Berta Sándor

Skandináviában a legnépszerűbb a Firefox

Mitchell Baker, a Mozilla elnöke szerint az alternatív böngésző sikerének titka abban rejlik, hogy a legnagyobb figyelmet a biztonságra és a felhasználók személyes adatainak védelmére fordítják.

"Az emberekben egyre nagyobb igény merül fel személyes adataik védelme iránt. Mivel a Firefox képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak, ennek köszönhető népszerűsége. Németországban 20 és 30 százalék között van a piaci részesedésünk és ebben nagy szerepet játszik, hogy a felhasználók a Firefoxot jó, gyors és biztonságos böngészőnek tartják" - mondta a dpa német hírügynökségnek a szakember. "Ezenkívül fontos szempont az is, hogy a konkurenseihez képest a Firefox jóval kevesebb biztonsági rést tartalmaz, így az internetezőknek kevésbé kell tartaniuk attól, hogy kártevők vagy kémprogramok megtámadják számítógépeiket" - tette hozzá Mitchell Baker.

Becslések szerint a Firefox részesedése jelenleg a skandináv országokban a legnagyobb, eléri a 40 százalékot. Közép- és Kelet-Európában szintén népszerűnek számít az alternatív böngésző. Ezzel szemben az Egyesült Államokban ez az arány csupán 20 százalék, ez főleg az Internet Explorernek köszönhető. A Mozilla Alapítvány elnökségének tagja megerősítette, hogy semmiképpen sem írják le a Microsoft böngészőjét, ráadásul az Internet Explorer legújabb, 7-es verziója számos funkcióját tekintve azonos képességű a Firefoxszal.

"Kíváncsian várjuk, hogy meddig tart ki ezúttal a Microsoft lendülete, mennyire lesz képes felvenni a kesztyűt és a vállalat milyen tud jó programot készíteni" - utalt a korábbi Netscape kontra Internet Explorer böngészőháborúra a szakember. Mint ismeretes, azt a harcot a Microsoft nyerte, azonban utána sokáig nem foglalkozott az IE fejlesztésével, így válhatott népszerűvé a Firefox. "Egy különbség mindenképpen van köztünk: mi nem a minél nagyobb nyereségért dolgozunk, hanem szeretnénk egy jó, megbízható böngészőt átnyújtani az embereknek. Az, hogy a felhasználók eddig 150 milliószor töltötték le szoftverünket bizonyítja, hogy jó úton járunk. De ettől még nem leszünk elbizakodottak, folytatjuk továbbra is a munkánkat" - mondta végül Mitchell Baker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wmatyi #25
    A "lopott Linux"-ot hogy érted?
  • DjDano #24
    Kicsit nagyon elfogult vagy... én pl Firefoxot és Thundebird-et használok,mert jobban beváltak mint a
    MS termékei.

    Viszont a világért se használnék pl OpenOffice-t! MS Office minden téren veri, pláne az új Office 2007. Ugyanigy vagyok Live Messenger 8-al, az is nagyon bejön.

    Ezzel csak azt akarom mondani, nem biztos hogy csak egyféle út létezik :))
  • DjDano #23
    Erre csak azt tudom mondani, hogy jó bornak is kell a cégér! :)
  • Dj Faustus #22
    Egy régebbi cikkben volt szó a böngészők piaci részesedéséről (a XiTi francia piackutató cég adatai szerint).
  • Sanyix #21
    Ekkora reklámozással nem rövid idő. Tavaly ilyenkor a csapból is a fájörfoksz folyt... most már kicsit nyugodtabb a dolog.
  • Dj Faustus #20
    Ez hogy most jön ide (#18-as hozzászólás a magyarországi Firefox-felhasználók százalékos arányára vonatkozott)?
    Másrészt ezeket az adatokat honnan szedted? Forrás?
  • Morden23 #19
    Egy éves adat:
    - Windows XP 78,73%
    - egyéb Windows összeadva kb. 19,5%
    - LINUX 0,8%
    - MAC 0,06%

    Más kérdés, hogy ezek nyilván nem pontos felhasználói, hanem inkább vásárlási adatok lehetnek. Nincsen benne a lopott windows és Linux adatok :)
  • fflx #18
    esetleg a cikkben megemlithenek, hogy kicsiny hazank hogyan is all ehhez a temahoz... (%)
  • fflx #17
    tenyleg jo kis oldal, bar a :
    "minden ami windows" szlogent lecserelhetnek
    "minden ami microsoft"-ra

    azert az igaz, hogy eroteljesen osszeintegralt az egesz microsoft termekcsalad a windowson belul, de az office, az msn, az ie7 es a tobbiek megiscsak kulon-kulon szoftverek.
    (elmeletileg)
  • Dj Faustus #16
    "FF? lol! Kalap szert se ér, maradok a jól bevált IEnél!"
    CSS 2.1, PNG opacity nem-ismerete; sérülékenységek...