Berta Sándor

PeerFlix - használt videók és zeneszámok csereberéje

A nemzetközi online DVD-kölcsönző portál a jövőben lehetővé tenné a DVD-k, zenei albumok és más tartalmak csereberéjét, valamint a felhasználók értékesíthetnék is az anyagokat. Az oldal tehát amolyan virtuális bolhapiaccá válna.

A PeerFlix több újdonsággal is elő fog rukkolni a 2007-es esztendőre. A legfontosabb változás, hogy ezentúl a használt digitális tartalmakat bárki nemcsak csereberélheti majd egymással, de akár el is adhatja őket. Ezenkívül mérni fogják azt is, hogy ki a legaktívabb, ki vette vagy adta el a legtöbb DVD-t, zenei albumot vagy MP3-fájlt, ki rendelkezik a legtöbb hozzászólással stb.

2007 első negyedévében indul a Paparazzi Projekt, amelynek célja, hogy megtalálják a legaktívabb, legsokoldalúbb filmkészítőt a világhálón. A verseny győztese 20 000 dollárt, egy számítógépet és különböző filmkészítő eszközöket kap, és forgathat egy dokumentumfilmet a paparazzikról. Billy McNair, a cég vezetője elmondta, hogy azt szeretnék bemutatni, hogy a jövőben mindennapos dologgá válhat majd a különböző digitális tartalmak legális csereberéje és eladása az interneten.

"Öt éven belül teljesen hétköznapi dolog lesz, hogy valaki egy filmet az interneten vásárol meg és onnan tölt le. De lehet szó akár egy MP3 formátumú zeneszámról, egy zenei albumról, csengőhangokról vagy más anyagokról is. Ez ma még szürkegazdaságnak számító terület, hiszen sokan kétségbe vonják az ilyen megoldások törvényességét. Számos kérdésre kell megtalálnunk a választ. Mi van, ha például megvásárolok egy zenei albumot az interneten, de később ráunok és el akarom adni?" - tette fel a kérdést McNair.

A PeerFlix ezt a folyamatot akarja megkönnyíteni a felhasználóknak. Így például bárki közzé teheti, hogy milyen használt, megunt DVD-k vannak a birtokában és milyen műveket keres. Amennyiben a kínált és a keresett alkotás tulajdonosa kapcsolatba lép egymással, megbeszélhetik a továbbiakat és az üzlet megköttetik. Egy vásárlónak minimum 1,50 dollárt kell fizetnie, de ez az összeg minden díjat tartalmaz. Amint a vevő megkapta a filmet, már leülhet a fotelébe és nézheti is. A megoldás egyelőre Kanadában és az Egyesült Államokban működik, de a PeerFlix szakemberei már vizsgálják, hogy miként terjeszthetnék ki a rendszert Európára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #2
    A torrent technológiát alapból nem tudják megfizettetni. Vagyis meg tudják, de kevesen lesznek, akik igénybe is veszik fizetősen.
    Alapból nem is a legjobb. Ha már fizetek valamiért, akkor igényes vagyok azzal szemben, és ha nincs elég seeder, akkor baszhatom. Nem fogok fizetni pl olyan filmért, ami 20-30kB/s-el jön le. Meg ha fizetek, akkor minimum kapjam díszdobozban, sürgősségi postázással, nehogymár még nekem kelljen kiírnom az 50Ft-os szlovák DVD-re.
    Persze ezt csak elvekben mondom, amíg lesz egyetlen ingyenes Tracker/HUB, addig biztos, hogy nem fogok fizetni. Vagy amíg nem leszek milliomos.
  • wanek #1
    "Egy vásárlónak minimum 1,50 dollárt kell fizetnie, de ez az összeg minden díjat tartalmaz." - jellemzően csak a hülye amerikaiakat lehet ezzel megvezetni. Felesleges európai terjeszkedésről ábrándozniuk, mert itt ingyen is megy a dolog.