Gyurkity Péter

Az Adobe saját kóddal segíti a Mozillát

Az Adobe a Flash Player szkript motorjának forráskódját ajánlotta fel az alapítványnak, hogy elősegítsék annak további fejlesztését, illetve a Firefox böngészőbe történő integrálását.

A Mozilla által kiadott közlemény szerint a nyílt forráskódú projekt történetének legnagyobb adományát kapta meg, amely nem más, mint az ActionScript Virtual Machine forráskódja. Ez a weben elterjedt flash animációk lejátszásért felelős Flash Player alapjaként működött eddig, most viszont egy új kezdeményezés bázisaként a Firefox böngésző szerves részévé válhat.

Az új fejlesztési ágat Tamarin névre keresztelték, ehhez mind a Mozilla Alapítvány, mind az Adobe fejlesztő szakemberei hozzáférnek majd a jövőben. Az adomány révén a nyílt forráskódú böngésző következő verzióban lecserélik a jelenlegi SpiderMonkey JavaScript motort, és a Web 2.0-ra való felkészülés jegyében nagyobb átjárhatóságot biztosítanak a Firefox és a Flash Player között. "Ez egy jelentős mérföldkő a szélesebb értelemben vett HTML és Flash fejlesztői közösségek közelebb hozása felé vezető úton, amelynek eredményeként még innovatívabb alkalmazások születnek majd a Web 2.0 világában" - fejtegette Kevin Lynch, az Adobe alelnöke és főtervezője.

Az idén júniusban megjelent Flash Player 9 az ActionScript 3.0-ás verzióján alapul, maga a szoftver a becslések szerint 700 millió számítógépen és hordozható eszközön található meg. Kiemelik, hogy mindez az eddigi legnagyobb hozzájárulást jelenti a nyílt projekthez, amely lehetővé teszi az AJAX stílusú webfejlesztés és a Flash ötvözését. A kezdeményezés első eredményei a mostani nyilatkozatok szerint legkorábban 2008 első felében jelentkezhetnek, mégpedig a Firefox egyik következő verziójában.

Az Adobe várhatóan a ma kezdődő Web 2.0 Konferencián jelenti be a lépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #24
    "Mert azért ez közel sem lesz szabványos megoldás, mint mondjuk a javascript."
    Az Actionscript (mint a Javascript is) az ECMAScripten alapul ami "sztenderdizálva" van.

    Mivel az Actionscript 3 és a a várható Javascript 2.0 az ECMAscript 4-en alapul, valamelyest megoldható e két nyelv hibridizálása (érdekes hibrid lesz az biztos). Bár van egy olyan érzésem, hogy a Flash ezáltal (hogy az Actionscript bekerül a böngészőbe) leegyszerűsödik egy animációkészítő szoftverré (durva hasonlattal mintha az animált Gif-et feltupíroznák ;)).
  • Dj Faustus #23
    "Erről az Outpost-ról még nem hallottam."
    Ez egy tűzfalprogram, itt elérhető a magyar weboldaluk, itt pedig a hivatalos.

    "Lehet ezt céges proxin keresztül is működtetni?"
    Valószínűleg lehet.

    "Valamint: lehet-e ki-be kapcsolgatni a flash letiltását benne? (úgy értem hogy ne kelljen újra installálni)"
    Lehet. Letiltható benne a Flash, az ActiveX, a VBScript és a Javascript is.
  • halgatyó #22
    Erről az Outpost-ról még nem hallottam. Lehet ezt céges proxin keresztül is működtetni? Valamint: lehet-e ki-be kapcsolgatni a flash letiltását benne? (úgy értem hogy ne kelljen újra installálni)
  • halgatyó #21
    A sok villogó szarral tele van a tököm, ezen nem változtat az sem, hogy a hozzád hasonló csökött alakok előnyben részesítik a képregényt a regénnyel szemben, mert az utóbbit nem tudják elolvasni... túl hosszú és bonyolult nekik

    Az internetről INFORMÁCIÓT szeretnék nyerni, és nem a mozgóképes szarokat nézegetni. Például: ha valamilyen terméket keresek, akkor informatív lehet a termék fotója (például egy alaplap) de nagyon nem informatív, ha a képernyőn mondjuk röpködő sokszögekből állnak össze a betűk, közben a gép beszél hozzád hogy mi vagyunk ám a f**a gyerekek, a műlt évben a termelésük 200%-kal urott meg... ki a sz**t érdekli? Amikor arra vagyok kíváncsi, hogy mondjuk a megvásárolni kívánt alaplapon van-e integrált video és főleg: MILYEN, vagy hogy az adott cég árul e saválló U-profilt mondjuk 25x25x3-as méretben?

    Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy értelmes embernek, aki nem szórakozás, hanem információkeresés céljából fordul az internethez, ilyen csicsamicsa szarok kelljenek, amik foglalják a sávszélességet, lopják az időt, és a gépet is terhelik, mert nem mindenki csúcsgépen internetezik, és a háttérbe rakott taszkok is ott vanna ugye.
  • Dj Faustus #20
    "ha láttál már igazán dizájnos oldalt (nem villogó szart, hanem stílusos egyedi szép oldalt)akkor tudod hogy azok általában flash-ben készülnek."
    Nem általánosítanék ennyire, XHTML+CSS-ben is találhatóak szépen, ízlésesen kialakított oldalak:




















    "gratulálok, vedd elő a lyukkártyádat, és nyomd fel a seggedbe, az talán elég informatív neked"
    Fordítok: halgatyó azon érzéseinek adott hangot, amit a villogó/vibráló (epilepsziások számára kész öröm), hosszú másodpercekig "loading" felirattal várakozást kiváltó, "kattintson a vezérlőre az aktiváláshoz" szöveggel IE/Opera alatti szenvedést generáló, automatikusan zenét elindító, lényegi tartalmat uninformatív reklámmal elfedő Flash alkalmazások váltottak ki belőle - teljesen jogosan.
    Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Flash használhatatlan (24 bites színmélységű animációk/videók megjelenítésére; hangok lejátszására platformfüggetlen teret nyújt), csak ennek is van élvezhető, és élvezhetetlen módja.

    "Én a flash playert direkt leirtom a gépemről (időről időre, mert ravaszul folyton felmászik rá mint a piaci légy és telenyomja reklámokkal a pofámat)"
    Az Outpost nevű tűzfalban van Flash és reklám blokkolására lehetőség; Firefox, Opera, és talán IE alá is van reklámblokkolási lehetőség. Vannak erre külön alkalmazások is.
  • longdrink #19
    ha láttál már igazán dizájnos oldalt (nem villogó szart, hanem stílusos egyedi szép oldalt)akkor tudod hogy azok általában flash-ben készülnek.
  • joebacsi #18
    gratulálok, vedd elő a lyukkártyádat, és nyomd fel a seggedbe, az talán elég informatív neked
  • Shadow_THH #17
    zseni vagy öcsém

    egyébként az aláírt active x vezérlők természetes tulajdonságai hogy alattomosan felmásznak a gépekre
  • Penge4 #16
    Jó dolog a Flash player és a reklámok, bannerek többsége még mindig jpg és gif.
    Használj inkább valami böngészőt IE helyett, amiben van adblock.
  • scorpeeon #15
    ez aztán a jó megoldás! gratulálok!