Berta Sándor

Mozilla-bírálat Steve Jobsnak

A Firefoxot fejlesztő alapítvány vezető szakembere korántsem örül a Safari Windows alatt futtatható bétaverziójának megjelenéséhez.

Mint ismeretes, a Safari 3 Windows alatt is futtatható előzetesét június 12-én mutatta be Steve Jobs, az Apple elnöke. Az új programot 48 óra alatt több mint egymillióan töltötték le, azonban a visszajelzések finoman szólva is rosszak voltak. Miközben a cég azt bizonygatta, hogy a Safari gyorsabb az Internet Explorernél és a Firefoxnál is, a fórumokban sokan adtak hangot az új szoftverrel kapcsolatos elégedetlenségüknek. A Safari 3 tehát egyelőre nem jelent komoly veszélyt a Firefoxra és az Internet Explorerre, azonban ennek ellenére John Lilly, a Mozilla egyik vezetője blogjában máris bírálta az Apple első emberét.


Steve Jobs ugyanis korábban arról beszélt, hogy a jövőben az Internet Explorer és a Safari által kétszereplőssé válhat a böngészőpiac és erről előzetes diagramokat is mutatott, amelyben a Firefox helyét az Apple böngészője venné át. A Lilly által egyszerűen kétpólusúnak nevezett helyzet semmi jót nem ígér a Mozilla Alapítvány és a programja, valamint a nyitott webbel kapcsolatos törekvések számára. "Egy olyan jövőkép, amelyben kizárólag két böngésző szerepel, amelyeket ráadásul két vállalat ellenőriz, teljesen elavult és nem segíti elő a web fejlődését" - nyilatkozta John Lilly.


A grafikon alapján a Safari a Firefoxtól és a többi alternatívtól rabolna részesedést

A szakember hozzátette: nem érti, hogy az Apple miért az alternatív programoktól akarja elcsábítani a felhasználókat, miért nem az Internet Explorert veszi célba. A Mozilla Alapítvány munkatársa ugyanakkor üdvözölte a Safari erősődését, mondván egy új szereplő megjelenése ezen a területen jó a felhasználóknak.

"Mindig azt hangsúlyoztuk, hogy számunkra nem a Firefox piaci részesedése a legfontosabb, hanem az, hogy a web megmaradjon egy nyílt és nyilvános közösségnek. Az internet ugyanis az embereké és nem a vállalatoké" - fogalmazott John Lilly, aki nem fél attól, hogy Jobs terve sikerrel jár. Példaként a Wikipedia és a Linux sikerét hozta fel, mondván az emberek nem kedvelik, ha egy piacon csupán egy vagy két szereplő van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #62
    Azért azt hozzátenném ehhez, hogy az alap fapados Ff is biztonságosabb mint az IE7
  • Griphons #61
    Se az apple-ra se az ipod-ra nem mondanám, hogy "kategóriájában a legjobb", legfeljebb azt, hogy a legdrágább. Az egész céget egy elitista sznobizmus jellemzi, ami meg is látszik a bemutatójukon is. Értelmes ember nem gondolhatja komolyan, hogy bekövetkezik az amit Steve Jobs jósol. értelmes embernek látszik, szerintem ő maga sem gondolja komolyan. Ez egy egyszerű pr-fogás, egy ijesztés, és a buta amerikai átverése ("használj safarit, mert nemsokára nem lesz más!")
    Nevetséges, sőt szánalmas!
  • cousin333 #60
    Ez úgy érzem, nekem szólt :).

    Az FF-ben szándékoltan vannak így megoldva a dolgok már a kezdetektől fogva. Alap böngésző és sok választható kiegészítő, ezekre építenek is, a program direkt úgy lett megtervezve. Én ezt nem venném egy kalap alá az IE7-tel, mert IE-ben sok dolgot próbáltak belerakni (olyan, mint az NFS-ben az alap autó és a rengeteg tuning cucc vs. gyárilag tuningolt autó :) )

    Amúgy igen, az alap FF nagyon fapados. Nem is azt használom... :)
  • chuky123 #59
    nekem a FF-be a jelszókezelő tetszik ie be ilyet nem találtam a 7 es be van?
  • zentus #58
    Steve Jobs-ot ne írjuk szerintem le.. nagyon maximalista ember emlékezetek vissza az első mac-re... illetve az ipodra addig fejlesztették még nem lett a kategóriájában a legjobb.... Szerintem ezt most egy felmérés mi nem tetszik.. és várják minek eshetnek neki... Az apple elégé elkezdet szárnyalni 5 év alatt... inkább tartanák tőle... mint lehurrognám, a microsoft, ha jól tudom 40% körül tulajdonos az appleben nem véletlenül lett intel a chip készlete motoroláról... Ha ezzel a tendenciával növekszik hamar egyik legnagyobb cég lehet nem csak számítástechnika terén.. Ipod miatt a legnagyobb zene áruházat üzemeltetik... Ha van pénz lehet fejleszteni mondjuk ahhoz ész is kel…l és elég erőszakosan vágnak újba.. Aki már tapogatott mac-ot az megszállott lesz nagyon jól össze van rakva látszik 1 gyártó 1 szoftver. Ez lehet a jövő hosszú távon.. Mert a pc ipar elégé Kína centrikus lett és egyre több mocsok van mint rendes termék…
  • moonman #57
    Az IE7pro is ugyanugy 3rd party mint a Firefox kiterjesztések.
    Érdekes hozzáállás azért.
    Egy IE kiegészítő azt jelzi, hogy sok a hiányosság, míg egy Firefox kiterjesztés azt, hogy mennyivel többet tud majd a ff...
    Pl. az ie7pro-ban lévő adblock a ff-ban sincs alapból. Akkor sok a hiányosság a ff-ban is?
  • kuci06 #56
    amúgy próbáltátok ezt a Safari cuccost? Én felraktam, de 5 honlapból 4-et rosszul jelenített meg :P Ennyit erről... Vissza a jó öreg FireFox-hoz :D
    Az IE7 pedig nem rossz, csak nagyon látszik rajta, hogy a legtöbb feature már a firefox/operából lett átemelve. Azok pedig jobban meg lettek oldva az eredetiben. Lásd : Tabok. Valami hihetetlenül rosszul lettek megoldva az IE-ben :(
  • floatr #55
    Sztem is opera.
    Stevie meg álmodhat akármit
  • herlius #54
    Én kb. 1 éve váltottam FF-ra. Azelőtt IE-t használtam (pontosabban Maxthont, mert tetszett a kezelhetősége, a sok kis ötletes dolog, amitől nagyon könnyen használható volt). Aztán pár haver unszolásának engedve kipróbáltam az FF-ot. Először nem tetszett, mert alapból nem annyira kézreálló, mint a Maxthon, viszont pár kiegészítő feltelepítésével és némi bíbelődéssel a beállítások között jobb lett, mint eddig bármelyik böngésző. Ráadásul nagyon gyors, amit az utóbbi időben nem lehet elmondani az IE-ről. Egyvalami azonban nem tetszik az FF-ban: borzalmasan zabálja a memóriát. És nem értek egyet az egyik előző hozzászólóval, hogy kevesebbet zabál, mint az IE. 1-2 full Flash oldal futtatásakor akár 200-300!!! mega RAM-ot is lezabálhat és a procit is megtekeri néha rendesen. Viszont ez ritka eset. Szvsz az egyszerű "mezei" felhasználó soha nem fog áttérni az IE-ről. Aki nem tölt el sok időt a neten, mert mondjuk nem tartozik a munkakörébe a többórai netezés, annak tökéletesen megfelel az IE. Az egyszerű felhasználók nagy része nem is hallott a FF-ról. Sokan fel sem fogják a FF előnyeit az IE-el szemben, mert pár email és 1-2 friss hír olvasásán kívül mással nem foglalkoznak. Nekik ez a "fapados" böngésző is tökéletesen megfelel. Számtalan embert ismerek, aki a mai napig nem fogta fel a TAB-ok jelentőségét (igaz, hogy az IE7-esben már vannak TAB-ok de szvsz egyelőre nagyon gyenge, nehezen kezelhető). És valóban, napi fél-egy órai netezésnél nincs is nagy jelentősége. Az IE nagy előnye, hogy alapból benne van a winfosban és tudja az alap dolgokat. Az egyszerű usernek más nem is kell.
  • cousin333 #53
    Na, kezd alakulni... Mondjuk ez a bővítmény (ez valami 3rd party termék, nem?) mutatja, hogy az alap változatban jócskán vannak hiányosságok :).