem szoktak pampogni hogy ez így nem jó, meg azt inkább úgy kéne csinálni. Házi feladat: mutass olyan IT céget, aki még nem próbálkozott oroszokkal. (Van ilyen, de nem túl sok :)).

Ojrópai embernek tehát ha IT-mérnökségből akar megélni, akkor muszáj mellé letennie valamit az asztalra. Pl. hogy beszélni sok nyelv, és le tud zsírozni ügyféllel minimum technikai dolgokat. Vagy management, vagy egyéb szakterületi ismeretek (vegy, gép, bio, pénz, valami amire igény van.) Programozni elég sok ember tud, de mire megtanulja egy-egy adott szektor ismeretét az pár év. Emiatt egyre inkább a rabszolga-meló felé tendálódik a világ (lássuk be, a prog nyelveket is ezirányba fejlesztik), azaz olyan kis szeletkékre szabdalni a feladatot amennyire csak lehet. Az üzleti logika meg a modell ne is látszódjon belőle mert még a végén eladják a konkurrenciának, és majd valakik egymástól jól szeparáltan párezer km-re majd jól lefelejlesztik a kis szeletkéket egy marék banánért. Erre szakosodott cégek is vannak egyébként... Kezd emlékeztetni egy sweatshop-ra? Annyi helyzetelőny van, hogy már elnézést, de fehér ember vagy, és úgy gondolják a kultúra közelebb van a sajátjukhoz. Emiatt talán egy kicsit jobban is bíznak bennünk és más ojrópaiban, mint egy orosz, indiai, akárki másban.

Bocsi, ha hosszú voltam :).
  • turul16
    A TV az oka, mint mindennek.
    Bele verik buta szinészek, és forgatókönyv írok az emberek fejébe, hogy matek az nehéz, tudósnak lenni szar, mérnökök gyíkok.

A főbb szereplők jelentős többségének gondjai voltak a matekkal és real tárgyakkal, ez a példakép.
  • Commandante
    Picit pontosítanék: átlagnál érezhetően nagyobb ABSZTRAKT IQ-ra van szükség. Amúgy egyetértek.

Anno nálunk az ELTE TTK alk.mat.-ról kb 35-40 ember bukott ki az elsö 3 félévben az algebrának köszöhetöen. Közülük nem egy az infós szakon tünt fel ismét. Az ilyet én nem értem. Aki a sima algebrához is hülye, az menjen inkább bölcsésznek.
  • BlackRose
    Egyetértek. Különben ha ez a gond, amikor interview-re mész, beszélj angolul, mintha angol lennél, gondolom, hogy azoktól sem kéri senki a papírt :) Ha látják, hogy beszéled a nyelvet, nem kérdeznek a papírokról. A jelenlegi cégemnél nem, hogy az angol nyelv papírt nem kérték, hanem a szaktudást "bizonyító" papírt sem, telefonos interview, egy sor komoly kérdés... SQL, OOP, Web, Patterns stb. és mivel mindenről átfogóan tudtam beszélni (angolul) és még az előző hosszúéves karieremből példákat is tudtam mondani... meglett az ajánlat. Ennyire egyszerű... a végén egy dolog az ami számít ami igaz... csinálni kell. Persze nem fog mindég sikerülni, de ahogy az egyik haverom szokta mondani ha egy csajt akarsz az ágyadba az éjjel legalább 10-el kell beszélned az este :) ha nem csinálod, akkor magad mész haza aludni, így van ez minden dologban, ha csinálod eredmény is lesz.
  • BlackRose
    Szerintem aki megtanul tényleg programozni az útközben megtanul angolul ha akar ha nem, mert egyszerűen ezen a nyelven van az irodalom java, a dokumentáció, a help, a fórumok, a portálok stb. Szóval nem mondom, hogy nincs jó programozó aki nem tud angolul, de gondolom, hogy nagyon kevesen vannak. Ami pedig a szoftverfejlesztésben a kommunikációt illeti... alapjában 80% e-mail formában történik, tehát középfokú angol nyelvtudással is elboldogul aki jó programozó, aztán ha egy nemzetközi csapatban dolgozik néhány hónapon belül kicsiszolja a beszédet is.

Én egy amcsi szoftvercégnél dolgozok ahol az egy épületben levő 300+ fejlesztő kb. 30 nemzetből áll, mondhatom, hogy az amcsikat és briteket leszámítva a többiek viszonylag középfokon beszélik az angol nyelvet, tehát jómagam a jobbak közé tartozom, angolul teljesen önerőbül tanultam (nincs semmi formális angol nyeltanulásom (a suliban németet tanultam, az egyetemre meg már jobban beszéltem az angolt mint ahogy ott tanítottak - én nincs semmi nyelvizsgám, a főnököm amcsi aki egy telefonos interjú után ajánlatot adott) és gondolom a többiek nagy része is.

Programozás viszont más tészta, még nyelvet kb. mindenki tud tanulni, programozni nem tud mindenki tanulni, baromság elhitetni a gyerekekkel, hogy csak el kell végezni a sulit, egyetemet és programozó leszel. Programozni először is átlagnál érezhetően nagyobb IQ-ra van szükség, de ez csak a képlet kisebbik része, az ami egy jó programozó alapfeltétele az a kitartás, az új dolgok iránti érdeklődés és a türelem, az a dolog, hogy 100 órán át tévedsz és lépésről lépésre közeledsz a megoldáshoz nem igen mindennapi dolog a programozáson kívül. Programozásnál pedig ez az alapállapot, a "nem tudom" az alap állapot, mert amikor tudom akkor már nem érdekes, nem foglalkozok vele, megyek tovább és azt csinálom amit még nem tudok. Ha azt csinálod amit tudsz akkor már nem vagy, csak voltál programozó. Más területeken ez nem így van és ezt nehéz megérteni. De, hogy ezt valaki képes legyen napról napra csinálni, nagyon komolyan megkell tanulni az alapokat. Manapság kevés ilyen programozó van, a legtöbb az egy-két könyvből tanult valamit és most "programozó" aztán kb. 80% időt azzal tőltik, hogy elhárítsék a hibákat amelyeket maguk és a hozzájuk hasonlóak csináltak. Nagyon sok olyan cég van (főleg nagy cég) amely tele van ilyen amatőr programozókkal és ha egy tényleg jó programozó kerül közéjük, az előbb vagy utobb meglép mert egy olyan rendszerben jómaga is ugyanazt fogja csinálni, javítani a hibákat és minden új funkció implementálásakor 30% kódot átirni mert másképpen lehetetlen implementálni a dolgot.

Szóval a kérdés itt nem az, hogy van e elég szakember vagy nem (mert van), a kérdés, hogy a szakembereket körbeveszik ezekkel a negatív teljesítményű "programozókkal" és ez esetben a jó programozók teljesítménye is nagyon le van kezelve. És persze ide jön még a bürokratikus menedzsment... amelyről kár egyáltalán beszélni.
  • Sanyix
    Jaj lol elmehetnek a picsába a nyelvtudás követelésével. Azért, mert nem nyeltudást, hanem papírt kérnek róla. Én pl minden írott angol szöveget értek, még akkor is ha van benne pár ismeretlen szó, mert legtöbbször ki lehet logikázni mit jelent az a szó, más angol beszédét is megértem, ha normálisan tud beszélni, de ha elmennék egy nyelvvizsgára, lehet hogy a párbeszédnél megbuknék, mert olyan hülye témákat tudnak adni, amiről még magyarul sem tudok 2 szónál többet beszélni. Az érettségiből kiindulva gondolom így, mert ott pont ez volt, ha magyarul kellett volna beszélnem, akkor is csak 3 mondat jött volna össze, így 1 jeggyel rosszabbat kaptam, de persze nyelvvizsgán buktatnának. Én közben meg nyugodtan írogatok, és olvasgatok angol nyelvű fórumokon, és alkotok olyan mondatokat, hogy magam is meglepődöm honnan tudok ilyet. Merthogy az iskolákban a nyelvoktatás egy nagy rakás fos, semmit sem tanultam meg ott, szinte minden az angol nyelvű pc játékokból, és programokból tanultam.
  • BiroAndras
    "Programozóként végeztem, de nem tudok elhelyezkedni a szakmában mert kezdő vagyok, nem tudok angolul, nincs szakmai tapasztalatom...tanulnék én nyelvet dehát miből?"

Hogy végeztél nyelvtudás nélkül? Nekünk még kötelező volt a középfokú nyelvvizsga.
    Egyébként az iskolában viszonylag ingyen szoktak nyelvet tanítani.
    A szakmai gyakorlat hiánya nem olyan vészes, csak az első munkahelyért kell egy kicsit küzdeni, utánna már sima ügy (ha tényleg értessz hozzá).
  • Molnibalage
    Na erről beszélek, a mérnöknek nem "csevegnie" kell tudnia. Én végzős gépész vagyok a BME-n és még nincs nyelvvizsgám, de sok esetben csak angol nyelvű jegyzet van még méréshez is és tudom használni őket. Élőszóban "lassú vagyok", de írásban már jó vagyok.
  • Commandante
    Ezt a 85k-s határt soha sem értettem igazán. Szerintem elég sok magyar dolgozik a fritzeknek, és gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki 85k alatt keres. Vagy igen???

Tudomáson szerint az EU-n belül nem érvényes ez a szabály, ezzel csak a kínaiakat meg a japókat szivatják...
  • Wittgen
    Azért ez a 85e EUR összeg elég gáz...namost azt kell itt bizonyítani, hogy Mo-on keres a szaki évi 21.250e HUF-ot (havi 1.770e Ft) vagy azt, hogy kint keres 1 évben annyit??? De ha kintit kell figyelembe venni, akkor azt hogyan bizonyítja, hiszen nem dolgozhat, mivel nincs munkavállalóija, azt meg ugye akkor kap, ha bizonyítani tud.
    Mo-on meg nem sok szaki keres évi 21 milkót (max, ha politikus is mellette).
  • tom3030150
    Én is valami hasonlóra gondoltam csak nem tudtam így megfogalmazni :-).
  • Wittgen
    Hát igen, nálunk is az a baj, hogy hiába szövegelik az utóbbi 2 évben az okosok, hogy közgazdász/manager/tanár/bölcsész/jogász annyi van, mint égen a csillag, inkább szakmát kéne tannulni, nem vevő rá a fiatalság. Nézzetek körül. Politika hatására egyre több sírós szájú tanárt raknak utcára, egyre kevesebb a gyerek, egyre kevesebb tanár kell majd a jövőben, mégis sláger annak tanulni...pedig hülyéje, ha van esze pl elektromérnöknek tanulni, akkor azzal jobban járna.

Elég körülnéznem a településen és környékén: minden szak már 45-50 év vagy afölött van, fiatalok meg szinte nincsenek is. Ki fog itt bármit megcsinálni/javítani/létrehozni?? Pl a bölcsész lesz az, aki az autó fed.komputerének NYÁKját megkreálja???

Hál'isten oktatási rendszerünkben is a NYUGATOT majmoljuk, ami meg már eléggé haldoklóban van...
  • roliika
    Jó néha ilyet olvasni, hogy nem /csak/ mi vagyunk a kukák...ja itt sem vagyok tanulok. :)
  • DukeHT
    Egyet kell értnem, sőt az a legnagyobb baj, hogy a mérnők szakembertől nem azt a nyelvi szintet várják el hanem a müszaki nyelvet honorálják inkább.Mert amit egy magyar nyelvoktatásban/vizsgán kérnek számon azzzal az üzemben, irodában kitörölheted a nemesebik feledet.
  • UnnameD
    Technikusként remélem jól lehet majd keresni németbe. Már régóta hiány van a szakemberekből ez nem újdonság.
  • Commandante
    Nem osztom a véleményed, ugyanis pl. a németek dolgoznak, mint az állat. Húzóágazatban a 10-12 óra az átlag, de mentem én már haza hajnali fél 2-kor taxival, melóztam szombat hajnal 3:00-ig, hogy szombat reggelre meglegyen a dolog, volt már meeting-em 20:00-kor, és van haverom aki 6 héten át szombat-vasárnap is dolgozott. Tehát a munkabírással, dolgozni akarással nincs gond. Viszont buták és képzetlenek, mint a sz@r, már elnézést. Itt ha valaki jó munkaeröt akar, akkor vagy megpróbálja kifogni a legtehetségesebb németeket, vagy felvesz egy külföldit.
  • m1c1mack0
    Es miutan fel5 utan vegzett a japan csoka hazamegy, es rarant valami ultraperverz mangara a 10m^2-es lakasaban...
  • Darth Sith
    nem germániából írok :) csak volt ezzel a témakörrel kapcs jópár cikk, hogy nem csak a dajcsokra hanem szinte egész európára és a "fejlett" nyugatra jellemző ez. Míg indiában, meg oroszországban nagyon magasszinten képzett, dolgozni akaró fiatalokat termelnek ki. Tudod pl hogy néz ki egy átlagos japán napja? Ha náluk 8kor kezdődik a meló, akkor legkésőbb fél8ra beér, hogy átnézhesse mit kell megcsinálnia aznap, felkészülhessen, és 8:00kor már mindenki keményen melózik. Ha 4kor vége a munka időnek, fél5 körülre befejezik, mert nem hagyják félbe, hiszen ezt kitűzték napi melónak, akkor azt megkell csinálni, még ha tovább is maradnak. Nálunk pl a hasonló munkakörü meneddzserek, ha 8kor kezdődik a munka, fél9-9 felé beér, 10ig kávézik meg olvassa az újságot, 10 felé elkezd dolgozni, kb 12ig, utána 1ig ebédel, aztán pici szieszta meg netezés kb 2ig, aztán picit dolgozik, és fél4kor már nem találod meg sehol ha 4kor van vége a munkaidőnek. Ezért tartanak ő ott, mi meg itt.
  • assdf
    Szerintem rolinak azért igaza van részben most. Gyakorlatilag már a dinnyeszedő napszámostól is középfokú nyelvtudást követelnek miközben a büdös életben nem kell neki használnia az idegen nyelvet és bizony ezzel a gyakorlattal a cégek sokszor elesnek jó szakemberektől mert nem tudja elég jól az adott nyelvet de attól még lehet kiváló szakember és például egy gépészmérnöknél nem feltétlen szempont hogy tudjon jól angol hanem inkább az hogy értsen jól a gépekhez.

Másrészt meg a magyar felsőoktatás is olyan hogy aki onnan kijön az azzal a tudással elhelyezkedni nem tud úgy hogy értelmesen dolgozni is tudjon.
    Úgyanis a magyar oktatás = nulla gyakorlat.
    Innentől kezdve csak az lesz jó fiatal szakember, aki önmagától autodiktata módon tanulja meg a szakmát viszont ebben az esetben meg kérdés hogy mi a francnak az oktatás...

És a harmadik legsúlyosabb dolog az az hogy rengetegen mennek csirkeszakra, pl kommunikáció, manager meg hasonló "hangzatos" szakra amivel gyakorlatilag ki lehet törölni a seggét az embernek és csodálkoznak az ilyet szakot végzett fiatalok hogy max a mcdonalds vevő a képzettségükre és szivesen alkalmazza őket napi 12 órában pénztárosnak...
  • irkab1rka
    Lehet (biztos :), hogy zsírbunkó vagyok, de a nyelvtudás olyan mint a szarás. Kell az élethez, különben előbb-utóbb rossz lesz neked.
    Aki nem tanul nyleveket kb olyan, mintha tanyán élne és bejelentené, hogy márpedig ő nem hajlandó onnan elköltözni, de közben be nem áll a szája, hogy mások mennyit keresnek, míg ő meg hajnalban kel...

A nyelvtudás ahhoz kell, hogy megértsd a feladatot, amit eléd raknak, attól még pl nem vagy jó programozó. + a nyelvtudás ahhoz is kell, hogy elmondd a szügyfélnek, hogy most éppen miért nem bírtad tartani a deadline-t ;)

És ujra (és ujra) elmondom: az iskola nem az életre nevel, hanem az egy vállalkozási forma, ahol a dolgozókat 'szaki' helyett 'tanár néni/bácsi'-nak szólítják.

Dath Sith: "Ez furcsa, pl az én baráti társoságomban," olvasás/szövegértés. A cikk második sorában már ékes magzar nyelven leírták, hogy a dolycse úzerekről van szó. Ha germániából irsz, akkor bocs, nem tudtam :)
  • m1c1mack0
    Nemcsoda hogy a fiatalok elfordulnak a muszaki kepzes felol, en muszaki egyetemre jarok es sokszor irigylem a bolcsesz barataiam akik tized annyi 'tudassal' ösztöndijat kapnak es egyetemi evek alatt elnek mint hal a vizben... Masik dolog pedig, hogy valamiert muszaki egyetemeken/foiskolakon (sajat tapasztalataim szerint) jobban szivatjak a hallgatokat, tan azert mert mig azt sokan elismerik, hogy orvosnak sem alakalmas mindenki, de azt mar kevesebben hogy mernoknek sem, pedig ez igy van...
  • roliika
    Hm..megyek is angolt tanulni...amúgy igzad van...nem olvasgatlak itt titeket. :P
  • roliika
    Már bocs de ufós baromságokat vagy fél éve nem olvasok, a szabadidőm meg jó esetben heti 1 nap. /ezért baxom most is itt a rezet/
  • Commandante
    Már bocs, de ha csak feleannyi idöt töltenél nyelvtanulással, mint amennyit a fórum ufós baromságokkal való elárasztására fordítasz, rég kint tolhatnád Dublinban az ipart. Rinyálni, okoskodni, na azt mindenki tud. Csakhogy ez nem elég.
  • Tripax
    Most kicsit magam ellen beszélek de szerintem nagyon sok a főiskolát meg egyetemet végzett, akik basznak elmenni dolgozni. Legutóbb egy lány siránkozott, hogy a hatalmas egyetemi végzetségével nem kap munkát és ő bizony el nem megy valami kétkezit dolgozni mert ő akkor minek tanult egyetemen meg becsüljék meg. Jegyzem meg az iskola is hibás ebben mert belnevelik a tanulóba, hogy nem kell dolgozni és ráadásul felsőbbrendű. Sajnos ez szomorú tapasztalat. De tényleg kevés az épeszű tehetséges felsőt végző.
  • Darth Sith
    " A leginkább a fiatal szakemberek hiányoznak, a tinédzserek közül ugyanis csak kevesen akarnak ezeken a területeken elhelyezkedni."
    Ez furcsa, pl az én baráti társoságomban, ismerőseim körében elég sokan akarnak műszaki és természettudományos irányokba tanulni/tanulnak. Sokkal kevesebben vannak akik bölcsésznek, régésznek vagy dadaista költőnek akarnak menni..

" A tanulmányhoz fűzött javaslatok között szerepel, hogy növelni kell az oktatásra fordított magán- és közpénzeket"
    attól még hogy többet költenek rá, mér akarnának többen ezekbe az irányba menni mint jelenleg? attól még hogy modernebb, szebb, kényelmesebb körülmények között tudnak tanulni, jobb eszközökkel, attól még miért változna ilyen irányba az érdeklődésük? Akit eddig sem érdekelt pl a matek, azt ez után sem fogja, attól még hogy projectorral nyomják órán az anyagot, vagy a tanár írja a táblára..
  • roliika
    :) Van egy cég akinek dolgoztam igen....olyan feladatokat kaptam ami nekem bár valószínű másnak is hetekbe tellt/tellene, és 15-20ezret kaptam érte, tehát havonta maximum 30 000 ft jövedelem. Namost ezt nem nevezném megélhetésnek. Ezért abbahagytam és a fent...vagyis lent említett céghez mentem dolgozni 5-6* ennyiért...a bele kidolgozom, de legalább van pénzem...maximum annyi esély meg lenne, hogy kicsi pénzt összeszedek és kiváltom a vállalkozóit, csak elég rizikós húzás lenne, és a cikk szempontjából meg borulna a bili, mert akkor már munkáltató lennék.
  • eax
    "Programozóként végeztem, de nem tudok elhelyezkedni a szakmában mert kezdő vagyok"
    Akkor ott valami l8 error lesz, en ismerek egy csomo rendszermernokot/szoftvermernokot/programozot (sokuk meg csak most vegzi az egyetemet), es egyetlen egy sincs kozuluk, aki akar dolgozni, csak nem tud. Olyan tobb van, akinek ugy kell elhajtani a fejvadaszokat. Es ezzel parhuzamosan egy csomo ceget latok, akik osszetennek a kezuket egy valoban jo programozoert, de nem talalnak senkit. Lelkes amatorok vannak minden mennyisegben, de az nem eleg.
  • roliika
    Hát bammeg ne sírjon az EU szája hanem támogassa a fiatalokat ha tényleg kell a szakember!
    Programozóként végeztem, de nem tudok elhelyezkedni a szakmában mert kezdő vagyok, nem tudok angolul, nincs szakmai tapasztalatom...tanulnék én nyelvet dehát miből? Vagy addíg ki ad fizut amíg tanulok? Most jelenleg 4 műszakban olykor túlórával dolgozok egy elektronikai cégnél /szervereket gyártunk, mint mások a traktorokat/, a szakmai fejlődésem lehetősége gyakorlatilag 0.
    Szeptembertől megyek fősulira merthát nehogy pont már nekem ne legyen diplomám, de a mukahely annyiban támogat, hogy elviseli, hogy suliba járok....na ennyit az EU-ról meg a hiányzó szakemberekről. /bocs bökte a csőröm/
  • kisgabo
    hát azt. nyelvtudák igenis kell. az más kérdés, hiába végez el valaki egy fősulit/egyetemet, ha az büfészak, és nem ad valami tökös végzettséget, mint villamosmérnök az "idióta" bölcsész helyett..

ja, és nem kell diploma ahhoz, hogy valaki okos, talpraesett legyen, a diploma csak csiszol egy meglévő adottságon/okon, az ostoba a diplomától nem lesz szupermen.
  • bertino
    páran meg fognak kövezni, mivel általánosítottál és így jo nagy hülyeséget mondtál...
  • Molnibalage
    De nem a nyelvtudás a lényeg!! Számtalan olyan emberrel találkoztam az egyetemen akiknek van nyelvtudásuk, de hiányzik az a valami belőlük, hogy valaha is mérnökök legyenek. Pusztán a nyelvtudásból ma már nem lehet megélni, mert aki tud, az beszél két nyelvet is sakár felsőfokon, én örülök, ha egyet középszinten.

A nyelvzsenik nagy része SEMMIHEZ nem ért!
  • Anotino
    Meg mindig tul kevesen vannak sztem akik beszelnek nyelveket