Gyurkity Péter

Google - Real - Mozilla: egységben az erő

Akár Vista-ellenes szövetségként is felfogható a három cég között létrejött egyezség, amely elsősorban egymás szoftvereinek közös terjesztéséről szól. A hármas tagjai a Firefox, a Google Toolbar és a RealPlayer.

A közlemény szerint a Google és a RealNetworks a korában megkötött megállapodás érvényességét tolta ki annak megújításával, míg harmadikként a Mozilla csatlakozott a szövetséghez. Mindhárom érdekelt saját fejlesztését szeretné népszerűsíteni, illetve a funkciók kibővítésével vonzóbb ajánlatként fellépni a konkurenciával szemben. A legnagyobb vetélytárs természetesen a Microsoft, amely készülő operációs rendszerével mindhármójuk számára fenyegetést jelent.

A közös terjesztés a következőképpen nézne ki: a RealPlayer telepítése közben a felhasználók kiválaszthatják, hogy ezzel egy időben a Firefox böngésző, valamint a Google Toolbar szoftver is feltelepüljön a gépre. Utóbbi cégeknek ez azért kedvező, mert a Real saját adatai szerint napi kétmilliós forgalmat bonyolít le, így vásárlói körükben újabb felhasználókra tehetnek szert. A Google Toolbar természetesen a kereséseket, a Firefox pedig az internetes böngészést hivatott megkönnyíteni, valamint biztonságosabbá tenni - szembehelyezkedve a Microsoft szoftvereivel, amelyeket e két szempont alapján minősítenek le.

Mindketten kiélezett versenyt vívnak a szoftvercéggel szemben, amely a Vista megérkezésével azonban komoly mértékben javíthat pozícióján. Bár legutóbb úgy nyilatkoztak, hogy engedélyezik, mi több, támogatják az alternatív alkalmazások használatát az operációs rendszer alatt, nem férhet hozzá kétség, hogy saját - beépített - megoldásaikat szeretnék előnyben részesíteni. Ez pedig kihathat a Firefox és a Google Toolbar népszerűségére, hiszen az Internet Explorer 7, valamint a Vista saját keresője a redmondi szoftverek eddigi hiányosságait hivatottak pótolni.

Nem meglepetés, hogy az egyezség pénzügyi vonatkozásait ezúttal sem hozták nyilvánosságra. Kérdés, hogy ez a hármas felállás mennyiben tud majd versenyezni a Microsofttal, amely mindegyik területen szeretné tovább növelni befolyását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #26
    "Az internet explórer nem kiváltható amikor az ember májkroszoftos oldalakat böngész."

    Nekem cask a WindowsUpdate nem megy. Pl. az MSDN Online gond nélkül müxik, meg még sok más MS oldal is.
  • szipter #25
    Óvatosan a Google Toolbar-al!
  • droland #24
    Obi, te is okos vagy, hogy véleményt mondasz egy olyan OS-ről ami hivatalosan meg sem jelent. Tesztelted te még anno az XP BETÁT? Csak megsúgom neked, hogy induláskor fél giga ramot evett be üres telepítés után. A végleges pedig 160-at.

    Tehát még ne nagyon beszéljünk memória evésről. A mai BETA memoria éhsége ok, de még nincs kész. Ezt nem szabad elfelejteni...
  • 1Obi1 #23
    Csak úgy elmondom hogy te vagy tájékozatlan.Ha megnéznéd valamelyik játéknak a gépigényét ahol íríják a Vista-t, akkor látnád hogy sokkal több ram kell hozzá.Ennyit rólad.
  • abelr #22
  • abelr #21
    a "mikro"soft is specializalhatna magat egy feladatra amiben 100%os lenne, nem mmindha a ff,goo,rp 100%osak ...
  • dcyrax #20
    Hajrá Windows ! Vista Ownz !
  • assdf #19
    Ez az a realplayer ami egy nagy kalap trutyi? mert akkor nem repesek az örömtől...
  • nedudu #18
    Annyira nem vészes a Vista hardverigénye, mondom én egy vérlinuxos. Vmware-be toltam be 512Mb-t adtam neki és 15G partíciót. Vígan elfutkos benne.
  • vice #17
    "4x akkora a gépkövetelménye, csak azért hogy szebben csillogjon a startmenü.Kinek kellenek átlátszó-lebegő ablakok?"
    Annak aki megteheti. Ezerszer elmondták már, hogy nem kötelező bekapcsolni a csili-vilit.
    Játékok indításakor a Vista villámgyorsan kiüríti a memóriát amennyire tudja. Ha tájékozatlan vagy, legalább ne beszélj.