Berta Sándor

Microsoft - Linspire együttműködés

Az egyezmény értelmében a Linspire használói a jövőben hozzáférhetnek a Live Messengerhez és a Windows Media formátumú fájlokhoz.

A kaliforniai Linspire hozzájuthat Microsoft-licencekhez azért, hogy a Windows operációs rendszerekben megtalálható technológiákat és megoldásokat átültethesse saját operációs rendszerébe. A Novell és a Xandros után a redmondi konszern már a harmadik Linux-disztribúcióval kötött kooperációs megállapodást. A licencek között megtalálhatók a szoftveróriás VoIP-, multimédiás fájlokkal kapcsolatos és a TrueType-fontokra vonatkozó licencei.

Így a jövőben a Linspiret használóknak is lehetőségük lesz a Windows Live Messenger segítségével audio chateken részt venni, Windows Media Video formátumú videókat megtekinteni és a TrueType-fontokat tartalmazó szöveges dokumentumokat létrehozni. A Linspire ezenkívül érdeklődik a Microsoft keresője iránt is, valamint szeretne részt venni az ODF és az OpenXML támogatásában és a két formátum átkonvertálását végző programok létrehozásában.

Az együttműködés azért meglepő, mert korábban a redmondi konszern szemét igencsak csípte a 2001-ben Lindows néven alapított vállalat. Emiatt pert is indított, ami a Lindows Linspire-re való átkereszteléséhez vezetett. Kevin Carmony, a disztribúció vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a Windowstól teljesen különböző operációs rendszert akarnak létrehozni. "Túlléptünk ezen" - kommentálta a mostani bejelentést Carmony, aki már másfél éve kereste a kapcsolatot és az együttműködés lehetőségét a Microsofttal.

Ugyanakkor a mostani megállapodás annak tekintetében nem meglepő, hogy a 2004-ben peren kívüli megegyezéssel véget ért per után a Microsoft 20 millió dollárral támogatta a Linspire-t. Ezenkívül kiderült az is, hogy a redmondi cég még jogi védelmet is kínál a Linspire felhasználóinak, amennyiben a Linux forráskóddal kapcsolatos szabadalmi vitába keverednének. A pénzügyi részletekről semmi sem derült ki, David Kaefer, a Microsoft technológiák licenceléséért felelős menedzsere viszont kijelentette, hogy az együttműködéstől mindkét fél további bevételeket vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammergeyer #8
    nem volt rossz,röhögtem rajta...igazad van.a nem vállalja be ,hogy tanuljon valamicskét az használjon csak windowst.én is megszenvedtem a linuxxal az elején,helyenként a pokolba kívántam,de tudomásul kéne venni,hogy a szabadságnak ára van.most így visszagondolva,nem volt olyan vészes...sokan azt mondják,hogy egyre több a divatlinuxos,kocalinuxos.én erre csak annyit tudok mondani,hogy én csak szerettem volna nyugodt szívvel használni a gépemet,és szerintem még vannak így egy páran.
    egyszerűen meguntam hogy állandóan le akarják nyúzni rólam a bőrt ,úgy hogy még be sem gyógyult az előző sokktól.vásárolj új tűzfalat,vírusírtót ,oprendszert,filemanagert,új gépet,stb..aztán kezdődik előlről a mókuskerék.én spec. nem szeretem ,ha kényszerítenek valamire.
  • strogg #7
    szvsz meg relatív a felhasználó barátság :)
    Nekem az ubuntu felhasználó barát :) Tudod valainek a win a felhasználó barát, van akinek meg a linux.
    Linuxon például nagyon "ront" ezen, hogy ha XY hardver nincs támogatva (driver) akkor sokat kell heggezsteni, ráaádsul nem egy 1 bites user tudása szükséges. Viszont ha van driver, akkor minden ok. Szólok, ez winen is így van, azzal a különbséggel, hogy ha XP-re nincsen drivered (mint most vistánál sok hw-hez) akkor meg vagy lőve, mert esélytelen belőni a vasat. (linuxon lehet két napig heggeszted, de van esélyed, és nem is rossz)
    Én egyébként ezt úgy szoktam áthidalni, hogy olyan vasat meg sem veszek, amihez nincsen linuxos támogatás. Még a vodás USB-s hdspa-s modemért is úgy mentem el szerződést kötni, hogy neten megnéztem, hogyan tudom belőni linuxon. (be lehet lőni) Ismétlem: Egyenlőre a vistát is úgy érdemes megvenni, hogy megnézed támogatja-e az összes vasadat. Ez minde OS-re igaz, nem csak a linuxra.
    Minden mást tudsz kattingatni, vagy ha halálra akarod finomhangolni, akkor némi config editálás az ára. De ez is igaz winre is ,csak ott nem configot editálsz, hanem registry-t. Magyarán ez a felhasználó barátság eléggée relatív fogalom. Mondhatnám a felhasználó barátság egyenesen arányos az adott OS-hez szükséges hozzáértés fokával. (ez a strogg törvény-e, amit felfedeztem :)))))))))))))))
  • assdf #6
    De az hogy 2007-ben valami felhasználóbarát, független attól hogy hogyan hivják.
    A felhasználóbarátság egy desktop operációs rendszernél (nem szerver) alapkövetelmény kéne hogy legyen, és nem azzal elintézni hogy arra ott a win...
  • strogg #5
    A gond, hogy a legtöbben még mindíg nem vették a fáradtságot elolvasni a "linux nem windows" doksit. A linux nem akar egy alternatív windows lenni. A Linux az linux, úgy működik, ahogy egy linux működni szokott. Egy másik OS ugyanúgy, ahogyan az os2 (bár az eléggé hasonlít a winre), beos, qnx, etc... Mind mind másik OS. Aki egy win like rendszert akar, annak a legegyszerűbb, ha a wint használja, és pont. Ebből a "jajj a linuxn nem úgy működik mint a win" témából csak az csinál flame-et, akinek semmiféle rálátása nincsen az egészre. Az EGYIK win, a MÁSIK Linux. Nem hasonlóak, és nem is akarnak hasonlóak lenni.
  • assdf #4
    Azért attól nem rosszabb a linux, ha értelmes hibaüzenetet adna...
    Pl: multkor frissitettem az ubuntut, erre kiirja, hogy egy vagy több komponens rosszul lett telepitve probálja eltávolitani... Persze hogy azt nem irja melyik az a komponens , se logba se sehol... pedig az ubuntu még az egyik legbarátságosabb linux. Ugyanitt wlan kártyát beüzemelni linux alatt halál, ha alapból nem ismeri fel. Minimum szakembernek kell lenned, ha szeretnéd müködésre birni mindenféle hátulról vakarom a tökömet módszerrel...

    És azért sem érzem fairnek, hogy sok linuxos a linuxot úgy állitja be mint "alternativ" oprendszert, miközben legtöbbször pilótavizsgás...
    Akkor minek is az alternativája?
  • Monkey #3
    Miről beszélsz, barátom? Mi az, hogy olyat szeretnél, ami használható is? Szerinted melyik nem az? Vagy csak te nem értesz hozzá? Vagy csak azon nem bírod túltenni magad, hogy nem elég kattogtatni a cickányoddal? Vagy az fáj, hogy képezni kell magad hozzá? Lehet, hogy csak lusta vagy használni az agyadat és ezért zavar? Talán csak nem neked találták ki? Minek neked egyáltalán linux? Mi szükséged van rá? Eddig is jól megvoltál nélküle! Azért kell, mert az olyan trendi? Akkor inkább vágass magadnak Bekem hajat!
  • strogg #2
    A linspire bosszantóan az :)))))
    Ezt úgy értem, hogy telepítéskor összesen egyszer ad egy 4 beviteli mezős oldalt amin meg kell adni a teljes nevet, jelszót, rott jelszót, meg ilyenek. Utánna többet nem kérdez. :) Egy linuxos számára bosszantó módon minden el van dugva a motorház alá. Majdnem olyan javíthatatlan, mint egy xp, ha gond van vele....
  • haxy27 #1
    Én ugyan Windowsos vagyok de szeretnék végre egy olyan linuxot ami használható is.