Berta Sándor

Kötelező regisztráció az online kereskedőknek?

Egyre nagyobb gondot jelentenek az internetes hirdetésekben áldozataikra váró csalók és más bűnözők. Az Egyesült Államokban a kereskedők regisztrálásával oldanák meg a problémát.

Az online hirdetők többsége tisztességes, azonban nagyon sok az olyan ember, aki hamisított termékeket próbál meg rásózni a gyanútlan felhasználókra. Az illető még örül is, hogy milyen olcsón vehetett egy márkás cipőt és csak később döbben rá, hogy őt bizony rendesen becsapták és a pénzéért egy hamisítványt kapott. Jól bizonyítja mindezt, hogy az eBay kénytelen egy ideje saját nyomozócsoportot alkalmazni a hamis termékek, a csalók és más internetes bűnözők visszaszorítására.

Ezúttal az Egyesült Államokban fogyott el a türelem. Az amerikai pénzügyminisztérium legújabb javaslata szerint a jövőben kötelező lenne az olyan online portálokon árusítók regisztrálása, mint az eBay vagy a Sotheby's aukciósház. Az előterjesztés értelmében 2008-tól mindenkinek, aki évente több mint 100 eladással büszkélkedhet és legalább 5000 dollár értékben értékesített a világhálón különböző árucikkeket, köteles lesz az IRS pénzügyi hivatal nyilvántartásába bejelentkezni. A lépéstől akár plusz 2 milliárd dolláros bevételre számít az amerikai állam.

A kritikusok szerint ugyanakkor félő, hogy amennyiben a kereskedők kötelesek lesznek nemcsak az eladásaikat, de akár a vevőik információit is megosztani a hatóságokkal, akkor sokan ott fogják hagyni az eBayt és társait.

Időközben az európai kormányok sem tétlenkednek. Nagy-Britanniában plakátkampányt indítottak, amiben felhívják a kereskedők figyelmét, hogy fizessék be a bevételeik után járó adót. "Nem hiszem, hogy sok értelme lesz az eBayt vagy más oldalakat hirdetőik miatt felelősségre vonni. Nem hiszem azt sem, hogy lesz egy ilyen európai szabályozás" - jelentette ki ugyanakkor Oliver Sünne, a német eco Szövetség elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #1
    Valami regisztracio azert tenyleg elkelne. Iszonyu sok a csalo kocs'g.