Berta Sándor

Hordozható számítógép vakoknak

Egy hordozható számítógépes rendszer hamarosan megkönnyítheti a vakok és a gyengénlátók életét és mindennapjait. Amerikai tudósok nemrég készítették el a Tyflos nevű rendszernek a prototípusát.

Az eszköz célja, hogy megkönnyítse a vakok és a gyengénlátók életét oly módon, hogy segíti őket a könyv- és az újságolvasásban, a világhálón való szörfölésben vagy az arcok felismerésében. Minderről a Daytonban lévő Wright Állami Egyetem kutatói tájékoztatták a nyilvánosságot. Nikolaos Bourbakis, az egyetem munkatársa és a kutatócsapata egy kamerát szereltek egy szemüvegre és ezt a "készülékegyüttest" összekötötték egy számítógép-rendszerrel, amelyet a felhasználók a hátukon visznek. A Tyflos (a görög szó jelentése vak) kiértékeli a szemüvegre rögzített kamera által közvetített képeket és átkonvertálja őket akusztikus információkká.

A hordozható PC mindeközben rekonstruál egy három dimenziós termet, amelyben lehetséges a mozgások, mozdulatok felismerése és követése, illetve a különböző arcok felismerése is. A vak vagy a gyengénlátó ezen kívül egy mikrofon segítségével utasításokat adhat, illetve kérdéseket tehet fel a számítógépnek.

Bourbakis véleménye szerint már egyedül az arcfelismerés is jelentős mértékben tudja javítani a szociális interakciókat. "Nagyszerű érzés egy látássérült ember számára, hogy fel tud ismerni különböző arcokat és ő teheti meg az első lépést valaki felé, üdvözölheti az illetőt. Nem kell tehát arra várnia, hogy mikor szólítják meg őt." - mondta a szakember.

A kutatók most arra készülnek, hogy a rendszert vak és gyengénlátó hallgatók segítségével teszteljék. Ezen kívül tervezik a Tyflos továbbfejlesztését is, mely után a rendszer már képes lenne írni és festeni is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!