Berta Sándor

Nyílt forráskódú szoftverekre vált Venezuela

A dél-amerikai ország úgy döntött, hogy a jövőben csak és kizárólag nyílt forráskódú szoftvereket alkalmaznak országszerte. Ezenkívül a helyi szakemberek bekapcsolódnak a hardvereszközök és a programok fejlesztésébe is.

A Decreto 3390 nevű rendeletben hivatalosan is kimondták a Migración a Software Libre-t. A cél a külföldön, de főleg az Egyesült Államokban fejlesztett kereskedelmi szoftverektől való teljes függetlenedés. Eduardo Samán, a venezuelai ipari és kereskedelmi minisztérium igazgatója elmondta, hogy a tervek már készen vannak. A program többek között a Linux, illetve az OpenOffice használatán és továbbfejlesztésén alapul. Az ország vezetői - élükön Hugo Chávez elnökkel - azt szeretnék elérni, hogy Venezuela minden tekintetben, legyen szó élelmiszerekről, szoftverekről vagy hardvereszközökről a külföldtől független és önellátó legyen, ne szoruljon semmilyen területen sem importra.

Az informatikai fejlődéshez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy ne legyenek írástudatlanok az államban, ezért a nemrég befejeződött Misión Robinsón programban összesen 1,5 millió analfabétát tanítottak meg írni és olvasni. A Misión Sucre projekt keretében az állami egyetemekre bárki ingyen felvételizhet, míg a Misión Sciencia program lényege a megfelelő minőségű informatikai szakemberképzés.

Emellett egyre több számítástechnikai boltot hoznak létre és folyamatosan nő az emberek képzésére hivatott szoftverakadémiák száma is. "A tudás annyira univerzális, mint a napfény, nem lehet privatizálni" - jelentette ki a meridai Cenditel intézmény megnyitóján mondott beszédében Hugo Chávez elnök, utalva arra hogy mennyire fontos számukra az oktatás.

Szintén nagyon fontos szerep hárul az országszerte már meglévő mintegy ezer információs központra, ahol bárki használhatja a felállított a számítógépeket vagy szörfölhet a világhálón. A légkondicionált központok éppúgy megtalálhatók a nagyvárosok szegénynegyedeiben, mint a dzsungelben eldugott falvakban. Kis túlzással egy évvel ezelőtt még azt sem tudták a Caracas nyugati részén található Catia városrész lakói, hogy mi az az oktatás, de ma már számítógépek előtt ülnek és a Kubuntu Linux-disztribúció kezelését sajátítják el.

Az emberek által használt rendkívül olcsó PC-ket a Paraguanában található Venezolana de Industria Tecnológica (VIT) kínai-venezuelai vegyesvállalat gyártotta. A számítógépekre a Kubuntu Linux-disztribúció mellett számos nyílt forráskódú programot telepítenek fel. Az installált szoftverek száma és típusa attól is függ, hogy az adott PC egy gyár irodájába kerül-e vagy egy informatikai központba. Ezenkívül van külön képzési busz, ami az egyes régiókban lakókat ismerteti meg a Linuxszal, ezen belül is a Kubuntuval. Jelenleg is zajlik a minisztériumokban a Linuxra váltás és hamarosan megkezdődik a folyamat a venezuelai iskolákban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • #48
    "Ha a különböző országok nemzetbiztonsági szervei "elemzik" a teljes forráskódot, hogy lehet az, hogy mégis vannak kritikus hibák a Windows-ban?"

    Juj, te tényleg nem műszaki ember vagy... :)
    Hogy lehet, hogy a linuxban egy ÉVTIZEDE benne lévő lyukakat találtak nemrég a DNS-ben, és naponta többször annyi hibát találnak benne, mint a winben miközben több milliárd ember láthatja a forrását?"

    Valóban nem vagyok az...de válaszod alapján józan paraszti ész is elég ahhoz, hogy rájöjjek, hogy lóf*szt sem ér, hogy a nemzetbiztonsági szervek elemzik a Windows forráskódját. Ha egy nyílt forráskódban is folyamatosan találnak biztonsági réseket, mennyi lehet egy zártban? Emiatt egyébként a két rendszerben megtalált lyukakat összehasonlítani olyan, mint almát a körtével...

    UI: tényleg egy fröcsögő kis genya vagy
  • remark #47
    "A franciák eléggé rühellik az amcsikat ..."

    A franciak sokmindenkit ruhellnek.
    Az amcsikat sokmindenki ruhelli.

    Azt meg mar csak a joeg tudja hogy a franciak vegul kibekultek-e a nemetekkel, vagy a hollandok a nemetekkel, vagy a .....
  • remark #46
    "a felhasználok kb 95%-nak nehézséget okoz a grafikus felület használata (igen, windoson)."

    Errol jut eszembe egy tortenet: haverom, aki egy kisvaros kis cegenel dolgozik, panaszkodott hogy mik vannak:

    "Hú de felhúztak. A raktáros faszinak telepítettem egy új raktárprogit, mert a régi szar volt. Nem jól számolt. A régi dosos volt, az új windowsos. Természetesen sokkal nehezebb kezelni. Ezen jól felhúzta magát. Szereztem egy ellenséget."
  • evetke007 #45
    Csináljanak saját oprendszert is , a 26 millió lakosból biztos van pár programozó .
    Pár év és mindenki a VEN2008-at akarja majd letölteni ;-)

    re: #43
    A franciák eléggé rühellik az amcsikat ...
  • cateran #44
    Ha eddig emberszámba vettelek volna is,most megszünt ez az érzés
    Ennyi marhaságot írni 1 hszben,olyasvalakitől aki eddig csak elvakultnak tünt, de nem teljesen hülyének.......
  • JoeR #43
    Linuxot használnak a francia honatyák

    Ebben szerepel, hogy mar hasznalnak nyilt forrasu sw-t (a parlamenti kepviselok gepein viszont mar linux lesz...). Ez csak egy pelda.
  • BStage #39
    " franciák már jóval nagyobb hálózatokat állítottak át"

    mi van bogaram, már a magyar igeidőkket se fogod fel? Még semmit nem állitották át a franciák se, csak eldöntötték... München 5 évvel ezelőtt döntötte el, azóta se sikerült.
  • JoeR #37
    Hogy ne érezd magad teljesen magalázva....

    Néhány szempont amit érdemes firtatni a cikk kapcsán
    - a felhasználok kb 95%-nak nehézséget okoz a grafikus felület használata (igen, windoson). Ennek megtanulásához bármely megfelelő fejlettségű desktop megfelel. Még a Kubuntu is.
    - München: a vesszőparipád. Nem lehet véletlen a csúszás. Ha voltál már Németországban, akkor biztosan feltünt milyen olajozotan müködik náluk a közigazgatás. Mindez bizonyára a megfelelő számtech háttérnek köszönhető, ami migrálása nem egyszerű feladat.
    De nézzünk más példát.
    A franciák már jóval nagyobb hálózatokat állítottak át, gond nélkül (Nem hinném, hogy kommunisták )

    Több mint 22 ezer gépén vezet be SUSE Linuxot a PSA Peugeot Citroen
    Az év végére az Audik tervezése elejétől a végéig Linuxon zajlik majd

    Hmmm, érdekes...
  • bvalek2 #35
    Ez megint kioktatás, és nem szakmai érvelés.
  • BStage #32
    "konkrét példákat hoztam fel"

    amiknek köze sincs a kérdéses témákhoz. előbb nézd meg mit jelentenek ezek a szakszavak, utána beszélhetünk, hogy hogyan oldod meg őket más rendszereken.
    De most őszintén. Láttál már sharepoint portal-t, office 2007-el, communication serverrel összekapcsolva? Ugyenem. Csak bedobtál 60-as évekből égbekiálltó hülyeségeket. Most ezeket mivel cáfoljam, mikor köszönőviszonyban sincsenek arról amiről beszélünk? Még azt is megmondtam, mit kellett volna válaszoljál az egyik témára, ha tudnád miről beszélünk. (tivoli)