Gyurkity Péter

Afrika internetelérése a legsebezhetőbb

A fekete kontinens továbbra is igen rosszul áll a modern nemzetközi összeköttetések, optikai kábelek terén, ami sokakat újabb erőfeszítésekre ösztönöz. A helyzetet azonban nem lesz könnyű megváltoztatni.

A New York Times összeállítása a ruandai példát emeli ki, amelyen keresztül az egész kontinens helyzetét igyekeznek jellemezni. A cikkből kiderül, hogy Afrika a kilencvenes években megvalósított fejlesztések ellenére még mindig egyetlen tengeralatti vonalon kapcsolódik az internet gerincéhez, emiatt pedig újabb kezdeményezésekre van szükség. Azonban még ez sem változtatna a helyi viszonyokon, a szolgáltatók monopóliumán, amelyet nyilván minden érintett cég igyekszik kihasználni.

Ruandában a nagy ígéretek után csaknem 10 évvel még mindig erős az ellentét egyes külföldi befektetők és a kormányzat között, ez utóbbi ugyanis a fejlesztések valóra váltását hiányolja. Bár több optikai szálon keresztül zajlik már a kommunikáció a szomszédos országokkal, az eredménnyel nincsenek megelégedve, főleg amiatt, mert a kelet-afrikai régió többi államához hasonlóan kénytelen műholdas összeköttetésre hagyatkozni. Ruanda ugyan a véres polgárháború után még mindig infrastruktúrájának és gazdaságának helyreállításával van elfoglalva, ebben azonban igen fontos szerepet játszana az internetes gerinchálózat fejlesztése.


A probléma forrása a kontinens gyenge összeköttetése a külvilággal. A mai napig egyetlen modern tengeralatti optikai szálat használnak, ez azonban a nyugati partokat köti össze Portugáliával. A keleti régió országai így többnyire kimaradnak a jóból, Ruandában például minden 1000-ből mindössze 5 állampolgárnak van internetelérése. A kép azonban meglehetősen vegyes, hiszen Kenya és Szudán már sokkal jobban áll ezen a téren, míg mobilelőfizetéssel a keleti-parti országokban 1000-ből 50-100 fő rendelkezik.

A megoldást egy keleti optikai szál jelentené, ez azonban a mai napig nem valósult meg és várhatóan még sokat csúszik majd. Eközben az összeköttetésekért felelős műholdak tovább öregednek - némelyik már 20 évnél is idősebb - így nem tudni, meddig tudják garantálni a problémamentes működést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #6
    Európának is vagy 10-20 év kellene hogy kanadai színvonalon legyen, afrikának még ehhez képest társadalmi fejlődésen is átkéne esnie. Persze bármiféle jó irányba történő javulás dícséretes, reméljük a legjobbakat.
  • AranyKéz #5
    Először békét kell teremteni, ezután, vagy eközben minden országában egy működőképes demokratikus államot, aztán jöhet a többi.

    Egyébként meg az utóbbi időben javult a gazdaságuk; részben azért mert Európa és Kína egymással versenyezve fektet a kontinensbe.

    A népességnövekedéssel semmi baj nem lesz, csak rá kell nézni a fejlettebb államok értékeire.
  • AranyKéz #4
    Nézz utána Szingapúr népsűrűségének légyszíves.
  • Molnibalage #3
    Talán először Afrikában (nagy részén) az normális élet alapvető feltételeit kéne biztosítani.

    1. Béke.
    2. Tiszta ivóvíz.
    3. Védőoltások, legalább a legalapvetőbbek.

    A gond az, hogy ez mégjobban megugrasztaná a népesség növekedését és a látszólagos javulás romlást generálna és éhínséget az pedig háborút. Ördögi kör a javából...
  • shabba #2
    Tenger alatti kábel térkép 2007
  • Darth Sith #1
    ehez képest az itthoni helyzet kész utópia, pedig valójában milyen szar szingapúrhoz képest...