MTI

Módosul az elektronikus kereskedelmi törvény

A tervek szerint még a nyár elején módosul az elektronikus kereskedelemről szóló törvény: a jogszabály ezt követően sem lesz liberálisabb, sőt, tételesen kimondja, hogy már az az elektronikus levél is tiltott, amelyik a címzett hozzájárulását kéri például reklámok elektronikus úton való küldéséhez.

Sylvester Nóra, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) informatikai szabályozási igazgatója a módosítással kapcsolatban elmondta: a törvény szövegét azért kell pontosítani, mert korábban több küldő úgy vélte, elektronikus levélben is kérheti a címzett hozzájárulását például különböző kiadványok küldéséhez, azaz ezzel a módszerrel akár egy adatbázist is létrehozhatott. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a törvény ma is tiltja a kéretlen elektronikus levelek küldését, amibe beletartozik már az első, azaz az engedélyt kérő e-mail is. A törvény ugyanis eddig is egyértelműen kimondta, hogy hirdetést tartalmazó elektronikus levelet csak a címzett kifejezett és előzetes hozzájárulása alapján lehet legálisan küldeni.

Sylvester Nóra kifejtette: a törvényből logikailag ma is kikövetkeztethető ez, de az elmúlt évek tapasztalata alapján úgy látják, hogy ennek explicit kimondása eloszlatja a félreértéseket. A tiltás egyébként kifejezetten az elektronikus úton továbbított, hirdetést tartalmazó e-mailre, SMS-re, MMS-re és faxra vonatkozik, hagyományos levélben ( mivel erre más szabályozás vonatkozik) például lehet hirdetést, valamint ilyen kérést továbbítani, illetve ennek segítségével elektronikus adatbázist építeni. A kéretlen elektronikus hirdetések küldésének tilalma vonatkozik a pártok vagy társadalmi szerveztek által küldött elektronikus üzenetekre is.

A módosítás során várhatóan az NHH-nak, azaz mint az ilyen estekben eljáró felügyeleti szervezetnek is kibővülnek a jogosítványai. A jogszabálytervezet például felhatalmazza a szervezetet arra, hogy hasonlóan a rendőrséghez, a bírósághoz és más nyomozó hatósághoz, az NHH is lefolytathasson célhoz kötött - IP címmel, e-mail küldéssel kapcsolatos - azonosítást például a küldő kilétét illetően. Mindezt azonban csak az egyébként is kezelt adatok alapján, az adatvédelmi előírásokat betartva teheti meg.

A törvény módosulása után lehetőség lesz arra is, hogy az NHH felhívja a szolgáltatók figyelmét arra, milyen IP-címről érkeznek spamek vagy gyanús levelek, illetve felhatalmazhatja őket arra, hogy a szolgáltatói szerződést az adott felhasználó estében korlátozzák vagy akár fel is mondják. Mindezzel a spamküldők tevékenységét szeretné megnehezíteni az NHH. Egy újabb módosítás az NHH-hoz érkező bejelentésekkel függ össze: a hatóság az ilyen típusú üzeneteket eddig a [email protected] címen fogadta, ezt követően viszont egy, az NHH honlapján megtalálható on-line űrlapot kell kitöltenie a bejelentőnek.

Sylvester Nóra közlése szerint a szabályozás nem vonatkozik a magánlevelezésre, de ha például valaki továbbít mondjuk tíz címzettnek egy illegális reklámlevelet, akkor nemcsak a hirdetési szolgáltató, a közzétevő szolgáltató és a hirdető, hanem akár a továbbküldő magánember is büntethető, amennyiben megállapítható a magánjelleg hiánya. Mindez vonatkozik az úgynevezett ál-eltévedt, álcázott levélre is: ilyen például az a mostanában nagyon sok címre postázott elektronikus küldemény, amiben azt írja le valaki, hogy elment nászajándékot venni, s aztán közli egy bolt nevét, ahol sok mindent lehet vásárolni.

Az NHH igazgatója kiemelte, hogy tavaly a tiltott elektronikus levelek küldése miatt 12 alkalommal, összesen 1,3 millió forint bírságot szabtak ki, míg az idén 10 esetben 880 ezer forintnyit. Az egy alkalommal kiszabható bírság 50-500 ezer forint között lehet. Tavaly az NHH-hoz 270 illegális levéllel kapcsolatos bejelentés érkezett, míg az idén az első negyedévben már 400.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #16
    "a gmailes címemre, amit mindenféle regisztrációkhoz használok, még egy darab spam nem jött egy év alatt"

    Szoktad nézni a külön spam könyvtárat is ugye? :D
    Nekem jön rá elég sok, de szerencsére a google külön rakja őket, úgyhogy nem zavar.
  • Gerygrey #15
    és csak átlagosan napi tíz spamet számoljunk (én kb. százat kapok)

    Akkor valamit te csinálsz rosszul, a publikus címemre heti szinten nagyon ritkán kapok 10-nél többet. A privát fiókomra, illetve a gmailes címemre, amit mindenféle regisztrációkhoz használok, még egy darab spam nem jött egy év alatt.
  • TeszteloPontHu #14
    A legújabb divat a hírlevél küldése, amely "egészen véletlenül" csak az adott cég termékeiről és szolgáltatásairól szól.

    Na meg a következő szöveg:
    "Az Ön e-mail címe nyilvános e-mail címjegyzékből, az Internet-ről, az Ön direkt (névjegykártya, levél, képeslap, FAX , e-mail , stb.) megkeresésekor, a médiából vagy más legális módon került levelezési listánkba. Ha nem járul hozzá, hogy a jövőben ilyen módon megkeressük Önt, azt kérjük hogy jelezze."

    És ezzel szerintük felmentést kaptak az előzetes engedélykérésről...
  • atlagember #13
    A spamek többsége úgyis külföldről jön, a magyar hatóság azokkal úgysem tud mit kezdeni.
    Ezen az alapon csk én egymagam napi száz bejelentést tehetnék. Ha belegondolnánk abba, hogy a spamet kapóknak mondjuk 0,1 ezreléke jelentené a spameket, már akkor nem bírna a hatóság eljárni a rájukszakadt munkamennyiség miatt.
    Tételezzük fel, hogy van magyarországon kb. ötmillió felhasználó, (de véleményem szerint kb. 50millió e-mail cím létezik, amit használnak is) és csak átlagosan napi tíz spamet számoljunk (én kb. százat kapok) az

    ÉVENTE MINIMUM 20 MILLIÁRD REKLÁMLEVÉL

    Ezzel mit kezdene a hivatal?
    (a 20.000.000.000-ból 400-at vizsgált ki.)
  • L3zl13 #12
    Csak ismételni tudom. B@szd le a haverodat, amiért ilyen levelezőt használ.

    Jelen esetben szerintem a paci verseny elegendő ahhoz, hogy kordában tartsa a reklámok mennyiségét.
    Ha túlzásba viszik, és sokan otthagyják őket emiatt, akkor majd visszafogják magukat.
  • Garfield #11
    Pár dolog:

    1. Ingyenes levelezőrendszerek: feltehetően a felhasználási feltételek tartalmazzák a reklám beszúrását. Akinek ez nem tetszik, az megy és keres magának más szolgáltatót. Aki erre lusta, és csak pampog, de nem olvasta el a felhasználási feltételeket, annak STFU: legalább a saját trehányságval ne villogjon. Azon szűk mezsgyén lehet mocorogni, mikor a reklámokat hozzáfűzi, de a jelenlegi felhasználási feltételekben egy szó nincs a reklámokról.

    2. A "megvásárolt" adatokkal egészen addig nincs gond, míg a vásárló fel tudja mutatni az email cím használójának a beleegyezését az adatbázisba való bekerüléshez. Ugyanis az Eht. jelenlegi szabályozása szerint is mind a reklámozott, mind a reklámot ténylegesen kiküldőnek tudni kell igazolnia, hogy az email címhez a érintett hozzájárulásával jutottak hozzá, márpedig az, hogy "ilyen és olyan adatbázist megvásárolva jutottunk hozzá", ez nem igazolja. Meg kell tudniuk mondani, hogy az adatainkat pontosan hol, minek kapcsán kérték be.
  • waterman #10
    az a gond az ingyenes levelezők végére beszúrt reklámmal, hogy nem tudják hol a határ. a múltkor már képek is jöttek a haver levelének végén.. amig csak egy link, vagy pár sor, addig teljesen oké, hisz a szolgáltatónak is élnie kell valamiből. de képet ne. még egy kicsit pofátlanodnak és ott lesz a levél végén is az etesd a majmot flash, amit én személy szerint nagyon utálnék..
  • L3zl13 #9
    [IRONIA ON]Hogy képzelik ezek a szemetek? Ingyenes szolgáltatásért reklámokat kell néznem?
    Inkább nekik kéne fizetni, hogy használom a szolgáltatást![IRÓNIA OFF]

    Az ingyenes levelezők végére beszúrt reklámtól szvsz a levél még nem lesz spam, hiszen hasznos infót is tartalmaz és nem "kéretlen" levél. Ha nem tetszik, akkor baszd le a haverod aki ilyet használ.
    Persze, ha maga a levél is spam, akkor az meg szintén a küldő hibája, és nem a levelezőrendszeré.

    Megjegyzem ez a törvénymódosítás egy nagy nulla.
    A weboldalakról botokkal mailcímeket gyűjtögető spammerek eddig sem küldtek érdeklődő levelet, tehát semmi nem változott számukra. És ha eddig nem érdekelte őket, akkor ezután sem fogja.

    Azok, akik pedig ilyen érdeklődő levéllel kezdték, feltehetőleg nem így szerezték be a címlistát, hanem legálisabb forrásokból. (Pl regisztrációs adatbázisból.)
    Ha pedig az ottani adatvédelmi nyilatkozatban (amit úgysem olvas el senki) benne van, hogy küldhetnek ilyen levelet, akkor onnantól az már nem kéretlen reklámlevél, tehát nem is számít spamnek.
  • MrImy #8
    Teljes mértékig egyetértek veled!
    Csak a bírság 80%-a a "károsultat" illesse meg!
  • AgentKis #7
    "A törvény ugyanis eddig is egyértelműen kimondta, hogy hirdetést tartalmazó elektronikus levelet csak a címzett kifejezett és előzetes hozzájárulása alapján lehet legálisan küldeni."

    Akkor az ingyenes levelezőrendszerekből el fog végre tűnni a levelek végére írt reklám? Ennek örülnék, mert egyébként is undorítónak tartottam ezt a reklámozási módot.