Gyurkity Péter

Dollármilliós bevételeket hoz a Firefox

A Mozilla Corporation elismerte, hogy a tavalyi évben milliós nagyságrendű bevételre tett szert, elsősorban a nyílt forráskódú böngészőben található Google kereső révén, de pontos adatot nem árultak el.

Az értesülés Mitchell Baker, a bloghálózatot üzemeltető Weblogs cég vezérigazgatójának saját naplójában látott napvilágot. Baker ugyanis arról értesült, hogy a Mozilla Alapítvány részeként alapított vállalat a tavalyi évben 72 millió dolláros bevételt hajtott be, mivel részesül a a böngésző sarkában található Google dobozon keresztül végrehajtott keresések profitjából. A cég elismerte a bevételeket, de pontos adatról nem számolt be.

Az értesülés szerint a keresőn keresztül elért hirdetésekből származó bevétel mintegy 80 százalékát kapja a Mozilla, és ennek köszönhetően jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 120 alkalmazottról szóló idei célkitűzést. Önmagában a hír nem is meglepő, hiszen a céget pontosan a bevételek, a profit behajtására alapították, a 72 milliós adat azonban mindenképpen figyelemreméltó. A jól értesültek ezen túlmenően azt is tudni vélik, hogy ezek az összegek a nonprofit szervezethez folynak be, így felmerül a kérdés, hogy mi szükség volt a cég megalapítására?

A hírre Christopher Blizzard, a Mozilla Alapítvány egyik tagja reagált egy hasonló méretű bejegyzésben. Ebben többek között elismeri, hogy valóban szert tettek némi jövedelemre, de hangsúlyozza, hogy mindezek ellenére a profitszerzés továbbra sem kerül előtérbe, és ez mindössze egyike a szervezet számos célkitűzésének. Annyit elárult, hogy a 72 millió dolláros adat nem pontos, de nem is tévedett sokat a hírforrás. "A pénz mindössze eszköz" - írta Blizzard, hozzátéve, hogy a fő cél a felhasználók kiszolgálása és a böngésző terjedésének elősegítése. Ezt támasztja alá, hogy az alapítvány a cég tulajdonosa, nincsenek részvényesek, akik beleszólnának a döntésekbe.

"A pénz miatt aggódunk a legkevésbé, és teljesen felesleges fennakadni a nyilvánosságra kerülő számadatokon - ez mindössze annyit jelent, hogy némileg kibővülnek a lehetőségeink" - zárta sorait az alapítvány tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakterrier #32
    mondjuk nekem az néha nem működik rendesen
  • Sil78 #31
    Minek IE ikon az Asztalra? Ha véletlenül Firefox alatt nem működő weboldallal találkozik az ember, max 2 kattintás megnyitni ugyanazt IE-ben (lásd pl IE Tab vagy a jó öreg IE View kiterjesztés)...
  • Sil78 #30
    Mondjuk ezt már gyakorlatilag minden böngésző így csinálja, pl az Operának is komoly bevételei vannak a keresődobozból.
  • bakterrier #29
    az tetszik a legjobban, hogy ha arra a kis G betű melletti lefele nyílra kattintok, akkor akár kereshetek másban is, nem csak a google-ban, szimpatikus, hogy nincs bedrótozva
  • bakterrier #28
    mondjuk ez igazából a neptun hibája
    de ettől gondolom nem lesz senki boldogabb
    én tök ideg vagyok, ha egy internetes oldal böngésző, sőt oprendszerfüggő...
    mondjuk aki kitalálta az activex-et weboldalakra, azt lelövetném:D
  • bakterrier #27
    nem vesztettél semmit:D
  • MC Stich #26
    Nekem is ugyan ez volt a balyom Lazarus és még a képeket se tudta megjeleníteni pedig volt hozzá bővítés ! !
  • norti #25
    amióta a T-hatalomé a freemail, azóta tökmindegy hol nézed mindenhol szar néha, ha nem az esetek többségében... amikor még c3-as volt, na akkor még én is használtam, most már csak átirányítva van, legalább a spam szűrője kiszed előre pár dolgot, na meg a t-online hírlevelek se jönnek tovább róla :DDDDD
  • Shadow_THH #24
    nos én 100% firefoxos vagyok de azért az ie ikon is ott figyel az asztalomon. Vannak java scriptek amik egyszerüen nem működnek ff alatt illetve néha a freemail-lel is gondjai vannak a rkának. Zavaró az is, hogy más böngészőkben máshogy jelenik meg egy oldal. Persze ez az egy-két dolog künnyedén elnézhető, firefox a király
  • whitehawk #23
    Nekem BMFen a neptun.NET (igen, az új már .NET-et használ... jobb ugyan nem lett..) tökéletesen megy firefox alatt. Ki is van irva az oldalra, hogy firefox támogatott browser. Szóval hivatalos is. Jeee... És az is jó, hogy mindenféle OSre van, mindenhol ugyanúgy működik.