Berta Sándor

2006 a tartalomszolgáltatók éve

A BITKOM szakmai szervezet információi szerint egyre többen töltenek le legálisan különböző zeneszámokat, filmeket és szoftvereket a világhálóról. Csak a német piacon húsz százalékkal nőtt a legális letöltések száma.

Még soha nem adtak ki a németek annyi pénzt, mint az idén zeneszámokért, zenei albumokért, hangoskönyvekért, videókért, számítógépes és videojátékokért, valamint szoftverekért. A tavalyi esztendőhöz képest a legális letöltésekből származó forgalom húsz százalékkal nőtt és várhatóan az idei év végére eléri a 120 millió eurót - derült ki a BITKOM közleményéből.

"Kimondhatjuk, hogy az illegális fájlcserélő hálózatok elveszítették a régi népszerűségüket. Egyre több felhasználó ismeri fel a legális letöltések előnyeit, hogy biztonságosabbak az így letöltött szoftverek. Ráadásul egyre több háztartásban van már szélessávú internet és ez szintén segíti a legális letöltések számának növekedését" - jelentette ki Jörg Menno Harms, a szervezet alelnöke.


A BITKOM által nyilvánosságra hozott grafikonon jól látható, hogy az idei esztendő első három negyedévében összesen 21,2 millió fájlt (hangoskönyvtől kezdve zeneszámon át a videóig) töltöttek le legálisan a német felhasználók. A GfK piackutató intézet szerint ez 30 százalékkal több a tavaly regisztrált adatoknál. A legális letöltésekből származó bevétel a tavalyi első három negyedévben jegyzett 75 millió euróval szemben, az idei esztendő hasonló időszakában már 88 millió euró volt.

A legnépszerűbb legálisan letöltött fájloknak - 86 százalékkal - továbbra is a zeneszámok számítanak, azonban érdekesség, hogy a forgalom csupán a 37 százaléka, vagyis hozzávetőleg minden harmadik befolyt euró származik ezekből a vásárlásokból. A legnagyobb bevételt, az összforgalom 45 százalékát a letöltéseknek csupán néhány százalékát kitevő szoftverek adják.

A legdinamikusabb fejlődés a hangoskönyvek piacán figyelhető meg. Tavaly gyakorlatilag még nem lehetett kimutatni a hangoskönyvek eladásából származó forgalmat, idén azonban már elérte az 5 millió eurót. "Az eladásukból származó bevételek így csak az összforgalom 4 százalékát teszi ki, azonban ez hamarosan megváltozhat és a legális letöltőpiac egyik fő szereplőjévé léphetnek elő" - tette hozzá a szakember. Szintén egyre több újság és magazin, valamint oktatási intézmény tesz online elérhetővé különböző tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #6
    Nyílván nem, de 1000Ft alatt egy DVD-t már megéri (ha jó a film). Sajnos sokmindent egyáltalán nem lehet kapni itthon (pl. sci-fi sorozatok), úgyhogy nincs választása az embernek.
  • Gerygrey #5
    Te meg valld be, hogy nem normális gondolkodás 5000-ért megvenni egy szar CDt.
  • winnie #4
    opdz, de ez most durván nem igaz. az megy a legjobban, arraa legjobb a torrent, de hihetetlen kincseket is lehet találni, és most nem is beszélek a tematizált regges oldalakról (horror, asia film, xxx).

    0 day riliz power van, de vannak régi cuccok is dögivel. az más kérdés, hogy azokat nem torrenten szokták a legtöbben beszerezni
  • pTk #3
    aki nem tudja hogy kell csinalni csak annak jön ilyen lassan... :P
  • Cat #2
    Torrenten csak az van, ami friss, maximum egy éves.

    Egyéb hálózatokon meg sok a szemét, jóval lassabb a letöltési sebesség, és akár teljesen mást is letölthetsz, becsomagolva.

    Külföldi szemmel gondolkozva: egy ritkaságot sokkal egyszerübb, gyorsabb megvenni néhány dollárért/euróért egy több százezres zenei adatbázisból csemegézve, mint vadászni rá a neten, és várni hogy 3k/seccel leszedje a gép. Csak persze a magyar extrém mértékben árérzékeny "piac", sóherek vagyunk (illetve szegények), és inkább szopunk a gép előtt 3 orán át, minthogy adjunk érte 200 ftot. Valld be, hogy ez azért nem normális gondolkozás.
  • Gerygrey #1
    "kimondhatjuk, hogy az illegális fájlcserélő hálózatok elveszítették régi népszerűségüket" - kimondhatjátok. Mondjátok is ki, és éljetek ebben a tudatban. Tudjátok mit, kedves jogvédők, pár hete megszűnt a bittorrent, most már nincs mi ellen harcolnotok (és éhen fogtok pusztulni hehe)

    "egyre több felhasználó ismeri fel a legális letöltések előnyeit" - vagy egyre több marhának sikerül beetetni ezt a maszlagot. A szoftvereket most hagyjuk, de például egy zenei album esetén mondjatok már egy előnyt, hogy miért jobb (a felhasználónak) a legális, mint a warez. Csak egyet, naaaa lééécciiiiléccciiiii....